20 aprilie 2024
CulturăVIDEO: Micii restauratori au refacut istoria din cioburi

VIDEO: Micii restauratori au refacut istoria din cioburi

“Micii restauratori” din clasa a IV-a B, de la Scoala Gimnaziala nr. 10 din Bacau, au incercat si au reusit, sub supravegherea specialistilor de la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, sa refaca, “din cioburi”, obiecte similare cu cele aflate in patrimoniul cutural si istoric al judetului Bacau.

Curiosi, cu indemânare si rabdare, unii dintre ei cu pricepere, s-au aplecat, ca adevaratii restauratori, asupra fiecarei bucatele de ceramica si au reconstituit, cu aracet si plastilina, vase de diferite forme si marimi, alte obiecte puse la dispozitie de organizatori.

“Dorim sa familiarizam si sa popularizam valorile arheologice si istorice din judetul nostru, printr-o abordare practica, sub forma unui atelier, si prezentarea unui aspect mai putin cunoscut publicului larg – restaurarea pieselor de patrimoniu. Elevii de la mai multe scoli din municipiu si din judet, vin aici si afla lucruri inedite din activitatea de restaurare a obiectelor de patrimoniu. Sigur, nu lucreaza direct pe originale, insa s-au aratat foarte interesati, perspicace, ceea ce ne bucura”, ne-a spus muzeograful Valentin Bucsa.



POZA 1

Plecând de la faptul ca Arheologia ne spune de unde venim, care sunt originile noastre si ne pune în contact direct, fizic, cu trecutul, cei 20 de copii, in orele de Abilitati practice, au restaurat, dupa cum li s-a spus, o mica perioada a istoriei noastre. “Astazi, am raspuns invitatiei Muzeului de Istorie si copiii lucreaza practic la restaurarea unor obiecte, dupa ce li s-a explicat ce inseamna sa reconstitui, sa refaci din bucatele forma originala a acelui obiect, care ne vorbeste de trecutul nostru istoric, de viata oamenilor din acea perioada si la ce foloseau. Sunt un mare câstig pentru elevii nostri asemenea activitati”, ne-a declarat inv. Georgeta Ciurea.

Timp de doua ore, impartiti pe grupe si ateliere, sala de restaurare s-a transformat intr-un laborator de creatie, bucuria reusitelor, atunci când obiectul capata forma finala, fiind anuntata ca la un concurs: Grupa 4 a terminat!
La proiect mai participa elevi de la scolile din Margineni, Dumbrava-Itesti, si “Constantin Platon” – Bacau.

restauratori 2

“Am venit aici cu doamna invatatoare sa refacem, sa restauram obiecte, asa cum fac oamenii de aici. Mie imi place, am reusit impreuna cu cei din grupa mea sa restauram un vas, mai avem o piesa si e gata. Eu fac asta de când sunt mica, am mai facut, urmez cursuri de design, de pictura. O sa vizitam si muzeul, o sa mai venim, este foarte interesant pentru noi.”
Otilia Rojnita, eleva

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri