4 octombrie 2022
10 C
Bacău

Mici detalii, mari probleme

.

HomeActualitateMici detalii, mari probleme

Piața Centrală, o zi din cursul săptămânii, la amiază. Trei grupuri sanitare, cu ușile deschise. E curat înăuntru. Cel din mijloc are semnul, asemănător celor din parcări, pentru persoanele cu dizabilități. Elvis C are un mic atelier meșteșugăresc în apropiere de grupul social, compus din trei toalete ecologice, amplasat pe colț. Lângă tarabele din vecinătatea Vivariului. Sunt singurele toalete gratuite aflate la dispoziția producătorilor și a celor care fac cumpărături în Piața Centrală. Este dezmăgit:

„Problema e că nu se respectă programul. E afișat acolo! De la ora șapte la ora douăzeci. Iarna, de la opt la șaisprezee. Dimineața vin devreme, dar pleacă devreme. Vinerea închid pe la ora două-trei după-amiaza, și rămân închse și câte trei zile. Normal că miroase… Oamenii care nu se pot abține își fac nevoile pe aici, pe lângă coșurile pentru gunoaie. Aici nu se aruncă numai gunoaiele, legumele stricate care nu se mai vând în piață, aruncă și locatarii de la blocurile învecinate. Ei și-au pus grilaje la scări. E încă frig acum, dar să vedeți când dă căldura, cum se adună și bâzâie muștele, umblă șobolanii. Ieri și alaltăieri au fost WC-urile închise. Ăla nu-i apă! Vedeți! E râu de urină care curge. Dacă s-ar da niște amenzi aicea, și s-ar duce vestea, poate nu ar mai fi așa. Cu canalizarea a fost mai dificil, dar s-a rezolvat. Gunoiul se strânge dimineața. Nu vă imaginați câte se aruncă. Dar mirosul rămâne.”Ionel Albu trece zilnic prin piață spre serviciu. Atrage și el atenția asupra altui aspect. „Este un WC public, latrină, closet vespasiană, grup social, cum vreți să-i spuneți. Cel din mijloc, are și semnul, este pentru prsoanele care vin la piață în cărucior. E dreptul lor! Unde e rampa? Cum se cațără o persoană cu probleme până acolo, că mai e și suspendat la jumătate de metru de sol? Nu-i bătaie de joc? În apropiere sunt trasate locuri de parcare. Se vede! De ce au pus aici containere? Pentru interesul public s-ar putea face o înțelegere, pentru câțiva metri pătrați din spațiul care aparține de Vivariu, pentru a se construi o rampă, dacă tot spunem că suntem civilizați.”

Da! Problemele par mici dar nevoile sunt mari când trebuie să deschizi fermoarul și nu ai unde. O știu cel mai bine proprietarii micilor localuri din împrejurimi și gangurile dintre blocuri.

 

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri