Timpul Postului Mare a inceput, pentru credinciosii romano-catolici, cu un val de cenusa fixat pe capul crestinilor, în timp ce li s-au adresat cuvintele: Adu-ti aminte ca din pamânt esti si în pamânt te vei întoarce, sau Convertiti-va si credeti în Evanghelie.

Drumul Postului Mare este un drum care se întinde pe durata a patruzeci de zile, care duce la bucuria Pastelui Domnului. In acest timp Sfânt, Biserica repeta cu insistenta îndemnul lui Cristos: „S-a împlinit timpul si împaratia lui Dumnezeu este aproape! Convertiti-va si credeti în evanghelie” (Mc 1,15), propunând o confruntare zilnica a existentei cu Cuvântul lui Dumnezeu, astfel încât sa se realizeze o reînnoire a vietii personale în vederea celebrarilor Pascale.

Postul Mare si Pastele formeaza un singur ciclu liturgic: patruzeci de zile de post, de calatorie spre cruce, cincizeci de zile de Pasti, drum spre plinatatea Duhului Sfânt. În total, nouazeci de zile de har, „o primavara de exercitii spirituale” pentru credinciosi.

PUBLICITATE

„Timpul Postului nu este o perioada de suferinta si de jale. Obiectivul central al sau este Pastele. Trecerea, prin cruce, la o viata noua. O trecere pe care Cristos a parcurs-o acum doua mii de ani si pe care, acum o facem si noi împreuna cu El, iar Postul Mare ne pregateste pentru aceasta trecere la viata noua”, a declarat pr. Eduard-Mihai Cosa, parohul comunitatii catolice din zona de Nord a orasului.
Printre practicile recomandate in mod special in timpul Postului Mare se numara rugaciunea si pomana – nu doar materiala, ci si in sens spiritual. Postul îsi are si el efectul scontat daca este bine motivat. Rugaciunea trebuie sa ne conduca la crearea acelui spatiu interior unde sa ne regasim si unde sa descoperim planul pe care Dumnezeu îl are cu fiecare din noi.

„Daca astazi îi dictez vointei mele sa renunte la o cina, la o emisiune sau la oricare alta mica placere, nu fac altceva decât sa-mi antrenez astfel vointa încât în anumite circumstante sa stie sa spuna nu oricarei porniri dezordonate din mine si astfel sa ajung la un control si un raport mai senin cu mine însumi”, a explicat pr. Cosa.

Preotii ne invita sa urmam drumul spre Duminica Pastelui (27 martie) cu ochii tinta catre Cristos, primul care a trait Pastele cu adevarat. (C.L.)

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ