– Dna Geaboc-Badic, se spune ca ati stiut sa atrageti cei mai multi bani europeni din zona, cum ati reusit, e adevarat?
– Va spun un adevar: Onestiul nu a reusit sa atraga fonduri europene din cauza nepasarii si neimplicarii. Eu, pentru ca m-am implicat, am reusit. Într-o comuna ca Helegiu doar in 2015 am avut 3 proiecte cu finantare europeana. Prin urmare, cred ca pot sa aduc bani europeni si în Onesti, asa cum am demonstrat ca pot face în Helegiu.

– Se spune ca sunt foarte multi bani de la U.E pe care nu stim sa-i cheltuim, cum stau de fapt lucrurile?
– Nu e chiar asa. Banii nu sunt foarte multi, raportat la nevoile noastre. Si apoi, mai sunt si alocati pe masuri pe care trebuie sa te pliezi. Poate nu intotdeauna faci cel mai important lucru pentru comunitatea ta, dar pentru ca se finanteaza, nu trebuie ratata ocazia. De aceea mai apar si proiecte care nu par stringente. Spuneam ca banii nu sunt multi, de fapt, nu sunt suficienti intr-o tara ca a noastra unde mai toata infrastructura este la pamânt. Trebuie sa fii bun, foarte bun si sa faci proiecte care sa raspunda cerintelor finantatorului si ghidului de finantare. Batalia pe acesti bani e foarte mare si nu reusesti decât daca ai un punctaj foarte mare.

– Cum si când ati inceput sa obtineti primii bani europeni?
Pot sa spun ca sunt unul dintre veteranii în accesarea de fonduri europene din judetul Bacau. Primul proiect a fost pe fonduri PHARE în 2005, chiar inainte de implinirea primului an de mandat, pentru achizitia de calculatoare, imprimante, xerox, softuri dedicate fiecarui compartiment si am instruit toata primaria. Era ceva nou pentru Bacau, pentru Helegiu, ca într-o comuna compartimentele din primarie sa beneficieze de calculatoare, softuri dedicate si personal instruit ECDL. Reuseam acest lucru cu mai mult de 10 ani in urma in timp ce in Onesti degradarea continua.

– Ce proiecte ati reusit sa demarati ca primar al comunei Helegiu care va recomanda si ca primar în Onesti?
– Au fost multe alte proiecte pe care le-am obtinut ca primar. Va dau câteva exemple: alimentarea cu apa a localitatilor Helegiu, Dragugesti, Deleni si Bratila, caminul din Dragugesti construit din Fondul National de Dezvoltare. Dar cel mai mare proiect pe care l-am avut a fost finantat prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala in valoare de 2,5 milioane de euro. Am reusit sa modernizam drumuri comunale, sa realizam canalizare si statie de epurare in satele Helegiu si Deleni, sa construim o gradinita si sa promovam patrimoniul cultural local, prin actiuni specifice.
De asemenea un alt exemplu relevant pentru Onesti: prin intermediul unui proiect din Fondul de Modernizare pentru Dezvoltarea Administratiei la nivel local III-IV Phare am achizitionat echipament specializat pentru colectarea si transportul deseurilor, dar care avea nevoie de infrastructura. Era greu sa realizez un asemenea proiect din banii bugetului comunal, dar, prin fonduri europene am reusit un lucru care a particularizat Helegiu în Bacau, fiind singura comuna care isi gestioneaza singura gunoiul menajer.
Am dat exemplul acesta, pentru ca ce se întâmpla acum în Onesti este grav, onestenii fiind nevoiti sa plateasca preturi de 3 ori mai mari pentru serviciile de salubritate, decât localitati similare din tara. Eu vreau sa schimb aceasta situatie.
Pot sa mai spun ca in timp ce primaria Onesti posta pe Facebook ca si-a cumparat din banii onestenilor un utilaj pentru deszapezire, eu imi luam un utilaj multifunctional platit integral cu bani europeni.

– Ce înseamna asta în termeni de sume de bani europeni care pot fi atrasi si în Onesti?
– Zeci de milioane de euro. Daca la Helegiu, prin FEADR, am avut pentru un singur proiect 2,5 milioane de euro, pentru orase, municipii, fiind alte masuri, alte fonduri de finantare sunt si sumele mult mai mari intrucât se raporteaza la alte investitii. Din pacate investitiile cu care se lauda administratia astazi, ambulatoriu de specialitate la spital si canalizarea in cartierul Borzesti, sunt finantate de CJ, adica tot bani publici. Cred ca se puteau gasi finantari pentru aceste lucrari, dar si pentru altele, din surse externe. Eu am demonstrat ca se poate în Helegiu si voi reusi si în Onesti.

– Dumneavoastra veti continua la Onesti?
– Sper! Imi propun sa ofer onestenilor posibilitatea de a dezvolta orasul si prin accesarea acestor bani europeni, prin programele de finantare care sunt la îndemâna. Deja sunt lansate vreo 3-4 masuri pe noul exercitiu financiar si nu cred ca lucreaza cineva la vreun proiect in acest sens. Vreau sa pun la dispozitia onestenilor toate cunostintele acumulate în cei 12 ani ca primar. Decizia e în mâinile lor, pentru ca ei stiu ce e mai bine pentru comunitate.

PUBLICAT LA COMANDA ALDE, CUI 35648035


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.