– Doamna Mihaela Geaboc – Badic, candidati din partea ALDE pentru functia de primar al Onestiului. Pentru cei care va cunosc mai putin, haideti sa facem o scurta prezentare a dumneavoastra.

– M-am nascut, am invatat, m-am dezvoltat, profesional vorbind, si locuiesc in Onesti. Dar pentru ca multa lume ma stie ca fiind primarita din Helegiu, nu mi-e rusine sa recunosc ca imi am originea acolo, mai exact in satul Bratila.
Nu mi-am propus sa fiu primar de mica, mi-a iesit pentru ca am stiut ca fiecare poate avea in traista „bastonul de maresal”. Lucrurile nu iti sunt neaparat predestinate, dar daca iti doresti cu adevarat Universul conspira in realizarea visului tau. Din anul 2002, mi-am canalizat interesul in aceasta directie si iata ca, in 2004, dintr-o competitie cu noua barbati, am iesit câstigatoare si am devenit astfel cea mai tânara primarita din tara. Am reusit sa câstig increderea oamenilor si, ulterior, am demonstrat ca o femeie poate sa fie un bun primar. Nu o sa va spun daca a fost greu sau nu, pot sa spun totusi ca inca platesc tribut pentru faptul ca sunt femeie intr-o lume considerata pâna de curând a barbatilor. Si, oricât ar fi de evident, niciodata nu e gresit sa reamintesc ca toate functiile mele politice si mandatele mele de primar au fost dobândite prin votul oamenilor. Aici chiar nu e loc de subiectivism. Esti bun sau nu! Si am fost buna, buna pentru Helegiu, chiar si pentru PNL pâna la un moment dat….

– Ce v-a determinat sa faceti pasul spre administratia municipiului Onesti?

– 12 ani la Helegiu au fost deja prea multi din punctul meu de vedere. Am vrut sa renunt acum 4 ani, dar mai aveam un drum comunal de asfaltat. Oamenii din acel sat se simteau nedreptatiti, asa ca, am optat pentru un alt mandat in principal din aceasta cauza. Am vrut ca toti cetatenii comunei sa beneficieze de investitii sensibil egale ca valoare. Intâmplator sau nu, acest drum va fi inaugurat la sfârsitul acestui mandat. Aceasta misiune fiind indeplinita, pot sa ma gândesc la altceva. Candidez la Onesti pentru ca stiu ca ma pot intrebuinta, in sensul de a face ca lucrurile sa mearga intr-o directie buna si aici. Nevoia de schimbare e acuta. Cu cât se va intâmpla mai repede acest ,,fenomen”, cu atât mai bine va fi. Si când spun schimbare, nu ma refer neaparat la primar, ci la modul de a face administratie. Daca in Helegiu au fost in anul 2015 trei proiecte europene, iar in Onesti, in ultimul mandat, dupa stiinta mea, niciunul, mai trebuie argumentata necesitatea schimbarii? Acum sau peste 4 ani, ceva trebuie sa se intâmple, Onestiul trebuie resuscitat inainte de a fi prea târziu. Eu zic ca n-ar trebui sa mai asteptam.

PUBLICITATE

– Cu ce vine candidatul ALDE, Mihaela Geaboc – Badic, in aceste alegeri?

– Nu cu promisiuni! Oarecum atipica va fi campania mea electorala. Stiu mai degraba ce nu voi face: metrou, telegondola si strazi suspendate. Imi propun totusi sa fac o prioritate din investitiile in infrastructura, domeniu unde consider ca am experienta necesara, si sa stimulez mediul economic prin crearea de facilitati fiscale. Chiar daca cele propuse, respectiv investitiile publice, nu sunt compatibile cu inlesnirile fiscale, spun asta pentru ca sunt constienta ca doar banii europeni ne pot ajuta in acest sens. Nu apreciez ca bugetul local al unui oras care sucomba poate finanta lucrari importante, insa reducerea unui impozit, scutirea chiar pentru cei care dezvolta investitii private importante si creaza un numar important de locuri de munca, poate conta. Imi propun sa fac un oras mai bun, pentru ca onestenii merita mai mult, merita sa traiasca mai bine. Onestiul poate redeveni, intr-un termen relativ, un oras dezvoltat economic, un oras in care oamenii sa isi gaseasca locuri de munca, in care tinerii sa nu trebuiasca sa plece in strainatate pentru asta. Avem exemplul oraselor din vest: Aradul, Oradea, Timisoara, care nu mai fac fata investitorilor, de aceea frecvent, cel putin eu, primesc oferte pentru locuri de munca bine platite in acele orase.
Le propun onestenilor o administratie eficienta care sa creasca calitatea vietii in Onesti si politici urbane consistente, coerente de anvergura si de viitor. Le propun onestenilor transparenta decizionala, implicarea cetatenilor in luarea deciziilor astfel incât oamenii sa nu mai plateasca „tarife speciale” pentru servicii importante.

– Din CV-ul dumneavoastra cel mai important aspect este acela ca aveti o experienta administrativa ca primar al comunei Helegiu de 12 ani. Conteaza? Ce aveti in plus fata de ceilalti candidati?

– Experienta lucrului bine facut. Ar trebui sa conteze, intr-o tara normala. Ramâne de vazut daca va fi asa. Am demonstrat ca primar ca pot face ca lucrurile sa mearga bine si, chiar daca mai sunt destule de facut si din ce in ce mai multe de intretinut, am facut, poate, cel mai important lucru, am creat o echipa capabila sa continuie corect si frumos munca mea de pâna acum.

– De ce ALDE? A fi candidatul unui partid mai mare e un avantaj. De ce ati ales sa faceti acest pas?

– ALDE e alianta Liberalilor si Democratilor. In noul PNL sunt democratii primii… Admit si faptul ca liderul partidului, dl presedinte Calin Popescu Tariceanu, a avut un rol determinant in luarea acestei decizii. Am fost intotdeauna o sustinatoare a politicilor liberale. Am ales, pâna la urma, cu inima, am ales acele valori fata de care sunt atasata si in functie de care mi-am croit drumul politic.

– Ce sanse considerati ca aveti in actualul context politic din Onesti?

– Am incredere ca prin mesajul pe care il voi transmite, dar si prin viziunea pe care o voi propune pentru Onesti, voi reusi sa conving. Am in primul rând incredere in mine si sper sa pot transmite aceasta incredere si electoratului. Am demonstrat ca se poate in 2004, pot demonstra si in 2016. Sunt un „taur” persuasiv care nu da inapoi intr-o lupta grea. Daca imi pun ceva in cap, in 99% din cazuri imi iese. Sigur, mai e un procent, dar sper sa nu fie de data asta. Eu stiu ca pot reprezenta o alternativa reala pentru cetateni la actuala clasa politica din Onesti.

Dumitru Petrescu

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.