12 septembrie 2024
Advertorial politicMinistrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet: ”Vom pune la treabă fiecare...

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet: ”Vom pune la treabă fiecare euro din cele peste 80 de miliarde alocate dezvoltării României”

Promovarea investițiilor și crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea standardelor de viață ale oamenilor și creșterea calității vieții, accesul elevilor și studenților la inovație și îmbunătățirea competențelor, acestea sunt principalele efecte pe care le va avea aplicarea Planului Național de Redresare și Reziliență, propus de Partidul Național Liberal și susținut de Președintele României, Klaus Iohannis. ”România are șansa istorică de a face un imens pas în dezvoltare, și să folosească cu inteligență fondurile Uniunii Europene, prin aplicarea acestui Plan Național de Redresare. Investițiile masive în infrastructură, în dezvoltarea afacerilor și pentru a genera locuri de muncă bine plătite vor produce un adevărat salt de bunăstare, pentru că nivelul de trai din România se va apropia tot mai mult de cel al țărilor occidentale. De aceea, este esențial să avem un guvern liberal care să implementeze acest program, pentru a obține prosperitatea la care aspiră fiecare român”, spune Viorel Miron, președintele PNL Bacău.

 Autostradă spre Focșani și Pașcani, drum expres spre Vaslui



 Planului Național de Redresare prevede tocmai utilizarea celor peste 80 de miliare de euro, fonduri nerambursabile alocate României pentru următorii ani, de la Uniunea Europeană, prin investiții în infrastructură, în mediul de afaceri, digitalizare, politici sociale. Toate vor avea ca efect creșterea economică pe termen lung. ”Vom pune la treabă fiecare euro din cele 80 de miliarde de euro pentru dezvoltarea României! Programul se bazează pe trei piloni: Transport și schimbări climatice, Servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului, Competitivitate economică și digitalizare. Peste 9 miliarde de euro sunt alocate numai pentru transport, bani din care vor fi construiți peste 970 de km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare. Pentru noi, băcăuanii importante sunt construcția autostrăzii A13 Bacău-Brașov și a segmentelor de autostradă spre Focșani și Pașcani, precum și drumul expres spre Vaslui”, explică Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

  

Proiecte RRF

Valoare, incl. TVA (mil. Euro)

Lungime (km)

Autostrada Lugoj-Deva (Sector E + rest sector D)

330,00

13,50

Autostrada de centura Nord București

960,00

49,60

Autostrada Ploiești – Buzău

380,00

65,00

Autostrada Buzău – Focșani

420,00

72,00

Autostrada Focșani – Bacău

640,00

109,30

Autostrada Bacău – Pașcani + Legătura la P. Neamț

865,00

81,20

Autostrada Pașcani – Suceava – Siret

638,00

101,5

Autostrada Transilvania (cu Meseș P. Sălaj.-Nușfalău) + Pachet conectivitate Cluj (Gilău – Apahida)

2.170,00

170,72

TOTAL

6.403,00

662,82

 

Alte 6,5 miliarde de euro pentru mediu

Alte 6,5 miliarde de euro vin pentru mediu, energie verde, eficiență energetică și termică. Și riscul schimbărilor climatice va fi combătut cu investiții specifice. ”Sunt bani europeni pentru investiții în sisteme de irigații, drenare, antigrindină, consolidarea solului. Se vor realiza 300 de amenajări pentru irigații, care vor acoperi 2,9 milioane de hectare, 550 de amenajări de drenaj, pentru 3 milioane de hectare, vor fi deschise 120 de puncte de lansare rachete antigrindină și 650 de amenajări în lucrări de combatere a eroziunii solului, pe 2,2 milioane de hectare. Nici partea de împăduriri nu a fost uitată, sunt fonduri pentru 40 de milioane de puieți pentru împăduriri, 1000 km de drum forestier reabilitat, refacerea a 200 de ecosisteme forestiere. Este evidentă preocuparea guvernului pentru agricultură, dar și pentru oamenii din mediul rural, care vor beneficia de extinderea rețelelor de apă și de canalizare. Se estimează că aproape un milion de oameni din comunități cu peste 2.000 de locuitori vor avea apă și canalizare, iar alți 530.000, din comunitățile mici, vor beneficia de canalizare”, a mai arătat ministrul Fechet

18 campusuri școlare pentru învățământul profesional și tehnic dual

 Creșterea eficienței energetică a clădirilor de locuit, a clădirilor publice și a sistemelor de alimentare cu energie termică reprezintă o altă preocupare, care va duce la reabilitarea a peste 250 de clădiri publice, 300 de blocuri cu peste 18.000 de locuitori, peste 280 de km de rețea de transport și distribuție a energie termică.

Peste 6,5 miliarde de euro sunt alocate numai pentru dezvoltarea comunităților locale, educație și sănătate. Aproape fiecare județ va beneficia de un proiect de mobilitate urbană, sunt 75 proiecte de regenerare urbană, 100 de proiecte de valorificare a patrimoniului. Prin acest plan curajos, noi, liberalii, ne-am propus să construim un sistem public de sănătate accesibil pentru populație și o infrastructură sanitară adaptată nevoilor actuale. Vor fi modernizate spitalele, dar vom amenaja și centre de radioterapie, imagistică și alte dotări necesare. Se vor construi minim 10 spitale noi, vor fi modernizate și extinse 15 institute oncologice și alte 19 institute pentru boli cardiovasculare, cu o capacitate suplimentară de 70.000 de pacienți. În paralel, investițiile în educație vor duce și la o armonizare cu piața muncii. Vă spuneam proiectul este unul ambițios: 18 campusuri școlare pentru învățământul profesional și tehnic dual, inclusiv laboratoare/ateliere școlare, 60 de colegii naționale de educație bazată pe inovație, 20 de centre pentru dezvoltarea competențelor profesionale ale studenților”, a declarat Mircea Fechet.

Peste 5 miliarde de euro pentru mediul de afaceri, cercetare și inovare

 

Domeniu de investiții

Nr. IMM sprijinite

Locuri de muncă noi

Buget estimat (mld. €)

Ecosisteme antreprenoriale

3.700

11.000

0,75

Retehnologizări, automatizări, digitalizare

2.400

7.200

1,40

Valorificarea resurselor României

140

2.100

0,35

 

 

Liberalii sunt recunoscuți pentru grija față de mediul de afaceri, iar companiile românești vor avea acces la inovare și transfer tehnologic, pentru a-și consolideze poziția în competiția de pe piața unică europeană.

Ne propunem să susținem domenii cheie cum ar fi construcțiile, industria agro-alimentară și industria serviciilor. În domeniul agro-alimentar, spre exemplu, vor fi sprijinite peste 1400 de IMM-uri și vor fi construite cinci depozite regionale de cereale și patru depozite de frig. Estimăm că de aceste 5 mld de euro vor beneficia peste 8.000 de IMM-uri, și, pe ansamblu, ținta noastră este să creăm 560.000 de locuri de muncă noi, bine plătire, atât la IMM-uri din diverse domenii, cât și în cele 35 de sisteme antreprenoriale, ce vor fi dezvoltate în tehno-poluri, parcuri industriale și tehnologice, hub-uri”, a explicat ministrul Mircea Fechet.

Sprijinul se va regăsi și în IMM-uri inovatoare, în susținerea producției inclusiv de echipamente medicale și medicamente, în digitalizarea activităților, prin achiziționarea de echipamente IT, softuri de robotizare și automatizare. Mai bine de 50 de întreprinderi mari vor primi fonduri pentru retehnologizări, robotizări ale proceselor de producție și crearea de noi locuri de muncă

Un accent important este pus și pe dezvoltarea capacității institutelor naționale de cercetare-dezvoltare pentru transfer tehnologic către mediul de afaceri, cu precădere în domeniul tehnic și în cel agro-alimentar. Unul dintre punctele importante ale acestui vast program îl reprezintă digitalizarea serviciilor publice, în interesul cetățenilor și al mediului de afaceri, inclusiv digitalizarea serviciilor publice de sănătate și educație, digitalizarea sistemului de administrare fiscală și a celui vamal, a sistemului judiciar și îmbunătățirea securității cibernetice.

Publicat de SC DEȘTEPTAREA SA, la comanda PNL, cod AEP 11200025

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img