În această vară cu temperaturi de jar, fotbalul băcăuan a atins pragul înghețului. Pentru al doilea an la rând, Bacăul nu are o reprezentantă în primele două ligi. Și, pentru prima oară în istorie, județul pornește la drum cu o singură echipă de C. Cum de s-a ajuns aici? Și, mai ales, ce e de făcut? Ce-i de făcut, ne arată alții. Alții care au fost, la rândul lor, în situația noastră.

Petrolul ’52 Ploiești, Oțelul Galați sau „Alb-Negru” al Studenților Clujeni aka „U” Cluj au căzut și ele, ba au căzut mai de sus decât noi. Oțelul luase titlul în 2012, iar Petrolul si „U” jucaseră în ultimii ani finale de Cupă. Au căzut și s-au ridicat. Pornind de acolo de unde le trimisese falimentul: din Liga a V-a. Au luat-o de jos, de la capăt. În numele tradiției. Și beneficiind de sprijinul și pasiunea suporterilor; spectacolul incredibil organizat de fanii Petrolului la „barajul” cu Tărtăreștiul va rămâne unul de poveste.

Așa au revenit, în această vară de foc, Petrolul, Oțelul și „U” Cluj în Liga a III-a: mizând pe tradiția cluburilor și pe pasiunea oamenilor. În Bacău, fotbalul s-a dus de râpă tocmai pentru că nu s-a dat doi bani nici pe tradiție și nici pe pasiune. Dimpotrivă, s-a mers pe anti-tradiție. Și pe anti-pasiune. Tradiția a însemnat FCM Bacău. La fel ca și pasiunea. În august 2006, la primul său meci de B după zece ani neîntrerupți petrecuți în prima ligă, FCM Bacău a trecut și peste depunctarea de -8 și peste problemele unui lot subțiat de vântul rece al retrogradării și s-a impus cu 1-0 pe terenul Gloriei Buzău. Meciul a fost sâmbătă. Luni, drept recompensă pentru startul bun de campionat, primarul Romeo Stavarache a dat ordin să fie tăiate apa, gazul și lumina la stadion.

PUBLICITATE

„Liga a II-a nu înseamnă fotbal de performanță. Primăria Bacău nu plătește anti-performanța”,a motivat Stavarache, cel care, nu peste mult timp, avea să dea drumul robinetului cu bani din fonduri publice pentru echipe super-performante precum Pambac, FC Știința, Mesagerul și ASC Bacău. „Fotbal la lumina lumânării” titrau la unison „Deșteptarea” și Gazeta Sporturilor după ce Stavarache a călcat în picioare contractul privind plata utilităților de la stadionul „Municipal”.

Deși cu lumânarea la capăt, FCM Bacău a refuzat să moară. A mai dus-o încă șase ani, timp în care a cunoscut și retrogradarea în C, dictată ca urmare a retragerii sale din campionat la ordinul aceluiași Stavarache, orbit de furia războiului său cu Dumitru Sechelariu. După dispariția FCM-ului, „clona” Sport Club a avut cale liberă. Și spre performanță, și spre inimile oamenilor. N-a ajuns niciunde. Așa cum n-au reusit să ajungă barem în Liga a III-a echipe de județ fără tradiție și fără o comunitate pasionată în spate. Vorbim despre Sport Club II, Gauss Răcăciuni sau Viitorul Curița, campioanele din ultimii trei ani ale Bacăului.

Ce urmează? Probabil că nimic. Bazându-se pe seriozitatea conducătorilor săi și pe stabilitatea financiară a brandului, Aerostar va fi singura care va ține capul deasupra apei. În rest, însă, stadionul „Municipal” va rămâne o grotă, campioanele județului vor rata și alte baraje de promovare, mingea se va dezumfla și mai tare, iar „isteții” de serviciu vor continua să trâmbițeze: „Ce nevoie avem de fotbal în Bacău?”. Noi, ăștia care am prins și vremuri mai bune, am cam avea nevoie, dar ne-am obișnuit să trăim și fără.

Numai că din spate vin copiii, în Bacău fiind legitimați la Aerostar, FC Bacău „Academia „Cristian Ciocoiu”, FC Dinamo, Sporting, Viitorul etc. aproximativ 600 de puști cu dragoste pentru sportul-rege. Lor, în schimb, ar trebui să le acordăm o șansă. Să aibă unde juca atunci când vor fi seniori. Sau măcar să aibă ce vedea în calitate de spectatori. Dacă tot o frecăm la rece cu preocuparea noastră pentru copii și juniori, să arătăm măcar acum, când Antartica nu a luat în stăpânire întreg fotbalul băcăuan, că am învățat ceva. Din reușitele celorlalți și din greșelile noastre.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

 1. Aerostar are sanse sa prinda Liga a 2-a dupa ce i-a adus in aceasta vara pe Mihalachioaie, Vraciu, Andrei Pavel si portarul de la Roman ( Super-transferuri pentru Liga 3 )
  P.S. Otelul nu a luat titlul in 2012, ci in 2010.
  P.S2: Se doreste infiintarea FCM Bacau pe modelul echipelor precizate mai sus, echipa facuta de catre suporteri.

 2. Odata urbea asta pe margine de apa avea la sfarsit de saptamana la matineu poate cel mai genuin fotbal. Te duceai la Aripile, coborai pe Stiinta, pe Zgura (pun Zgura cu Z mare pt ca a fost un incubator de sport pt tot Bacaul si e aproape un monument cel putin in inima mea), pe Liceu, pe Proletarul, pe Partizanul, la Baza Nautica sau pana la CPL.
  Apoi dupa matineu, serveai un meci (obligatoriu seminte , mici si bere Margineni) pe stadionul mare unde era Coloseul Bacaului si vecinii de judet veneau in excursie sa vada diviza A cu Ilie Dobre in radio bic sau radio 500.
  Sper ca Desteptarea sa prezinte articole originale de la meciuri memorabile de la Bacau, cand Bacaul reusea sa bata blazonatele echipe fruntase.
  Amintirile sunt bune nu numai pt trecut dar si pt viitor.

  • Dembrovschi, cel mai bun jucator roman in Mexic ’70. Pe Bulevardul Fotbalului din Guadalajara, celui mai bun jucator din echipele nationale i s-a facut statuie. Dembrovschi are statuie intre Pele si Boby Moore [Romania a fost in grupa cu Anglia, campioana mondiala, cu Brazilia, cea care avea sa devina campioana mondiala si Cehoslovacia, fosta (vice)campioana europeana]. Ghita s-a accidentat si nu a putut apara la Mondiale.
   Dudu Georgescu, golgeterul Europei, a trecut si el pe la Bacau.
   Jucatori de exceptie: Vamanu, Chitaru, Antohi, Movila, Botez, Ene Daniel, Vatafu, Dutan, Pana, Baluta, Berceanu, Catargiu, Sosu, Ciocoiu, Cursaru, C.Solomon, Pitu, Iftode, Carpuci, Andries, Viscreanu, Mioc, Rugiubei, Publik, I.Munteanu, Lovin, An. Cristea, D.Goian, Rat s.a.m.d.

 3. Bine le mai zici Dane!Parca imi ami tesc in campania electorala cum se batea primarul facebook cu pumnul in piept,cum ca va face si va drege..nu?

 4. Odinioara Bacaul adea ora exacta in Moldova la capitolul fotbal: seniori, juniori, spectatori, stadion. Acum am ajuns de risul curcilor. De ce nu se face ceva? Nu se vrea, nu se poate sau nu mai este de unde sa se fure?

 5. În Bacău este clar nu prea se vrea fotbal.Dar este o echipă tânără de copii Csșm Bacău care a luptat în liga V și au promovat în liga IV trebuie sprijiniți și ajutați și de noi că oraș cu susținere pe stadion și de primărie și poate vom reuși să avem echipă tânără și cu realizări…Mult succes ..

  ..

 6. CSSM Bacau nu inseamna fotbalul bacauan. Exemple: La Ploiesti nu a promovat CSSM ci Petrolul, la Galati suporterii s-au inghesuit sa o vada pe Otelul nu un CSSM fara traditie, la Constanta, oamenii merg cu Farul nu cu CSSM iar la Cluj suflarea lui U nu-si scoate sepcile rosi in fata CSSMului. In Bacau fotbalul a insemnat FCM. Asta e bine de stiut daca tot vorbim de traditie

  • Da adevărat CSSM nu este tradiție dar daca pe vechile echipe cu renume și mari victorii nimeni nu vrea sa le aducă din nou la viață hai sa dam un vot de încredere și acestor copii de 16-18 ani și poate peste câțiva ani poate vor fi și ei acolo sus că Clujul , Constanta.Bucurestiul.

 7. o mizerie ca Stavarache ,a distrus prin orgoliul lui prostesc tot sportul in BACAU……urmat de anonimul asta care nu misca absolut nimic in BACAU………….Am ajuns sa ne fie rusine de orasul nostru

LĂSAȚI UN MESAJ