În cazul câtorva proiecte, județul Bacău a făcut pionierat, ceea ce este, uneori, un lucru bun, alteori nu. E bine că se câștigă timp și efectele apar mai repede, dar nu e foarte bine din cauză că nu poți învăța din experiența altora, dimpotrivă, descoperi pe pielea ta care sunt obstacolele și nepotrivirile. Cu alte cuvinte, netezești drumul celorlalți.

Am fost pionieri în reformarea sistemului de protecția copilului, în implementarea master-planului pe apă și canalizare, a celui privind managementul deșeurilor și a proiectului aparținând UNICEF, care pleacă de la un adevăr simplu: ca să diminuezi marginalizarea copiilor săraci, să tai firul perpetuării sărăciei, nu e suficient să acorzi ajutoare. Și copiii, și părinții au nevoie de educație, servicii medicale și sociale.

Proiectele par a avea succes, dar drumul lor nu a fost și nu este ușor. Sistemul de management integrat al deșeurile a avut la bază o directivă a UE și era obligatoriu, deci putea fi doar amânat, nu respins. Obligatorie a fost, mai întâi, închiderea gropilor de la marginea localităților, „gropi neconforme”. Totul a fost frumos și bine în faza în care am primit containere, pubele, instalații de sortare și compostare etc.

Când s-a trecut la transportarea deșeurilor la unicul depozit, cel din Bacău, serviciu pentru care se plătesc taxe, au apărut problemele. Locuitorii s-au supărat pe primar, iar primarul a arătat cu degetul spre ADIS. Mai exact spre directorul asociației, devenit amortizor al criticilor care vizau, de fapt, conducerea județului.

S-a dus un adevărat război pentru continuarea proiectului, directorul ADIS fiind la mijloc, între operatorii de salubrizare și primari. Firmele își cereau banii, iar primarii cereau diminuarea taxelor, amânarea plății sau chiar anularea datoriei. Proiectul va merge mai departe căci e interzis să aruncăm deșeurile în pârâul din grădină sau pe câmp. Dacă vrem să rămânem în UE. Proiectul continuă, dar pentru că primarii sunt supărați și pentru că urmează trei rânduri de alegeri, li s-a dat satisfacție.