24 aprilie 2024
ActualitateMinistrul Mediului, venit în Bacău să ne numere urșii, spune că moldovenii...

Ministrul Mediului, venit în Bacău să ne numere urșii, spune că moldovenii s-au învățat să elimine animalele care le distrug recoltele

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat vineri, la Bacău, că populaţia de urşi este mai mică în partea estică a Carpaţilor Orientali, decât în cea vestică, iar o explicaţie a acestui fapt ar putea fi posibile intervenţii ilegale ale cetăţenilor pentru a limita pagubele pricinuite de aceste animale sălbatice.

“Neexistând din 2016 încoace nicio evaluare a populaţiei, oficială, nu poate să spună astăzi nimeni în mod oficial care este numărul urşilor dintr-o anumită regiune. Eu vă pot spune că numărul apelurilor la 112 creşte, vă pot spune că numărul pagubelor raportate creşte în fiecare an. În judeţul Bacău au fost raportate peste 50 de pagube anul acesta, este raportarea oficială. Toate datele ne duc către o concluzie care este şi una firească după cinci ani de non intervenţie: efectiv populaţia de urs creşte în fiecare judeţ unde nu s-au generalizat metodele ilegale de eliminare a problemei.

Acolo unde cetăţenii şi-au pierdut răbdarea, au început să folosească metode ilegale de eliminare a problemei, adică de otrăvire sau de prindere în laţ sau de pus mâncare pe şine, astfel încât urşii să fie călcaţi de tren. (…) Cu cât analizăm mai mult această problemă vedem date îngrijorătoare din anumite regiuni: în zona de Est a Carpaţilor Orientali, adică pe versantul acesta, populaţia de urs este mult mai mică decât în zona Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa. Unul dintre motive poate fi acesta, adică intervenţiile nelegale din partea cetăţenilor. Eu cred că managementul durabil al acestei specii este singura soluţie ca să eliminăm asemenea intervenţii, este singura soluţie pentru a readuce nivelul de acceptanţă socială acolo unde trebuie să fie readus”, a spus ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă.



Acesta a amintit, totodată, că în momentul de faţă există cadrul legal pentru a se interveni de urgenţă în cazul în care urşii intră în intravilanul localităţilor, iar în următoarea perioadă ministerul va simplifica procedurile pentru a facilita intervenţiile şi în extravilan în cazul în care sunt puse în pericol vieţile oamenilor.

“Am dat o Ordonanţă de Urgenţă prin care eu spun că am rezolvat intervenţiile în intravilan. (…) Este în vigoare şi ordinul prin care se stabilesc tarifele pentru medicii veterinari şi pentru vânători. Astăzi în localitate se poate interveni legal pentru eliminarea problemei. În afara localităţilor, problemele sunt în continuare foarte mari, procedura de acordare a derogărilor este una foarte complicată, durează luni de zile. Este următorul pas pe care o să îl facem, vom modifica această procedură, vom simplifica procedura astfel încât în extravilan intervenţia să fie mult, mult mai promptă, imediată pentru protejarea vieţii umane, pentru că, până la urmă, orice protecţie a mediului facem sau orice specie protejăm, prima şi prima prioritate trebuie să fie protejarea vieţii umane”, a mai spus Tanczos Barna, cu prilejul vizitei de lucru în judeţul Bacău. AGERPRES

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri