Pacientii au picat la mijloc

Cabinetele de medicina de familie isi vor relua astazi activitatea dupa vacanta de Paste. Cu toate acestea, pacientii nu vor primi retete compensate, trimiteri catre specialisti sau concedii medicale. Conflictul dintre medicii de familie, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu s-a rezolvat inca. Urmeaza o noua runda de negocieri.

Cabinetele de medicina de familie vor lucra si dupa mini-vacanta de Paste in sistem privat. Aceasta inseamna ca pacientii nu vor primi retete compensate, trimiteri catre specialisti si concedii medicale, chair daca se afla pe listele de asigurati. Medicii vor acorda gratuit doar asistenta medicala de urgenta. Decizia lor este motivata de faptul ca Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au schimbat normele de acordare a asistentei medicale fara a respecta negocierile cu medicii. Saptamâna trecuta, Contractul-cadru de acordare a asistentei medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si normele de aplicare a acestuia au fost transmise spre publicarea in Monitorul Oficial. Daca proiectul de contract-cadru a fost supus dezbaterii publice, nu la fel s-a procedat si cu normele. “De fapt, nici in contractul-cadru nu s-au regasit toate prevederile stabilite la negocierile dintre reprezentantii nostri si autoritati, ne-a declarat dr. Marilena Caliman, vicepresedintele Asociatiei medicilor de familie Bacau. In ceea ce priveste normele de aplicare a acestuia, nemultumirile noastre sunt numeroase.”

Restrictii si sanctiuni

Medicii sustin ca noile reglementari duc la o reducere a veniturilor cu 40-50% pe cabinet. Pe de alta parte, numarul de consultatii este limitat la 20/zi, când nu exista medic de familie care sa aiba mai putin de 30 de solicitari/zi. “La o lista de asigurati de 1700, acord peste 600 de consultatii/luna, a precizat dr. Caliman. Nu mai am voie sa depasesc 420 de consultatii. Ce fac? Ce se intâmpla cu ceilalti pacienti?” Dupa intrarea in vigoare a noilor norme, va exista in cabinetele de medicina de familie un plafon orientativ pentru medicamentele compensate. Medicii spun ca aceleasi norme prevad obligativitatea recomandarii celui mai eficient tratament pentru pacienti. Acest lucru va fi imposibil dupa plafonarea retetelor. In plus, normele prevad sanctiuni drastice pentru incalcarea contractului dintre cabinete si Casa de Asigurari de Sanatate. Negocierile cu MS si CNAS vor fi reluate marti. Pâna la finalizarea acestora, doar cazurile urgente vor primi asistenta medicala gratuita. Ceilalti pacienti trebuie sa plateasca o taxa de consultatie.

Doina Mincu

Alte articole