21 iunie 2024
EvenimentMicii fermieri vor fi taxați suplimentar pentru transportul produselor agricole

Micii fermieri vor fi taxați suplimentar pentru transportul produselor agricole

Începând cu 1 iulie, micii fermieri din România vor fi supuși unei taxe suplimentare pentru transportul propriilor recolte, conform unei noi reglementări publicate de ANAF. Această măsură a fost anunțată de către Dorin Cojocaru, președintele APRIL (Asociația Patronală Română din Industria Laptelui), în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

Potrivit declarațiilor lui Cojocaru, impozitul va viza transportul mărfurilor agricole și va fi impus fermierilor care dețin atestate și carnete de producător. Documentul normativ a fost publicat pe site-ul ANAF pentru consultare publică și face parte dintr-un proiect mai amplu, având ca scop monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul național.Actul normativ va afecta direct micii producători agricoli, care își transportă singuri produsele obținute în exploatație. Acest lucru este valabil în special pentru legumicultori, apicultori și micii fermieri de animale, care își valorifică produsele prin intermediul piețelor sau a centrelor de colectare.

Sistemul E-transport, instituit în 2022, are drept scop monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul național, fiind gestionat de către Ministerul Finanțelor prin Agenția Națională de Administrare Fiscală și Centrul Național pentru Informații Financiare.

Cu toate acestea, Cojocaru avertizează că modificările aduse legislației pot fi dificil de respectat de către mulți producători și procesatori români, fapt ce ar putea afecta negativ industria. Este subliniată nevoia de vigilență în monitorizarea noilor acte normative, pentru a evita consecințele nedorite pentru producători și economie în ansamblu.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img