AJF Bacău va lua azi în discuție alcătuirea unei competiții cu 24 de echipe, care să încorporeze și grupările de Liga a V-a. Se merge pe ideea a două serii, cu play-off și play-out

Campionatul Ligii a IV-a la fotbal își schimbă componența. Și, foarte posibil, și formatul. De la 18 echipe la 24, eșalonul al patrulea urmând să înglobeze și grupările din Liga a V-a a Bacăului. Cele 24 de formații vor fi împărțite în două serii de câte 12. Totul pe criterii geografice: Bacăul și Valea Trotușului. „În felul acesta ar scădea și cheltuielile legate de deplasări și baremuri, dar s-ar diminua și neprezentările.

În plus, am dinamiza competiția, primele trei echipe din fiecare serie urmând să ajungă în play-off-ul care va decide campioana Bacăului, iar ultimele patru clasate în play-out”, a declarat presedintele AJF Bacău, Cristi Sava, care va expune acest proiect la Adunarea Generală cu delegații echipelor de Liga a IV-a și Liga a V-a ce va avea loc astăzi, de la ora 10.00. Dacă va fi votat- și nu ar exista motive pentru o eventuală opoziție- proiectul va intra în vigoare din noua ediție de campionat, 2018-2019.

„Renunțăm pentru moment la Liga a V-a și trecem la un maxi-campionat de 24 de echipe în Liga a IV-a. De la anul, în schimb, vom avea o Liga a IV-a Elite, compusă din 12 sau 14 echipe și o Liga a V-a din restul. Rămâne de studiat ce sistem de retrogradare vom aplica”, a spus Cristi Sava. Un alt motiv care face necesară schimbarea de format ține de calendar.

„Până acum, aveam 34 de etape la Liga a IV-a. Sezonul trecut, din cauza condițiilor meteo vitrege a trebuit să comasăm campionatul și să apelăm la mai multe intermediare. Ori, la acest nivel, e mai greu să joci în cursul săptămânii, atunci când oamenii merg la lucru. În noul sistem, vor fi doar 22 de etape în ceea ce privește sezonul regulat, cărora li se vor adăuga încă zece runde la nivel de play-off”, a explicat presedintele AJF Bacău. Totodată, echipele care vor ajunge în play-off vor fi obligate să aibă Certificat de Identitate Sportivă. În absența CIS-ului, o echipă nu poate accede în play-off, chiar dacă termină pe unul din cele trei locuri, locul său fiind luat de următoarea clasată ce posedă acest act.

Cum ar arăta noul campionat

Fostele echipe de Ligă a IV-a: Viitorul Curița, CSM Bacău, Voința Gârleni, Vulturul Măgirești, Gloria Zemeș, FC Dinamo Bacău, UZU Dărmănești, CSM Moinești, Voința Oituz, AS Filipești, ACS Nicolae Bălcescu, AS Negri, AS Măgura Cașin, CS Dofteana, Aripile Cleja, Siretul Bacău, Flamura Roșie Sascut.

Promovată din Liga a V-a: AS Bârsănești.

Fostele echipe din Liga a V-a: Zorile Faraoani, Biruința Letea-Veche, Lumina Itești, Viitorul Urechești.

Nou înființate: ACS Atletico Junior Bacău și AS Viitorul Berești Tazlău.

S-au retras Viitorul Gârleni și Aerostar II, iar ACS Gauss a promovat în Liga a III-a.

Ce se întâmplă cu ACS Gauss?

Campioana Bacăului, ACS Gauss avea termen până pe 30 iulie de a se înscrie în Liga a IV-a, în cazul în care renunța să activeze la nivelul eșalonului al treilea, în care promovase vara asta. Gauss a preferat însă să se înscrie în Liga a III-a, chiar dacă viitorul sau râmâne, ca și până acum, unul incert.

În ultima perioadă s-a tot vorbit despre o cedare a echipei, dar acest lucru nu s-a materializat. „S-a vorbit mai mult decât s-a făcut. Nu știm cum vor evolua lucrurile. Singurul lucru cert este că noi ne continuăm pregătirile în vederea campionatului”, a declarat antrenorul-jucător al echipei, Andrei Întuneric.

Astăzi, o comisie FRF va omologa stadionul „Letea” pe care ACS Gauss va juca în Liga a III-a (s-a renunțat la varianta Letea-Veche) și tot azi, Întuneric și Comp. vor susține al doilea amical al verii, la Piatra, cu Ceahlăul. În primul joc test din intersezon, disputat în urmă cu două săptămâni, formația despre care se spunea că ar fi continuatoarea FCM Bacău a trecut cu 1-0 de Bradul Borca. Liga a III-a va începe pe 25 august.

Alte articole