25 aprilie 2024
ActualitateMilionarii din agricultură

Topul firmelor care încasează cele mai mari subvenții de la UE

Milionarii din agricultură

Agricultura nu e un domeniu facil, unde crezi că investești capital și scoți dublul. Dimpotrivă, sunt ani când ești nevoit să vii cu bani de acasă. Din acest motiv, statul și, mai nou, Uniunea Europeană, acordă susținere financiară agricultorilor.

De când am devenit membri în UE, agricultura este unul dintre domeniile cele mai subvenționate, fermierii cu suprafețe mari primind subvenții de-a dreptul impresionante. Chiar și așa, unii fermieri se plâng că subvențiile sunt prea mici și cer să primească sprijin la fel cu al colegilor din restul țărilor UE. La noi, sprijinul pe suprafața agricolă poate fi încasat de orice fermier care deține cel puțin 0,33 hectare de cultură. Față de alte state, unde suprafața minimă este de 2 hecatre (Spania, Austria și Slovacia), putând ajunge până la 5 hectare (Cehia și Danemarca). La fel, și subvențiile diferă de la stat la stat, Malta stând cel mai bine la plățile directe pe suprafața de hectar cultivat – 600 de euro.

În România, plățile directe (cele pe suprafață, la care se adaugă alte plăți, gen bani pentru înverzire sau pentru tinerii fermieri) sunt de aproape 200 de euro/hectar, sub media europeană, de 259 euro/hectar. În schimb, sunt mai mari decât în Marea Britanie sau din unele țări baltice, de exemplu. Să nu uităm că bani „frumoși” primesc, însă, și cei care vor să-și dezvolte afacerile, cum ar fi subvențiile de până la 70 la sută pentru achiziționarea de mașini și utilaje.



Top 10 – cele mai mari subvenții

Cert este că, și la nivel de județ, există mari fermieri care, în fiecare an, pentru culturile înființate, primesc subvenții de la stat cu multe zerouri. De exemplu, sprijinul financiar cel mai mare pe care l-a primit un fermier din județ, în campania 2019, este de … peste 8.382.671 de lei (circa 1,74 milioane de euro). Purcoiul de bani a fost încasat SC Interagroaliment, una dintre firmele deținute de familia Șerban din Filipești, comuna Bogdănești. De altfel, încă 1.300.000 de lei (aproape 280.000 de euro) au ajuns tot la acești fermieri, suma fiind plătită de societății Euro Rin din Sascut, aparținând Grupului Șerban, al agricultorilor din Filipești.

Peste 6,4 milioane de lei au ajuns la firma Moldova Farming, deținută, de anul trecut, de către frații Pavel de la Dedeman și de afaceristul Cătălin Grigoriu, proprietarul firmei Comfert. În top 10 al celor mai mari subvenții primite anul acesta intră și firma Moldova Farming Organic, din portofoliul celor mai sus amintiți, (specializată pe agricultura ecologică), cu peste 1,3 milioane de lei, dar și societățile Aicbac din cadrul grupului de firme Agricola Bacău, cu subvenții de aproape 2,7 milioane de lei.

În același clasament se mai regăsesc firmele Agricultorul Bârsănești, deținută de fermierul Mihai Ilie, cu subvenții încasate de aproape 1,3 milioane de lei, Romagria, cu peste 1,1 milioane de lei subvenții, deținută de Laurențiu Baciu, fostul președinte al LAPAR, Rod Bun Farm din Oncești (inclusă în grupul de firme Rodbun, deținut de doi bucureșteni, un business integrat în agricultura – ferme, silozuri, fitofarmacii, flotă auto), cu 934.000 de lei, și Comis SRL din Solonț, aflată în proprietatea fermierului Viorel Ilaș, care a încasat subvenții de peste 911.000 de lei. Ultimul loc este ocupat de Asociația Crescătorilor de Animale „Valea Muntelui”, cu „doar” 907.000 de lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri