Miron Smarandache, deputat PSD, l-a interpelat pe ministrul Educatiei cu privire la motivele abandonului scolar in judetul Bacau. Un studiu de specialitate arata ca jumatate dintre elevii inscrisi in clasa a V-a nu termina cursurile clasei a VIII-a.

“In invatamântul primar, principala categorie a pierderilor scolare e reprezentata de repetentie, in timp ce la nivel gimnazial pe primul loc se situeaza abandonul scolar, mai releva acelasi studiu”, a explicat deputatul.

El a precizat ca intre datele culese in cadrul cercetarii si cele inregistrate de scoli exista neconcordante ce conduc la “ subevaluarea fenomenului real de abandon scolar.” Ministrul Educatiei afirma ca rata abandonului scolar in judetul Bacau, in 2013-2014, conform INS, este de 1,2% pentru invatamântul primar si 2% pentru invatamântul gimnazial.

PUBLICITATE

Motivele pentru care copiii nu merg la scoala sunt situatia economica a familiei, “lipsa resurselor privind accesul la serviciile educationale”, “refuzul parintilor de a-i scolariza pe copii, in cazul in care sunt asistenti personali iar copiii ar invata la scoli speciale din alte localitati”, ”nivelul scazut de educatie al parintilor, corelat de multe ori si cu anumite dizabilitati ale copiilor”, izolarea localitatii, “distanta foarte mare pâna la scoala”, numarul limitat de profesori de sprijin. In privinta copiilor rromi, motivele sunt saracia, faptul ca parintii nu-i sprijina, bolile, casatoria timpurie a copiilor, motivatia scazuta pentru continuarea studiilor, având in vedere lipsa locurilor de munca, anturajul copiilor.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Smarandache e un traseist politic. A distrus PSD-ul in zona Moinesti si acum il preocupa soarta invatamantului? Va fi la fel de distrus ca partidul! Mai bine ar cere demisia sefei de la ISJ BACAU! Pungi electorale poate imparti oricine!

  2. Smarandache este unul dintre putinii care fac interpelări către ministri.Dacă faci nu e bine dacă nu faci nu e bine.
    E un om care iubește copiii și politic a strâns o grămadă de oameni în jurul sau și multi membrii psd.

  3. In ceea ce priveste abandonul scolar vina este a I.S.J.Bacau, adica a lui Sotcan &comp.!Va socheaza afirmatia? N-ar trebui! Acum vreo 2 saptamani un fost inspector scolar general adjunct spunea la un CP ca rezultatele la bacalaureat de anul acesta sunt meritul I.S.J. Bacau!Nu al profesorilor, elevilor, parintilor, ci al modului EXEMPLAR in care a fost organizat examenul! NOAPTEA MINTII!Va las sa ghiciti cine e personajul!

  4. ,,Sventi”, noaptea mintii tale, nascuta din frustrari, violenta si dementa, ne strafulgera in abisuri viscerale, motiv pentru care iti recomandam – vorba unui clasic crespuscular: MEDICAMENTE, MEDICAMENTE!

LĂSAȚI UN MESAJ