Trăim în țara în care niște oameni foarte odihniți consideră că totul ar merge foarte bine și că numai niște nenorociți își bagă nasul mereu și fac să se întâmple lucruri nasoale.

De exemplu, dacă se sparge o conductă, asta s-a întâmplat pentru că niște corupți au făcut ceva, nu se știe ce, dar sigur au făcut, și a crăpat țeava numai și numai ca să strice fengshui-ul câtorva sute sau mii de oameni. În țara asta toate ar merge strună dacă nu ar fi acești nenorociți care fac ce fac și determina lucrurile să se strice, să plezneasca, să crape, să nu mai funcționeze ca lumea.

Dacă te iei după oamenii de care am vorbit mai sus, în România nimic nu ar trebui să se strice, nu ar trebui să existe avarii, accidente și așa mai departe. Trist este că numărul acestor oameni tinde să crească. Nici nu e de mirare; există și o seamă de politicieni care-și ascund neputința, micimea caracterului sau puținătatea creierului explicând că “ceilalți”, adică adversarii lor, sunt de vină pentru toate care se întâmplă.

Uneori așa este, de multe ori fix cei care strigă “hoții” poartă marea parte a răspunderii, pentru că sub mandatul lor s-au construit lucrurile care acum se strică. Dar cui să-i mai explici aceste situații care necesită o oarecare capacitate mentală și puțină aplecare spre logică?! Să zicem că, pentru a construi un podet, e nevoie de o tonă de pietriș și 10 saci cu ciment.

Dar dacă se pune numai jumătate din cantități, te vei mira dacă după câțiva ani de funcționare, podetul se dărâma cu tot cu mașina în care se află familia ta? Pe cine vei face răspunzător pentru tragedie?

Pe constructorul de atunci sau pe proprietarul de acum al podului? Să mai complicăm puțin treaba: să presupunem că se respectă rețeta dar că, din timp în timp podul are nevoie de mentenanță pentru că viiturile macină malurile râului. Un edil decide să facă economii și când se împlinește termenul, sare peste lucrări. După câțiva ani, când nu mai e in funcție, se produce o tragedie.

Ia ghiciți, cine va avea gura cea mai mare să acuze grava neglijență a autorităților? Exact, fix ăla care n-a făcut reparațiile! Și știți ce ar mai fi extrem de interesant? Că lumea o să-i dea dreptate. De ce?

Pentru că nu mai există oameni fără vină. Iar când toți se știu vinovați, vor încerca să-și ascundă păcatele ridicând piatra și aruncând-o în capul celui acuzat.


PUBLICITATE