24 aprilie 2024
EconomieMii de euro pentru cultivatorii din sectorul vegetal

• cei mai câștigați sunt fermierii care au cultivat, în sere și solarii, diverse legume - tomate, castraveți, ardei, varză și vinete

Mii de euro pentru cultivatorii din sectorul vegetal

Din această lună, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău a început să plătească subvențiile acordate de stat sectorului vegetal. Banii vor ajunge la fermierii care au depus cereri în campania de anul trecut.

[lock_content]

„În județul Bacău, 568 de fermieri au accesat, prin cererea unică de plată, depusă în 2019 și această formă de sprijin”, transmit reprezentanții APIA Bacău. Interesant este că sumele cele mai consistente le revin agricultorilor care au cultivat, în sere și solarii, diverse legume (tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă).



Aceștia vor încasa peste 4.649 de euro pentru fiecare hectar. Sume frumușele – 1.717 euro pe hectar – vor primi și agricultorii care au pus în câmp tomate pentru industrializare. În acest clasament, intră și cultivatorii de cartofi pentru sămânță, aceștia urmând a primi 1.386 de euro pentru fiecare hectare cultivat.

Sume mari din subvenții -1.000 de euro la hectar – vor încasa și agricultorii care au pus în pământ cartofi timpurii pentru industrializare. Alte sume importante vor ajunge și la cultivatorii de sfeclă de zahăr – 829 euro/hectar, producătorii de fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre – 268 euro/hectar sau la deținătorii de culturi de soia – 212 euro/hectar.

Termen prelungit pentru depuneerea cererilor de subvenții

Mai reținem și că fermierii care, din cauza restricțiilor de circulație și de normelor de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID – 19, nu au avut timp să depună solicitări pentru subvenții culturilor din acest an, a fost prelungit termenul de depunere a cererilor unice de plată până la 15 iunie 2020.

Până în această lună, au fost înregistrate circa 14.000 de solicitări, pentru o suprafață de peste 107.000 de hectare. În plus, au fost simplificate foarte mult procedurile, depunerea cererilor făcându-se online, iar adeverințele de la primării se obțin direct, de către centrele APIA.

[/lock_content]

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri