29 martie 2024
EconomieMii de hectare de rapita, compromise de frigul extrem din iarna

Mii de hectare de rapita, compromise de frigul extrem din iarna

Debut de an dificil pentru fermierii bacauani care au optat pentru cultura de rapita. Din cauza gerului înregistrat timp de mai multe zile in aceasta iarna, o mare parte din terenurile de rapita vor trebui arate si cultivate cu altceva. „S-a mai intâmplat si in alti ani, dar nu la o asa dimensiune. Se apreciaza ca, din suprafata totala de aproape 4.900 de hectare cultivata cu rapita, circa 75 la suta va trebui intoarsa, cultura fiind compromisa din cauza gerului si a viscolului, inregistrate in lunile decembrie a anului trecut si ianuarie a acestui an, dar si de seceta din toamna”, a declarat Cristinel Nita, directorul Directiei pentru Agricultura a Judetului Bacau. Urmeaza ca o comisie formata dintr-un specialist al Directiei Agricole, reprezentanti ai primariei si ai producatorilor afectati sa constate, la fata locului, pagubele existente. Producatori agricoli care au optat sa cultive suprafete mari de rapita au mizat cererea mare pe piata interna si cea externa.

In plus, agricultorii aveau garantat si un pret foarte bun la desfacere, fata de porumb sau grâu. Anul trecut, kilogramul de rapita a fost achizitionat cu 1,2-1,3 lei. La o productie de circa 3.000 de kilograme pe hectar, fermierii au scos un profit frumusel din rapita. Istoria nu se va repeta, insa, si anul acesta. Cele mai afectate sunt zonele Sascut, Onesti, Buhusi si Itesti, Beresti-Bistrita, Filipesti s.a..

A ramas doar…scadenta la imputuri



Nicolae Nistor este unul dintre fermierii cunoscuti ai judetului care a ales, in toamna, sa insamânteze cu rapita circa 200 de hectare in zona Odobesti-Secuieni. Din pacate, va trebui sa are tot terenul cu rapita si sa infiinteze alte culturi. „Trebuie sa intorc toata cultura, pentru ca n-a iesit nimic. Din toamna a fost problema, de la rasarire. S-a vazut ca ceva nu e in regula. Am si lucrat greu terenul, cu freza si asa mai departe. Din cauza secetei, normal. Am investit cel putin 700-800 de lei pe hectar. Faceti dumneavoastra calculul sa vedeti la cât se ridica paguba. Partea proasta este ca, in vara, trebuie sa le platim samânta luata prin contract de la distribuitori. O sa le dam grâu, daca acolo nu vor fi asa probleme”, a declarat acesta.

Din pacate, firmele de asigurari nu acopera riscurile de seceta care, de altfel, au determinat inca din toamna rezultatul dezastuos de la rapita. „Pai, in perioada optima de insamântare, august – septembrie, nu s-au inregistrat decât doua ploi mici a câte 8 litri pe metrul patrat. Deci, din start a fost rau. Asa ca rapita este istorie. Ne echilibram poate cu porumbul, caci cu cu grâul, la fel, nu putem. Doar cine a avut siloz si l-a putut pastra pâna acum, când este un pret cât de cât mai bun fata de cel din toamna. Oricum, scazând ingrasamintele si eventual araturile, paguba la rapita o estimez la cel putin 2 miliarde de lei vechi”, afirma si Gheorghe Olaru, fermier din zona Sascutului. In acest context, unii specialisti cred ca este posibil ca pretul rapitei sa creasca. Si, cum rapita este materia prima folosita la producerea de uleiuri alimentare si margarina, ne putem astepta ca si aceste produse sa se scumpeasca, daca nu se va apela la importuri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri