Despre importanta expertizei contabile

Importanta expertizei contabile judiciare in cauzele civile si penale. Aceasta a fost tema principala de discutie in cadrul unei mese rotunde organizata de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati – filiala Bacau. A fost o intalnire la care au participat, pe langa membrii CECCAR, si invitati speciali de la institutiile beneficiare de expertize contabile judiciare cum sunt Finantele, parchetele, instantele de judecata, Politia, Registrul Comertului, avocati, mediatori.

In data de 25 octombrie 2012, în sala de curs “Ion Ionescu de la Brad” a Filialei CECCAR Bacau s-a desfasurat o masa rotunda cu tema: “Importanta expertizei contabile ca mijloc de proba in cauzele civile si penale” avandu-i ca moderatori pe Marcel Bulinschi – presedinte filialei CECCAR Bacau si Constantin Pastrav Constantin, director executiv. “Noi anual organizam astfel de intalniri. Cu aceasta ocazie dezbatem problematica misiunii de expertiza contabila judiciara in scopul imbunatatirii calitatii acesteia. De asemenea, sunt aici prezenti si expertii contabili judiciari care efectueaza expertizele contabile”, ne-a declarat presedintele Marcel Bulinschi. “Aceasta masa rotunda s-a vrut a fi un dialog cu benefiarii expertizelor contabile juridicare astfel incat prin armonizarea prevederilor legale cu cele procedurale si profesionale expertii nostri contabili sa furnizeze servicii contabile de calitate”, a adaugat si directorul executiv Constantin Pastrav.

Procurori, judecatori, comisari si experti

Au participat presedintele Tribunalului Bacau, judecator Dana Stefanescu, prim procurorul Felix Banila de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau, comisari de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate, dar si de la Inspectoratul Judetean de Politie Bacau, seful Serviciului de Investigare Fraude, comisar sef Ioan Popa, specialisti DNA si DIICOT, comisari de la Garda Financiara, avocati, mediatori, dar si membri experti contabili inscrisi in CECCAR. “Consider ca aceste actiuni sunt binevenite. Trebuie clarificate anumite aspecte tinand cont ca expertizele ajuta la actul de justitie. O reglementare si o stabilire a termenilor folositi de expertii contabili, dar si a onorariilor, o apreciere a muncii lor de catre judecatori sunt pasi care trebuie explicati foarte clari si respectati”, a apreciat Florentin Gradinaru, avocat si mediator autorizat – reprezentant al centrului Regional de Mediere Bacau. “Aceasta intalnire este foarte importanta pentru Tribunalul BAcau. Este un schimb util de experienta cu membrii CECCAR cu care noi lucram constant si consideram ca va aduce avantaje de ambele parti”, a precizat si judecator Dana Stefanescu, presedintele Tribunalul Bacau. “In ultima perioada de timp aceste mese rotunde se organizeaza regulat, cu teme diferite si intotdeauna la zi, care intereseaza expertii contabili. Este foarte important sa participam intrucat aici clarificam foarte multe lucruri, iar atunci cand intocmim expertize contabile avem posibiliateta sa nu existe cumva contestatii sau solicitari de completare”, a completat si Constantin Cristea – expert contabil.

270 de expertize numai in acest an

Problemele prezentate s-au axat pe dispunerea expertizelor contabile judiciare si stabilirea obiectivelor, dar si despre onorarii. Persoanele participante au apreciat intalnirea ca fiind deosebit de utila prin expunerea directa a dificultatilor intampinate, cat si prin promisiunea rezolvarii acelor aspecte care obstructioneaza, in final, buna desfasurarea a actului de justitie. In cadrul CECCAR Bacau functioneaza Grupul Expertilor Contabili Judiciari care numara peste 100 de persoane din cei 820 de experti activi ai filialei, care practica acest standard profesional. Numai in acest an, expertii contabili ai CECCAR au intocmit 270 de expertize contabile judiciare, toate auditate de auditorul de calitate al filialei, Mihai Schiopu. Patru dintre acestea au fost la Curtea de Apel Bacau, 107 – la Tribunalul Bacau, 45 – la Judecatoria Bacau, 11 la Judecatoria Onesti, 24 la Judecatoria Moinesti si alte 79 au fost dispuse de Inspectoratul Judetean de Politie si parchete. De calitatea unei expertize contabile judiciare depinde libertatea oamenilor in dosarele penale, dar si luarea unei hotarari in vederea cuantificarii unui prejudiciu sau a unei despagubiri.

Alte articole