24 aprilie 2024
ActualitateMedicina muncii de la sute de kilometri distanta / Sanatatea salariatilor, „ingrijita";...

Medicina muncii de la sute de kilometri distanta / Sanatatea salariatilor, „ingrijita”; cu documente

Un medic care profeseaza in Tirgu Mures are contract cu numerosi angajatori din judetul Bacau pentru supravegherea starii de sanatate a salariatilor lor. Faptul a fost sesizat de catre Inspectoratul Teritorial de Munca, dar conducerea acestuia afirma ca nu poate verifica decat legalitatea documentelor parafate de medic. Autoritatea de Sanatate Publica declara ca medicii pot avea contract cu angajatori din orice judet. Nimeni nu stie daca salariatii au beneficiat de servicii de medicina a muncii.

Dupa ce un medic generalist a fost depistat ca in perioada septembrie-octombrie 2007 a practicat medicina muncii fara sa aiba aceasta competenta si sa fie autorizat, acum iese la iveala un alt caz, cel putin ciudat, din acelasi domeniu. Un medic de medicina muncii, care isi are domiciliul si profeseaza tocmai in Targu Mures, are contract si cu multi agenti economici din judetul Bacau pentru urmarirea starii de sanatate a salariatilor acestora. aAcest medic are contract cu mai multi agenti economici din zonele Onesti, Moinesti si Comanesti, ne-a spus Ioan Andrei, inspector sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau. Am gasit fise de aptitudini la acestia pentru salariatii lor, cu parafa si codul medicului respectiv. Un medic de medicina muncii are obligatia sa efectueze examenul medical la angajare, apoi cel periodic, sa evalueze riscurile locurilor de munca. Or, stau si ma intreb, cand are timp sa faca toate acestea?”. Din informatiile pe care le detine ITM rezulta ca acest medic ar avea contract si cu una din institutiile din Bacau care are foarte multe unitati dispersate in tot judetul, astfel ca e de mirare cum poate el sa ajunga in toate. Oricum, este greu de crezut ca reuseste sa-i vada macar la fata pe toti salariatii angajatorilor care il platesc sa vegheze asupra sanatatii si sigurantei lor la locul de munca. In ce priveste calitatea serviciului medical prestat in asemenea conditii, nimeni nu a verificat-o. Conducerea ITM Bacau sustine ca nu are competenta sa faca acest lucru. aAtributia noastra este sa verificam documentele de sanatate si securitate in munca, daca exista si au fost completate conform normelor, mai spune Ioan Andrei. Nu suntem abilitati sa analizam calitatea actului medical si sa ne pronuntam asupra lui. Aceasta trebuie sa o urmareasca Autoritatea de Sanatate Publica”.

aNu se stie daca s-a efectuat controlul medical”



Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) nu are o evidenta a tuturor medicilor de medicina muncii care se afla in relatie contractuala cu agentii economici si institutiile de pe teritoriul judetului nostru. Adam Jofa, seful compartimentului Resurse umane din cadrul ASP, ne-a declarat ca medicii de medicina muncii din alte judete nu sunt obligati sa solicite avizul ASP pentru a profesa in Bacau: “Suntem in Uniunea Europeana. Activitatea medicilor nu este ingradita teritorial. Am auzit de cazuri de medici din alte judete care au contract cu agenti economici bacauani, dar acest lucru nu este interzis”. La ASP nu s-au primit sesizari cu privire la cele doua doctorite. Adam Jofa a verificat baza de date a Ministerul Sanatatii Publice si nu a gasit informatii despre medicul cercetat pentru inselatorie. In cel de-al doilea caz, al doctoritei din
Tg. Mures, situatia este clara si se incadreaza in limitele legii. “Medicul este inregistrat si are drept de libera practica. Nu este ceva neobisnuit ca un medic de medicina muncii sa aiba o arie larga de activitate si sa se deplaseze dintr-un judet in altul.” Si, totusi, inspectorul sef adjunct al ITM afirma: aEste un cerc vicios. Intr-o asemenea situatie, nu poti sti exact daca s-a efectuat sau nu controlul medical al angajatilor. Salariatii sunt cei care pot reclama, daca nu au beneficiat de serviciile medicale respective, dar care dintre ei se plange?”. In aceste conditii, nu-i de mirare ca nu putine sunt cazurile de accidente de munca mortale in care se constata ca, de fapt, cauza decesului a fost moartea patologica si ca in fisa medicala a celui decedat, existenta la angajator, este trecut asanatos”.

Scris de Elena Tintaru, Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri