2 martie 2024
ActualitateMinistrul Lucian Șova vrea să transforme Bacăul în Smart City

Ministrul Lucian Șova vrea să transforme Bacăul în Smart City

Consiliul Județean (CJ) Bacău a găzduit, vineri, o întânire de lucru în care ministrul Comunicațiilor, Lucian Șova, și reprezentanții Telekom România au prezentat autorităților conceptul de Smart City și platforma educațională Adservio. Au fost prezenți Sorin Brașoveanu, președintele CJ, Cosmin Necula, Primarul Bacăului, Valentin Ivancea, subprefectul județului, și Florin Lazăr, inspector școlar general.

Telekom a fost reprezentată de George Ilie, manager de proiect, Mircea Hațegan, director business, Dan Drăghia, manager vânzări regionale, Bogdan Barbu, business development manager, Adservio, partenerul Telekom, de Alexandru Holicov, fondatorul acestei platforme educaționale.

Ministrul Lucian Șova a vorbit despre importanța orașelor inteligente care, dincolo de explicațiile tehnice, definesc orașul ce funcționează într-un mod inteligent, prin intermediul soluțiilor IT&C, a interacțiunilor dintre locuitorii săi, administrație și mediul de afaceri local.



„Prim prisma funcției pe care o dețin în prezent, am avut ocazia să particip la câteva conferințe legate de Smart City, chiar am aprofundat acest subiect și îmi doresc foarte mult să folosesc această oportunitate de a implementa în județul Bacău acest concept. Plecând de la excelenta colaborare pe care am avut-o cu Telekom România, în cadrul proiectului RONET, am descoperit seriozitatea acestui partener, care a fost probată de surmontarea unor provocări apărute pe parcursul derulării proiectului. Stând de vorbă cu domnul subprefect Valentin Ivancea, care mi-a prezentat anumite aspecte din activitatea dumnealui, m-am gândit să folosim buna practică pe care o avem cu Telekom din implementarea proiectului RONET și să interacționăm cu comunitatea băcăuană. Vrem să implementăm în Bacău un proiect pilot, cu susținerea ministerului, a Consiliului Județean, a autorităților locale, a Prefecturii și a celor de Telekom, care să răspundă nevoilor comunității și care să constituie un exemplu de bună practică și pentru alte comunități din județ și nu numai. Este și o ambiție personală; îmi doresc să susțin comunitatea din care am pornit, care să marcheze trecerea unui cetățean din municipiul Bacău printr-o funcție atât de înaltă”, a declarat ministrul Lucian Șova.

Primarul Cosmin Necula a afirmat că orice comunitate ar trebui să fie interesată de folosirea sistemului Smart City. „Bacăul este pregătit să implementeze acest concept. Acum aproape un an am demarat cu Telekom România primele discuții pe acest subiect, noi știm foarte bine ce ne dorim și ce avem de făcut, urmează să găsim partenerul potrivit pentru proiect. Mi-aș dori să începem să facem pași concreți în acest sens și să trecem de la vorbe la fapte”, a precizat primarul Bacăului.

Sorin Brașoveanu, președintele CJ, a afirmat că discuțiile completează firesc Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului Bacău. ”Subiectele dezbătute în cadrul acestei întâlniri sunt de maximă importanță pentru comunitățile din județul Bacău. Proiectele de tip Smart City sunt dovada că sectorul public răspunde cu deschidere nevoii de noi servicii de interes public, care aduc beneficii cetățenilor. Soluțiile tehnologice trebuie integrate nevoilor specifice ale administrației si ale cetățenilor, pentru ca, împreună, să generăm mai multă valoare adăugată pentru cetățeni. Situațiile cu care ne întâlnim la nivel local sunt foarte diferite, nevoile unei comunități pot să difere foarte mult, nu toate comunitățile sunt capabile să implementeze acest concept.Totuși, dacă ne fixăm un grup țintă și transformăm proiectul în realitate, vor fi evidente avantajele reciproce – atât ale autorităților, cât și ale cetățeanului de rând. Vreau să-i mulțumesc domnului ministru pentru disponibilitate, domnului subprefect pentru că a inițiat aceste discuții și reprezentaților Telekom pentru prezență și pentru buna colaborare. Sper ca în cel mai scurt timp să facem pași concreți în demararea proiectului”, a declarat Sorin Brașoveanu.

Subprefectul județului Bacău, Valentin Ivancea a subliniat importanța unui sistem de alertarea populației în caz urgență. „Comunicațiile în situațiile de urgență sunt esențiale. Am în vedere un caz petrecut în comuna Ghimeș în care două persoane și-au pierdut viața în urma unei viituri. Cred că dacă s-ar fi anunțat Comitetul Local pentru Situații de Urgență în momentul oportun să nu se mai traverseze un mic pârâiaș, care s-a transformat într-o viitură, cele două vieți poate ar fi fost salvate. Anunțarea populației în situații de criză este primordială”, a afirmat Valentin Ivancea.

Întâlnirea s-a încheiat cu o demonstrație, cei prezenți fiind invitați să urmărească o prezentare a platformei educaționale Telekom-Adservio, susținută chiar de fondatorul acesteia, Alexandru Holicov. Catalogul electronic asigură o comunicare completă între profesori, directori, părinți și elevi.

Prin acest pachet, care include conectivitate și acces la platforma educațională Adservio, sunt oferite informații actualizate despre orice activitate din școală, sunt generate fișe matricole și rapoarte către Inspectoratul Școlar și Ministerul Educației, sunt vizualizate cataloagele, sunt calculate automat mediile școlare, se realizează clasamente în funcție de note, medii, număr de absențe.

Silvia Pătrășcanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri