A două zi după ce aleșii au aprobat cheltuielile pentru modernizarea pistei din Bacău și cofinanțarea datorată de Consiliul Județean, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, și Oana Chelaru, directorul Aeroportului Internațional „George Enescu”, au semnat contractul de finanțare. Noua pistă va avea indicele de portanță 65, așadar va suporta și avioane foarte grele.

„Este o muncă de patru ani și n-ar trebui să considerăm o întâmplare că anul acesta a venit și avizul de la Digi Competition, pe Consiliul Concurenței, că este un ajutor de stat în condițiile legii, a declarat senatorul Dragoș Benea, liderul PSD Bacău.

Eu am mai spus și când eram președintele Consiliului Județean, și din postura de senator că Aeroportul Bacău nu poate accesa fonduri europene atâta timp cât nu vine acest aviz de la Digi Competition. Deși am început documentația în 2014-2015, abia în mai 2018 a venit aprobarea. Asta înseamnă că Aeroportul Bacău și pista se vor moderniza din fonduri europene. Vorbim de peste 40 de milioane de euro și e o investiție importantă care va crește capacitatea portantă, va crește, probabil, și numărul de destinații.

Poate ar trebui să înțelegem că noi, băcăunii, pe marile proiecte – Aeroport, șoseaua de centură, autostrada Bacău-Brașov – ar trebui să avem consens și să nu mai semnăm moțiuni de cenzură împotriva ministrului Transportului din Bacău doar dintr-un orgoliu protesc, din punctul meu de vedere. Am mai spus, marile proiecte ale Bacăului abia acum au ajuns pe masa Guvernului și primesc finanțare, iar acest lucru trebuie constatat.

Dacă tot am vorbit atâția ani că trebuie să ne punem de acord pe anumite obiective trebuie să suprindem că suntem în etapa în care acestea sunt legate de Ministerul Transporturilor și de deputatul Lucian Șova. E bine să nu mai mergem cu motocicleta până la București ca să milităm pentru autostrăzi care nu se vor face niciodată. E bine să milităm în Parlament și în ocazii publice pentru varianta est-vest care este cea ieftină, cea mai fezabilă, cea mai ușor de realizat.”

Pista din Bacău va avea o lungime de 2.500 m și o lățime de 80 m. Valoarea eligibilă a proiectului este de 162.393.675 de lei, din care 121.795.256 de lei vor fi asigurați de UE prin Programul Operațional Infrastructură Mare, sumă ce reprezintă 75 la sută din total. Guvernul României va acoperi 37.350.545 de lei (23%), CJ Bacău 3.247.873 de lei (2%).

Alte articole