29 martie 2024
CulturăMatei Lăzărescu, o “personală” în România după patruzeci de ani

Matei Lăzărescu, o “personală” în România după patruzeci de ani

Cred că ne-am cunoscut în 2014, la expoziţia postumă a pictorului Ervant Nicogosian, expoziţie organizată de Paul Gherasim într-o galerie din Bucureşti, închisă între timp. Spun “cred” pentru că memoria în acest caz are o stare de ambiguitate, părea atunci cum pare şi astăzi că ne ştiam dintotdeauna. Înalt, cu haine mai degrabă de militar sau explorator decât de pictor, restaurator de monumente arhitectonice medievale, pasionat de vechea limbă greacă a lui Heraclit, interesat de aspecte ale naturii cum ar fi bunăoară zborul albinei sau de măsurarea timpului cu deschiderea florii de trandafir, iată câteva particularităţi ale sale. Peste tot unde l-au dus paşii a purtat în suflet “Fântâna de la Gura Humorului”.

I-a dat şi o formă concretă, o siluetă traforată în placaj ca o secţiune din hărţile geologice hibridizată cu intervenţii abstracte, un copac al lui Mondrian crescut în pământ şi nu spre cer.

Emigrat în Franţa la sfârşitul anilor 70, l-a cunoscut acolo pe Eugen Ionescu, aşa cum se întâmplă câteodată în astfel de împrejurări, i-a făcut portretul. Este o poveste foarte interesantă legată de această lucrare, azi pierdută, o voi relata poate cu un alt prilej. Matei Lăzărescu a mai expus la Galeriile Karo: trei picturi în cadrul expoziţiei Grupului Prolog în 2015, o fotomorfoză pentru “Autoportret” în 2016 şi o grafică pentru “Cabinetul de curiozităţi”, în luna martie 2018. De această dată ne oferă o personală cu patruzeci de lucrări: pictură, desen, fotografie şi siluetă.



Majoritatea sunt făcute în perioada 2016-2017, special pentru această manifestare, dar sunt şi realizări mai vechi dintre care nu pot trece cu vederea peste “Om străbătând aerul” din 1978, de altfel ultima sa “personală” în România la Galeriile “Orizont” din Bucureşti, în următorii patruzeci de ani va mai expune în ţară doar în cadrul unor proiecte colective, cu precădere legate de Grupul Prolog al cărui membru este. Domnia sa a ales Galeriile Karo pentru această revenire îndelung aşteptată, preferinţa sa ne onorează şi ne bucură. Se spune că “nimeni nu e profet în ţara lui”. Matei Lăzărescu este însă o excepţie căci locul lui este aici şi într-o mai mică măsura în altă parte. A revenit în cele din urmă, dar mă întreb, a plecat cu adevărat vreodată?

Expoziţia Matei Lăzărescu poate fi vizitată până la sfârşitul lunii iunie.

Constantin Ţînteanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri