Doua dintre maternitatile din judetul Bacau ar fi trebuit reabilitate printr-un program al Ministerului Sanatatii, cu fonduri de la Banca Mondiala. Acesta a fost lansat in luna iulie anul trecut si viza modernizarea conform normelor europene a Maternitatii Spitalului Judetean de Urgenta si a celei din cadrul Spitalului Municipal Onesti. Tot atunci a fost semnat un protocol intre minister, managerii spitalelor si autoritatile locale. Dar aceste doua obiective au fost aprobate si trecute pe lista de investitii a Ministerului Sanatatii cu mai bine de doi ani in urma. Programul initial al ministerului prevedea ca proiectul sa demareze in august 2008 si sa se incheie in 2010.

CJ Bacau asteapta proiectul tehnic

Pentru Maternitatea Bacau, Consiliul Judetean (CJ) a prevazut in bugetul din acest an 960.000 lei la capitolul “Lucrari noi”, si anume, “Reabilitare si modernizare Maternitate”, plus 103.000 lei pentru proiectul tehnic. Suma nu acopera, insa, partea ce revine CJ Bacau din valoarea totala a lucrarilor. “Am alocat 10 miliarde de lei pentru ca investitia sa fie prinsa in buget, a declarat Dragos Benea, presedintele CJ Bacau. Daca anul trecut am prevazut 50 de miliarde si nu au fost cheltuiti a fost mai bine? Suma va fi suplimentata, nici nu se pune problema sa nu finantam investitia! Important este ca Ministerul Sanatatii sa termine proiectul tehnic si sa-l inainteze CJ.” Dupa atatea tergiversari, in sfarsit, ministerul a inceput sa se miste. Vineri, la SJU a venit un reprezentant al lui in vederea intocmirii proiectului tehnic. “Nu s-au terminat discutiile, ne-a spus, sambata, dr. Mihaela Popescu, managerul SJU. Va reveni saptamana viitoare.”

Despre maternitatea onesteana, nicio vorba

In luna iunie a anului trecut, au participat la semnarea protocolului pentru reabilitarea maternitatii onestene primarul orasului, Emil Lemnaru, si managerul spitalului, dr. Mihail Andronic. Acestia se asteptau, la acea vreme, ca lucrarile sa demareze in septembrie. Investitia se ridica la 2 milioane de euro. Prin proiect ar fi trebuit recompartimentate saloanele, astfel incat sa aiba doua paturi in loc de trei si grup sanitar propriu. Acum, managerul spitalului onestean nu mai stie nimic despre programul cu finantare prin Banca Mondiala. “Nu ne-a mai spus nimeni nimic despre proiect, ne-a declarat dr. Andronic. Nu stim daca lucrarile vor incepe in acest an sau nu. Nu avem nicio veste de la minister, cu privire la partea finantata prin Banca Mondiala, ma refer la compartimentele de obstetrica si neonatologie.

[ad#stire] Consiliul Local Onesti ar trebui sa finanteze reabilitarea compartimentului de ginecologie. Am discutat cu viceprimarul Onestiului, care mi-a spus ca nu s-a stabilit inca bugetul local.”

D. Mincu, S. Patrascanu, E. Tintaru

Alte articole