29 martie 2024
ActualitateMedicii care fac gărzi ar putea ieși mai repede la pensie

Medicii care fac gărzi ar putea ieși mai repede la pensie

Cadrele medicale care fac gărzi în spitale ar putea ieși mult mai repede la pensie, respectiv la 57 de ani la femei și 60 de ani la bărbați, deci cu cinci ani mai devreme (în prezent vârsta limită de pensionare fiind de 62 de ani la femei și 65 de ani la bărbați). Măsura este prevăzută într-o propunere legislativă, înregistrată recent la Senat pentru dezbatere.

În acest memoriu, semnat de peste 2.000 de medici din toată țara, se cere ca gărzile efectuate să fie recunoscute ca vechime în muncă. Se dorește acest lucru motivat de faptul că un medic epuizat reprezintă un pericol și pentru pacienții săi, iar, în multe cazuri, din salariul unui medic de peste 50 de ani care iese din sistem ar putea fi plătiți doi medici tineri, cu condiția să se organizeze concursuri de angajare pentru medici tineri.

„Pentru personalul angajat în sistemul medical, orele de gardă efectuate și pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale constituie vechime în muncă și se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii”, se precizează în document. Propunerea de reducere cu 5 ani a vârstei de pensionare pentru personalul angajat în sistemul medical care a efectuat ore de gardă în spitale a fost făcută în încercarea de a reduce numărul de probleme de sănătate pe care le generează stresul și suprasolicitarea în rândul care fac gărzi.



Iniţiatorii precizează că propunerea legislativă vine tocmai în sprijinul acestora: „Stresul, munca până la epuizare, lipsa unui număr suficient de doctori, incapacitatea de a face faţă numărului uriaş de pacienţi, lipsa de respect şi de perspective au dus de-a lungul timpului la suferinţe ascunse şi uneori la moarte. Considerăm că este necesară instituirea unei echităţi în sistemul de pensie, şi anume recunoaşterea ca vechime în muncă a orelor de gardă lucrate. În funcţie de numărul de gărzi lucrate pentru care au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale, personalul medical poate ieşi la pensie, la cerere, fără penalizare”. Ca să intre în vigoare, însă, această propunere trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.

„Este o propunere care poate fi luată în considerare. Din câte știu eu a fost inițiată inclusiv de medici de la Serviciul de Ambulanță și de la Unitatea de Primiri Urgențe, unde încărcătura pe gărzi este foarte mare. Dar, asta nu înseamnă că medicii nu pot opta să mai rămână în activitate, dacă doresc, mai ales că există deja o ordonanță de urgență, intrată în vigoare, care dă posibilitatea de a se prelungi, la cerere, vârsta de pensionare. E dreptul fiecăruia de a alege ce consideră că este mai bine pentru el. Dar, repet, deocamdată vorbim de o propunere legislativă pentru modificarea Legii 236/2010, privind sistemul unitar de pensii.”
Aurel Crețu, liderul sindicatului SANITAS, filiala Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri