19 aprilie 2024
EconomieMilionarii Bacaului, in Top 300 Capital

Milionarii Bacaului, in Top 300 Capital

Revista Capital a facut, ca in fiecare an, un top al celor mai bogati români. In total, cei 300 de oameni de afaceri din toata tara inclusi in top detin o avere de 22,47 miliarde de euro, in crestere fata de 2013.

In rândul celor clasati in top, se afla, si de aceasta data, afaceristi bacauani care, prin brandurile create si dezvoltate, au facut ca Bacaul sa se numere printre regiunile cele mai cunoscute din tara. Astfel, cei noua bacauani inclusi in top detin, in total, un capital de peste 1,3 miliarde de euro.

In Top 300 Capital, sunt enumerate cele mai mari averi care au trecut de pragul de 14-15 milioane de euro. Prima pozitie in clasament este ocupata, de data aceasta, de Ion Tiriac (75 de ani), antreprenor care detine o avere calculata la 1,2-1,3 miliarde de euro, cu afaceri in domeniile auto, banci, asigurari si petrol. Este urmat, pe locul 2, cu „numai” 1-1,1 miliarde de euro, de Ioan Niculae (60 de ani), cu afaceri (inclusiv in Bacau) in chimie, agricultura, energie si fotbal.



Cei mai buni

Locul 3 revine fratilor bacauani Dragos (48 de ani) si Adrian (46 de ani) Paval, detinatorii celui mai cunoscut si raspândit brand din retailul de bricolaje – Dedeman. Averea celor doi afaceristi este, potrivit calculelor Capital, de 650 milioane de euro. Cu peste 40 de unitati, imprastiate in toata tara, in care activeaza peste 7.200 de angajati, compania Dedeman a realizat, in 2013, venituri de 606 milioane, reprezentând o treime din piata de profil din tara. Numai profitul net din ultimii patru ani (2010-2013) trece de 200 de milioane de euro. Si ascensiunea fratilor Paval nu se opreste aici, daca socotim ca, in acest an, bugetul alocat extinderii retelei de magazine a fost de circa 65 de milioane de euro. De altfel, cei doi tineri antreprenori au planuri serioase de extindere si peste granita, primul pas fiind programat sa fie facut in Republica Moldova. „Gândul de a investi în Republica Moldova îl am din anul 2007. Tot de atunci vizitez periodic Chisinaul pentru a analiza evolutia lucrurilor de aici. Deschiderea magazinelor noastre va permite si dezvoltarea industriilor locale, care ne vor furniza produsele lor”, a precizat Dragos Paval.
Fratii Paval nu aveau cum sa nu fie atrasi si de lumea sportului, asa ca s-au decis sa construiasca un teren de tenis in fiecare magazin pe care-l vor deschide de acum incolo. Initiativa a fost parafata prin parteneriatul semnat cu numarul 3 mondial din tenis, Simona Halep, prin care compania Dedeman se va putea folosi, in scop publicitar, de imaginea sportivei.

Performanta si in mediul bancar

Urmatorul bacauan aflat in Top, pe locul 11, este afaceristul Dorinel Umbrarescu, cu o avere de 390-400 de milioane de euro, obtinuta prin cele doua firme arhicunoscute la nivel national, Spedition UMB si Tehnostrade, ambele din domeniul constructiilor. Cifra de afaceri cumulata a fost, in 2013, de peste 180 de milioane de euro si un profit de peste 35 de milioane de euro. De altfel, antreprenorul bacauan, ale carui profituri au scazut, in ultimul an, are meritul de a finaliza, in premiera pe tara, cu sase luni mai devreme fata de termenul stabilit, lucrarile la un tronson de autostrada de lânga Timisoara. In plus, lucrarile de pe aceste tronsoane au fost cele mai bine executate – spun specialistii – (in comparatie cu cele realizate de celelalte trei firme prezente pe acel santier – una straina si doua românesti). Mai mult, recent, firmele lui Dorinel Umbrarescu au reusit, din nou, sa predea, mai devreme cu aproape un an, lucrarile executate la reabilitarea DN 29 Suceava – Botosani. Din acest an, antreprenorul bacauan a intrat si in breasla bancherilor, achizitionând 93 la suta din ATE Bank România, devenita, ulterior, Banca Româna pentru Credite si Investitii (BRCI). Tot in 2014, Dorinel Umbrarescu a achizitionat si un imobil de birouri care a apartinut companiei Romtelecom, aici urmând a se stabili sediul central al BRCI. Insa, afacerile bacauanului se deruleaza si in domeniul sanatatii (spitalul privat din Podu Turcului realizând, in 2013, o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro si un profit de 37.000 de euro), dar si in cele auto sau productia de energie.

Bani din asfalt si cereale

Costel Casuneanu (55 de ani) este cel de-al patrulea bacauan aflat in acest top, pe locul 47, cu o avere de 95-100 de milioane de euro, bani realizati din afaceri in transporturi, constructii si industria lemnului. Costel Casuneanu controleaza compania PA&CO International, aflata, insa, intr-un serios declin, de anul trecut. Cunoscut mai ales pe plan local, Casuneanu a reusit sa incheie si contracte in afara tarii, cu parteneri din Republica Moldova, Orientul Mijlociu, Emiratele Arabe si Turkmenistan. Eusebiu Gutu (38 de ani) ocupa locul 125 in Top 300 Capital, cu cele 46-48 milioane de euro obtinute din afaceri cu cereale, morarit si panificatie. Detinator al firmei Popas Trebes, Eusebiu Gutu a inregistrat, anul trecut, afaceri in scadere (cu aproape 22 la suta) si profit la fel, diminuat, la doar 2 milioane de euro.

Cel mai tânar antreprenor

Catalin Grigoriu (38 de ani), locul 130, este unul dintre cei mai tineri milionari in euro din România, cu o avere calculata de Capital la 45-46 milioane de euro, cu business in comertul de cereale, morarit si panificatie. Catalin Grigoriu, absolvent de studii superioare in Canada, detine compania Comfert, ridicata pe un proiect al tatalui sau, Mihai Grigoriu, fost director la combinatul de ingrasaminte chimice (CIC) Bacau, in perioada de dinaintea privatizarii acestuia. Tânarul Grigoriu este plasat de revista Capital in onorabilul top tocmai „pentru ca are viziune, stie sa riste si a avut norocul de a fi ruda cu fratii Paval, proprietarii Dedeman. Acestia i-au imprumutat capitalul initial si l-au ajutat cu partea administrativa a businessului”. Asa s-a ajuns ca afacerile firmei Comfert sa ajunga, in 2013, la aproape 130 de milioane de euro. Insa, Catalin Grigoriu este si un priceput agricultor, judecând dupa cele 8.000 de hectare luate in arenda si cele 250 de hectare detinute in proprietate. La toate acestea se mai adauga afacerea Pambac, preluata, in parteneriat cu Eusebiu Gutu, dupa o negociere de peste un an, la care se inregistrase alti 18 pretendenti. „In Pambac, s-a oprit declinul si am reluat cresterea, atât a cifrei de afaceri, cât si a profitului”, declara Catalin Grigoriu, referindu-se la refacera retelei de magazine.

Tripleta de final

Damian Mereu (56 de ani) ocupa locul 135 in Top 300 Capital, cu 42-45 milioane de euro. Proprietarul marcii de biscuiti Croco din Onesti, lider national in domeniu, Damian Mereu a reusit, practic, sa-si dubleze afacerile in ultimii doi ani. Fapt ce i-a permis sa demareze doua investitii majore, fiecare in valoare de 6 milioane de euro, din fonduri structurale, in depozite noi, linii tehnologice si in retehnologizarea capacitatilor deja existente. De altfel, una dintre aceste investitii a si fost finalizata, urmând ca cea de-a doua sa fie incheiata in vara anului viitor. In felul acesta, capacitatea de productie a fabricii Croco va creste cu 30 la suta. Ovidiu Budeanu (52 de ani) este pe locul 217, cu o avere calculata la 24-25 de milioane de euro. Afacerile lui Budeanu sunt cantonate in domenile hotelier, imobiliar, salubritate si organizari de evenimente. De altfel, omul de afaceri este cunoscut mai ales prin vânzarea fostei fabrici Partizanul si construirea singurului mall din Bacau pe una dintre suprafetele firmei de incaltaminte. In prezent, Ovidiu Budeanu a ajuns la un consens cu spaniolii de la Fadesa (fostii proprietari ai fabricii Diana Forest) ce detine, in vecinatatea Arena Mall, un teren pe care afaceristul bacauan intentioneaza sa execute, la anul, lucrari de extindere a magazinului de fite cu inca 5.000 de mp. Vasile Ciobanu (47 de ani), locul 241, cu 20-21 de milioane de euro, incheie plutonul bacauanilor milionari aflati in topul revistei Capital. Ciobanu este considerat „berarul supermarketurilor”, distribuind acestor unitati branduri proprii de bere (Albrau, Dobru si Zimbru), dar si alte marci. Compania Albrau din Onesti a realizat, in 2013, o cifra de afaceri de 9,8 milioane de euro (in plus cu 23 la suta). Ciobanu mai are in proprietate si Complexul Hotelier Moldova.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri