Interpreta de muzică populară – OANA CREȚU s-a născut în comuna Poduri, județul Bacău, la 16 noiembrie 1983.
Este primul copil al familiei Crețu, având un frate mai mic cu 5 ani.
Încă de copil începe să îndrăgească tot ceea ce înseamnă tradiție românească cântând la serbările școlare din localitatea natală, ascultând la Radio și TV muzică populară românească (în special pe cea moldovenească).
Interpreta a absolvit Liceul Pedagogic ,,Ștefan cel Mare” din Bacău, cu specializarea învățător-educator, apoi Școala Populară de Arte din Bacău, la secția ,,Canto Muzică Populară” și, ca o încununare a pasiunii sale – Facultatea de Muzică cu specializarea ,,Pedagogie muzicală” la Universitatea Națională de Arte din București precum și un Master în Folclor la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu” din Iași.
La 15 ani, pe când era elevă, începe colaborarea cu renumita Orchestră a Ansamblului Profesionist ,,Plaiurile Bistriței” al Casei de Cultură ,,Vasile Alecsandri” din Bacău. Această colaborare a contribuit foarte mult la formarea ei ca artist în fază incipientă deoarece numeroasele spectacole avute i-au fost de un real folos artistic.
De asemenea a avut ocazia de-a lungul timpului să cânte pe aceeași scenă cu artiști renumiți din Moldova și nu numai, dintre care amintim: Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Anton Achiței, Irina Loghin.
După desființarea Ochestrei ,,Plaiurile Bistriței” a colaborat și încă mai colaborează cu Orchestra Ansamblului Profesionist ,,Busuiocul” al Consiliului Județean Bacău.
De menționat este că interpreta nu a fost niciodată angajată la niciun ansamblu, ci doar a colaborat, pentru că încă de la o vârsta fragedă – 19 ani – lucrează ca și cadru didactic în învățământul preuniversitar.
De-a lungul anilor a participat și a obținut numeroase premii la diferite Festivaluri- Concurs Naționale și Internaționale de Muzică Populară, iar în 2006 a fost aleasă dintre sute de concurenți să reprezinte Moldova, la concursul ,,EU MI-SS MÂNDRĂ-N SAT” organizat de ANTENA 1, în cadrul emisiunii ,,DUMINICA ÎN FAMILIE”.
Primele înregistrări au loc în anul 2000 pentru ca în anul 2009 să apară pe piață primul album intitulat sugestiv ,,MULT ÎMI PLACE A CÂNTA” înregistrat cu Orchestra Bucovineană.
În 2019 apare cel de-al doilea album numit de data aceasta ,,AȘA JOACĂ NEAMU’ MEU” înregistrat cu orchestra MUGUREL din Chișinău, dirijor – maestrul Ion Dascăl. De asemenea are înregistrate câteva colinde și pricesne.
De remarcat este faptul că toate cântecele din repertoriul interpretei sunt compuse de ea, atât liniile melodice cât și versurile, pentru că…așa cum spune într-un cântec… ,,Câte văd toate le cânt/Și te port lume în gând/C-așa mi-a fost dat/Ca să-ți cânt cu drag.” Desigur, sursa de inspirație este folclorul din județul Bacău, ținut pe care artista îl reprezintă cu mândrie.
Este o interpretă care pune accent pe calitate și mai puțin pe cantitate. Consideră că un cântec necesită o atenție deosebită înainte de a fi înregistrat și adăugat pe un album.
Unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale se numește ,,Nașule, găina-ți dau!” un cântec foarte cerut la nuntă în zona Moldovei.
De asemenea amintim și alte piese din repertoriul interpretei: ,,Corăgheasca, Mult îmi place a cânta, Așa joacă neamu’ meu, Ce-am scris azi nu citesc mâine, De-aș avea aripi să zbor, Suflet de român”.
Este membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, organismul acreditat să gestioneze drepturile de autor în domeniul muzical.
În cei 25 de ani de activitate artistică, Oana Crețu a colaborat cu diferiți producători de emisiuni Radio și TV. De-a lungul anilor a filmat multe videoclipuri muzicale ce pot fi accesate pe internet.
Iubește mult costumul popular românesc (mai ales pe cel moldovenesc), având o colecție impresionantă ce conține piese vestimentare foarte vechi și pe care artista le păstrează cu sfințenie.
Având un repertoriu frumos și o prezență scenică deosebită, interpreta este invitată în multe emisiuni de televiziune și radio, dar și la nenumărate spectacole, atât în țară cât și în străinătate.
În prezent OANA CREȚU este cadru didactic titular, cu gradul I, pe catedra de Muzică Vocală Tradițională Românească (Canto Popular) la Colegiul Național de Artă ,,George Apostu” Bacău unde, alături de elevii săi liceeni, se străduiește să ducă mai departe tradiția populară românească prin activitatea didactică curriculară dar și prin cea extracurriculară (spectacole, înregistrări, filmări).
În cei 22 de ani de carieră didactică, prof. Oana Crețu a educat sute de elevi care astăzi îi sunt recunoscători pentru contribuția adusă la formarea și dezvoltarea lor.
Interpreta mulțumește LUI DUMNEZEU pentru toate binefacerile revărsate asupra sa de-a lungul anilor, profesorilor, folcloriștilor care au îndrumat-o dar și publicului ce-i ascultă cântecele compuse CU și DIN SUFLET DE ROMÂN.