pe 1 martie, Armata României sarbatoreste Ziua Fortelor pentru operatii speciale

Din elita Fortelor pentru operatii speciale (FOS) fac parte si militari din cadrul Batalionului 630 parasutisti „Smaranda Braescu” Bacau. Data de constituire a structurilor FOS moderne din Armata României este considerata 1 martie 2003, când, a luat fiinta Batalionul 1 forte speciale, redenumit ulterior Batalionul 1 operatii speciale „Vulturii”.

Subunitatea actionala de baza a Batalionului 1 forte speciale devine Grupul de operatii speciale (Detasamentul „ALFA”), având in compunere 12 militari, specializati pe domeniile: operatii, informatii, comunicatii, geniu-distrugeri, sanitari (combat medic). Majoritatea luptatorilor sunt calificati in parasutism, scafandrerie, alpinism. Incepând cu 1 august 2009, structura de FOS a fost extinsa prin infiintarea Regimentului 1 operatii speciale, marea unitate având in compunere Batalionul 1 operatii speciale „Vulturii”, Batalionul 60 parasutisti „Baneasa-Otopeni” si Batalionul 498 parasutisti „Smaranda Braescu”.

La 25 octombrie 2011, s-a infiintat Brigada 6 operatii speciale „Mihai Viteazul”, prin transformarea Regimentului 1 operatii speciale. Tot la acea data, a fost infiintat Batalionul 640 sprijin logistic „Horea, Closca si Crisan”, iar Batalionul 1 operatii speciale „Vulturii” a fost redenumit, Batalionul 610 operatii speciale „Vulturii”, Batalionul 60 parasutisti „Baneasa-Otopeni” a fost transformat in Batalionul 620 operatii speciale „Baneasa-Otopeni”, respectiv Batalionul 498 parasutisti „Smaranda Braescu”, a fost redenumit Batalionul 630 parasutisti „Smaranda Braescu”.

„Incepând cu 1 aprilie 2006 si pâna in prezent, militarii români din Fortele pentru operatii speciale, au actionat in cooperare directa cu structuri de forte pentru operatii speciale ale NATO, in teatrul de operatii Afganistan. Din anul 2012, militarii Batalionului 630 parasutisti ‘Smaranda Braescu’ au executat misiuni specifice Fortelor pentru operatii speciale, in teatrul de operatii Afganistan, obtinând recunoasterea internationala a militarilor din alte armate participante in zonele de conflict”, declara cpt. Cristian-Stefan Timos, ofiter de relatii publice la Batalionului 630 parasutisti „Smaranda Braescu”.

Fortele pentru operatii speciale reprezinta o structura noua si moderna a Armatei României, cu personal policalificat, cu o bogata experienta in teatrele de operatii, având o contributie semnificativa in efortul general al Armatei României din teatrele de operatii externe.

Alte articole