27 mai 2024
EconomieMilioane de euro nerambursabile pentru asigurarea culturilor agricole

Milioane de euro nerambursabile pentru asigurarea culturilor agricole

Statul decontează aproape două treimi din costul asigurărilor făcute de fermieri. Pentru a primi sprijinul de la stat, fermierii trebuie să depună cereri la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Termenul expiră pe 15 decembrie.

Sute de fermieri din tot județul au înțeles să își asigure culturile împotriva riscurilor care vin de la natură. Cu atât mai mult în contextul ultimilor ani, când culturile de pe mii de hectare au fost dijmuite de seceta prelungită, din timpul verilor, dar și de înghețul din timpul iernii ori cel târziu, de primăvară. Partea bună este că statul vine cu o măsură de sprijin prin care fermierii sunt ajutați să suporte povara unei polițe de asigurări, decontând o mare parte din valoarea primei de asigurare. Mai exact, prin Submăsura 17.1 – „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul PNDR 2014 – 2020, fermierii și crescătorii de animale pot solicita, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), decontarea a 70 % din costul poliței. Potrivit autorităților locale din domeniu, în sesiunea din 2022, în județul Bacău, au fost înregistrate 155 de cereri de finanțare pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor. Valoarea eligibilă a contractelor de asigurare a fost de 560.000 de euro, din care statul a suportat 392.000 euro. Cele mai multe asigurări decontate de stat au fost făcute la culturile de cereale (grâu, porumb) și la cele de plante tehnice (floarea soarelui, rapiță, soia).

Cererile se depun online



Reținem, așadar, că sesiunea din acest an agricol a fost deja lansată, la începutul lunii, urmând a se încheia pe data de 15 decembrie 2023, ora 16.00. Cererile de finanțare se depun online, pe platforma https://online.afir.info. Interesant este că, în nici două săptămâni, câte s-au scurs din sesiunea din acest an, la AFIR au fost deja depuse 70 de cereri în valoare de 280.000 de euro, ajutorul de stat fiind de 196.000 de euro. Pentru acest an, sunt disponibile fonduri totale în valoare de 21.378.798 euro, cu posibilitatea suplimentării acestora, în funcție de interesul manifestat de solicitanți. Pentru a putea primi sprijin din partea statului, solicitantul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii de eligibilitate, printre care aceea de a fi „fermier activ” în anul pentru care solicită subvenția. Apoi, fermierul trebuie să încheie un contract de asigurare cu o firmă din asigurări, pentru riscurile prevăzute de sub-măsură, angajându-se ca va achita valoarea integrală a primei de asigurare, în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.

Riscurile care pot fi despăgubite

Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt fenomenele climatice nefavorabile (seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul timpuriu, de toamnă ori de iarnă sau înghețul târziu de primăvară). Totodată, se mai pot încheia polițe de asigurare și împotriva riscurilor de ploi torențiale sau ploi excesive și de lungă durată, furtună, vijelie, uragan sau tornadă. La asigurări, se mai iau în considerare și riscurile de infestăre cu organisme de carantină dăunătoare plantelor, prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările și completările ulterioare. În plus, în cazul crescătorilor de animale, pot fi făcute asigurări, susținute parțial de stat, împotriva riscurilor date de boli cum ar fi tuberculoza bovină, bruceloza bovină, bruceloza ovină și caprină (B. melitensis), boala veziculoasă a porcului, antraxul, pleuropneumonia contagioasă bovină, echinococoza, campilobacterioza, listerioza, trichineloza, escherichia coli verotoxigenă (E. coli), pesta micilor rumegătoare, variola ovină, variola caprine, dermatoza nodulară contagioasă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri