Nici n-am apucat să ne tragem aerul după pesta porcină africană, că altă pacoste se apropie de noi. Este vorba de virusul gripei aviare, care deja s-a făcut simțit în zona UE din care facem parte și noi. În aceste condiții, veterinarii băcăuani au intrat deja în alertă, luând măsuri de profilaxie și intensificare a monitorizării efectivelor de păsări. Și asta în contextul semnalării prezenței virusului la o fermă de tip comercial din județul Maramure.

„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău a solicitat reactualizarea tuturor procedurilor de biosecuritate și respectarea strictă a acestora în toate fermele avicole și a intensificat controalele la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubație, unitățile care produc, depozitează și comercializează produse și subproduse de pasăre, pe teritoriul județului Bacău”, au transmis veterinarii băcăuani.

Se ține seama mai ales la „trasabilitatea produselor și subproduselor de pasăre (carne, ouă, produse din ouă), inclusiv verificarea originii acestora, a modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor”. Totodată, sunt verificate documentele însoţitoare, astfel încât acestea să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante.

Nu în ultimul rând, pe lângă informarea medicilor veterinari și a fermierilor, deopotrivă, sunt monitorizate și activitățile de comerț intracomunitar, dar și cu state terțe, cu animale vii, produse și subproduse de origine animală, desfășurate de agenții economici.


PUBLICITATE