Atmosfera ca la o mare premiera. Sala plina la Teatrul Municipal “Bacovia”. Freamat. Se fac ultimele pregatiri la sonorizare. Spectatorii repeta “aplauzele”, trei batai din palme; scurt. Dupa al treilea gong, se da startul celei de-a IV-a editii a Concursului de teatru: “Personajele isi cauta actorii”. Se confrunta, pe scena, elevi de la Colegiile Nationale “Ferdinand I” si “Gheorghe Vranceanu”, fiecare intrând in concurs cu câte trei piese. Prima reprezentatie apartine celor de la “Ferdinand I”, cu piesa “Papusarul”, care aduce in scena, printr-un joc studiat, curat, fara exagerari, conditia si drama artistului, care dispare in spatele operei, care a beneficiat de o coregrafie inspirata, Alexandru Costras, actorul din rolul principal adunând aplauzele colegilor.

“Este un concurs foarte indragit de elevii de la cele doua colegii. Ideea acestui concurs s-a nascut la clasa, din dorinta de a da viata unor personaje, care, initial, exista doar in mintea unui scriitor, a unui artist. Noi, toate operele studiate in clasa, le dramatizam, astfel ca elevii intra mai usor in intimitatea operei, a personajelor, retinând pasaje intregi din opera, fara prea mult efort, astfel ca aceasta experienta le foloseste si la Bacalaureat, iar cei mai buni, ii vedeti astazi pe scena”, ne-a spus prof. Violeta Ursinschi, de la CN. “Ferdinand I”.

La cele patru editii, cele doua colegii s-au prezentat in concurs cu piese apartinând unor dramaturgi cunoscuti, dar si cu piese originale, remarcând de asemenea, ca si publicul este unul avizat, priceput, deoarece frecventeaza teatrul, acorda Premiul publicului la Gala STAR. Pentru a elimina subiectivismul, discutiile, anul acesta, juriul a fost format din actori profesionisti de la Teatrul “Bacovia”: Bogdan Matei, Stefan Alexiu si Dimitrie Rusu. A doua piesa a CN “Ferdinand I” a fost o adaptare dupa “Un tramvai numit dorinta”, de Tennessee Williams, iar a treia a fost creatia unei eleve, “Cine mi-a furat calul”, de Luisa Dabija, premiata si la editia precedenta, la mai multe categorii.

PUBLICITATE

Alternativ, pe scena au evoluat trupele celor doua colegii, primul spectacol al celor de la “CN “Gh. Vrânceanu” a fost “Femeia din manuscris”, apoi “O zi de vara” si, ultima “Un fel de sah”. ”Anul acesta, participarea noastra are ceva special, in concurs sunt doua trupe formate din elevi din clasa a XII-a, care, pe lânga timpul acordat pregatirii pentru Bacalaureat, s-au mobilizat si, din dragoste pentru teatru, s-au prezentat cu doua piese. De asemenea, doua piese sunt originale, “Un fel de sah”, autoare fiind Ruxandra Mazilu si Andreea Horoiu, iar “Femeia din manuscris”, apartine elevei Georgiana Fasola, a X-a E, olimpica la matematica si la fizica, cum olimpic la matematica este si Cristian Pavel, care joaca in “O zi de vara”. Sunt foarte talentati, iar teatrul le da libertate de exprimare, au posibilitatea sa socializeze. Este un mare câstig pentru ei, pentru colegiu, activitatea noastra fiind apreciata de conducerea scolii”, ne-a declarat si prof. Mihaela Lucaci, de la CN “Gh. Vrânceanu”.
Intr-o pauza am stat de vorba si cu doua eroine, actrite, regizoare, autoare de texte dramatice sau comedie, Luiza Dabija si Ariadna Lungulescu (“omul spectacol”), de la CN “Ferdinad I”, care ne-au marturisit dragostea si pasiunea lor pentru teatru, care se imbina foarte frumos cu activitatea de la clasa: “Cu munca, cu efort, cu pasiune, teatrul face parte din viata noastra. Mergem la teatru, discutam in clasa spectacolele, uneori dramatizam unele opere studiate la ore. Ne place confruntarea, de aceea urcam pe scena. Este bucuria noastra”, au spus cele doua actrite.

Juriul nu a avut o misiune usoara, premiile, ca la marile festivaluri, au fost acordate pe categorii.
Cel mai bun actor in rol principal, Premiile I si II au fost câstigate de Sergiu Jercalau si Armand Plesca, de la CN “Gh. Vrânceanu”, III – Alin Pascu, CN “Ferdinand I”.

Cea mai buna actrita in rol principal, Premiul I – Veronica Tutuianu, CN “Gh. Vrânceanu”, II – Ariadna Lungulescu, CN “Ferdinand”, III – Ioana Alexandra Pricopi, CN “Gh.Vranceanu”.
Cel mai bun actor in rol secundar, Premiul I si II au mers la CN “Ferdinand I” – Vlad Stefan Anitei si, respectiv, Andrei Cucuruzac. Premiul III – Dragos Draghici, CN “Gh. Vrânceanu”.
Cea mai buna actrita in rol secundar: Premiul I – Ramona Ciulina, CN “Ferdinand I”, II – Andreea Gunea, CN “Gh. Vrânceanu”, III – Andreea Horoiu, “Gh. Vranceanu”.
Cea mai buna coregrafie: Andi Ichim, absolvent Ferdinand.
Cea mai buna coloana sonora: Ana-Maria Dragomir, CN “Ferdinad I”.
Cel mai bun text original – Luiza Dabija, CN “Ferdinand I”.
Cea mai buna regie – Ariadna Lungulescu, CN “Ferdinand I”.
Cel mai bun spectacol – “Femeia din manuscris”, CN “Gh.Vrânceanu”.
Premiul juriului – Andrei Laslau si Stefan Liche.
Au fost sase ore de teatru, de teatru bun, drama, comedie, teatru-dans, a fost o incântare sa vezi atâta daruire, imaginatie, dragoste pentru joc.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Am avut marea onoare să fiu unul dintre spectatori. Am văzut talent,am văzut emoție,am văzut pasiune ,am văzut spectacol. Sper din tot sufletul meu să fie generația care să schimbe trecutul și prezentul “plin de măști” ,expresie împrumutată din monologul piesei “Cine mi-a furat calul”. România este o țară cu resurse materiale și spirituale inepuizabile .( Se fura de sute de ani și încă mai e… ) Felicitări celor două colegii pentru ca au reușit să convingă aceste valori să le urmeze.Felicitări domnilor profesori îndrumători și,nu în ultimul rând felicitări acestor minunați elevi! Vă mulțumim !

LĂSAȚI UN MESAJ