– cele mai multe firme sunt de tipul SRL-urilor – firmele existente in tot judetul au, in general, actionari cu vârste de 30-40 de ani – 10 la suta din societati sunt conduse de tineri de pâna in 29 de ani, iar alte 14 la suta de vârstnici de peste 60 de ani

Bacauanii au inceput sa simta din nou gustul pentru afaceri. Astfel, potrivit datelor Oficiului Registrului Comertului (ORC), de la ineputul anului si pâna in luna iulie inclusiv, in tot judetul, au fost infiintate peste 1.500 de afaceri de toate felurile, in crestere cu aproape 15 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, când au aparut doar 1.308 de noi afaceri. Cele mai multe firme nou aparute sunt de tipul SRL-urilor – 665, urmate de Intreprinderile Individuale (II) – 488 si PFA-uri – 325. Interesant este ca, in perioada analizata, a fost inregistrata si o unitate de tip GEIE (Grup European de Interes Economic) entitate juridica bazata pe dreptul european nou aparuta in peisajul economic românesc.

Acest tip de persoana juridica are drept scop facilitarea si incurajarea cooperarii transfrontaliere. Potrivit legislatiei, un GEIE are drept obiectiv facilitarea sau dezvoltarea activitatilor economice ale membrilor sai, prin punerea în comun a resurselor, a activitatilor si a competentelor. Aceasta punere în comun trebuie sa permita obtinerea unor rezultate mai bune decât cele prin activitati derulate independent. Grupul nu are ca scop realizarea de profituri pentru sine. În cazul realizarii de profituri, acestea sunt distribuite între membri si impozitate în consecinta. Activitatile grupului trebuie sa aiba legatura cu activitatea economica a membrilor, fara a-i putea înlocui. Un GEIE poate fi constituit din societati comerciale sau chiar de persoane fizice care exercita activitati industriale, comerciale, mestesugaresti sau agricole, profesiuni liberale sau alte servicii în UE. GEIE nu poate sa angajeze mai mult de 500 de persoane.

PUBLICITATE

De remarcat ca, in aceeasi perioada analizata, tinerii si cei aflati la debut in afaceri au infiintat nu mai putin de 451 de firme de tip SRL-D (societati comerciale debutant), dintre care majoritatea erau, dupa cele sase luni scurse din an, inca in activitate sau alte stari, iar doar 10 au fost radiate. Totodata, s-au facut 91 rezervari pentru denumirea firmelor. In plus, pâna in prezent, 741 de firme au fost infiintate de studenti, dintre care mai mult de jumatate sunt inca in functiune.
La cele aproape 15.700 de firme de toate tipurile existente la nivelul judetului, sunt inregistrati peste 24.100 de asociati. Cei mai multi au vârste intre 30 si 39 de ani (circa 26 la suta din totalul actinarilor), deci sunt in floarea vârstei, peste 10 la suta sunt tineri de pâna in 29 de ani, iar 14 la suta sunt persoane cu vârste mai inaintate, de peste 60 de ani.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ