Marșul pentru Viață – Bacău

15

Pentru a patra oară la noi în oraș și a șaptea oară la nivel național, sâmbătă, 25 martie, în ziua Sărbătorii Bunei Vestiri, și în Bacău, la fel ca în multe alte zone din țară, s-a organizat un nou ”Marș pentru viață”. O manifestare cu scopul principal de susținere a dreptului la viaţă pentru toate fiinţele umane începând cu momentul concepţiei şi până la moartea naturală. O afirmare a familiei tradiționale și a valorilor acesteia, care sunt temelia unei societăți solide și sănătoase. Un marș al solidarității la care au participat femei, bărbați, elevi, studenți, copii, tineri, familii întregi, din Bacău, dar și din întreg județul, chiar și din județele limitrofe.

Pentru credincioşii catolici, programul a început cu sfânta Liturghie celebrată în Biserica catolică „Sfânta Cruce” din Bacău, din zona de sud a orașului, la ora 15.00, la care au luat parte numeroși credincioşi, fiind prezidată de părintele decan de Bacău, Isidor Dâscă împreună cu ceilalţi preoţi din oraş şi din împrejurimi. Părintele Adam Lucian, paroh de Izvoare, a evidenţiat în cadrul predicii frumuseţea acestei sărbători, dar şi însemnătatea sa pentru fiecare dintre noi cu invitaţia de a preţui viaţa umană în diferitele sale etape, dar mai ales cele vulnerabile. După sfânta Liturghie toţi credincioşii, însoţiţi de păstorii lor, au pornit în marş spre Biserica ortodoxă „Sf. Dumitru”, unde s-au întâlnit cu credincioşii ortodocşi, dar şi cu credincioşi de alte confesiuni sau persoane de bună-credinţă care susţin această cauză nobilă.

”Ca o pregătire pentru acest mare eveniment, la Parohia Romano-Catolică «Sf. Nicolae» a avut loc o conferinţă cu tema «Noi suntem pentru viaţă», în urmă cu câteva zile, pe 17 martie. Invitaţi au fost părintele Felcian Tiba, care se ocupă de Oficiul pentru pastoraţia familiei în Dieceza de Iaşi, şi doamna Eugenia Dămătăr. Tot în acest sens, vineri, pe 24 martie, un grup de 50 de persoane din parohia noastră a ţinut un moment de rugăciune în faţa Maternităţii pentru a susţine viaţa, şi a-i sensibiliza pe cei care recurg la odiosul delict al avortului”, ne-a declarat pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău.

PUBLICITATE

Unitate pentru același crez

Mulțimea de credincioși s-a mărit pe tot parcursul traseului, la Stadion s-au alăturat alte sute de persoane, pentru ca, în final, cei mai mulți să se unească sub același crez – ”Spune NU avortului. Spune DA pentru viață” – în Piața Tricolorului, de unde marșul a continuat până la Statuia lui Ștefan cel Mare. Aici, exact la 17.30, clopotele au încept să bată, iar cântul lor a ridicat spre Ceruri ruga tututor celor care, entuziasmaţi, au purtat pancarte ce conţineau mesaje de susţinere a vieţii. ”Suntem aici pentru a susține familia formată dintr-un bărbat și o femeie, dar și pentru a atrage atenția persoanelor care aleg să facă avort. Nu le judecăm, ci doar vrem să îi ajutăm. Credem în mesajul acestui marș”, ne-a spus Ioana Bidnit, venită în Bacău tocmai din Roman.

”Vrem ca prin acest marș să ajutăm și să tragem un semnal de alarmă. Am verificat statisticile și am observat că doar 10% din copiii care nu s-au mai născut au fost avortați de mamele singure, care nu au avut niciun ajutor, care nu s-au sfătuit cu nimeni. Așa că dorim să transmitem că o vorbă bună, un cuvânt adresat la timpul lui poate face minuni. Și să nu uităm că Dumnezeu lucrează în primul rând prin oameni. Așa că dacă știți pe cineva în această impostază, vă rugăm să transmiteți acea vorbă bună și să le arătați toată susținerea voastră”, s-a adresat mulțimii și Răzvan Popovici, de la Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR).

A fost prezent, pe mica scenă din fața statuii, și Înaltpreasfințitul Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a îndemnat credincioșii spre bunătate, iubire de aproape și rugă. ”Am putea aprecia că acest marș este o cruciadă a tinerilor în căutarea identității și a valorilor autentice românești. Sloganul acestui eveniment ne îndeamnă la solidaritate, la responsabilitate, la grija pe care societatea în ansamblul ei este obligată să o aibă față de ceea ce asigură supraviețuirea umanității pe această planetă. Dorim ca românii să trăiască într-o țară care să le apere drepturile fundamentale, să le asigure securitate, să le ofere un cadru în care copiii să se simtă ocrotiți și doriți”, a transmis acesta. Un moment inedit a fost și acela când pe scenă a urcat micuța Daria Ignat, o fetiță de câțiva anișori, care a recitat cu vocea sa cristalină, plină de inocență, o poezie emoționantă despre mamă și copil, despre Creator și viață.

„Ajută mama şi copilul. Ei au nevoie de tine”

Mesajul general din acest an susținut de organizatori a fost „Ajută mama şi copilul. Ei au nevoie de tine”, dar s-au purtat și alte mesaje care subliniau valoarea vieţii, dorinţa de a fi alături de cei mai slabi, dar şi că viaţa este un dar de la Dumnezeu: ”Femeia merită mai mult decât avortul”, ”Suntem pro viață. Suntem pro familie”, ”Pruncii au dreptul la viață” etc. ”Instituția pe care o reprezint lucrează atât pentru mame, pentru copii, pentru cei vârstnici, dar și pentru cei care au nevoie de un sfat. Suntem aici, la acest marș, pentru a proteja viața. Sunt atâtea familii care își doresc copii și care se bucură că pot să ofere dregoste unui micuț, încât este păcat să vedem o mamă care vrea să renunțe la un prunc, să nu îi dea viață, este păcat să nu facem ceva, noi, toți, ca acest lucru să nu se întâmple. Haideți să luptăm pentru viață și să fim împreună pentru o mare familie”, a fost și îndemnul Danielei Țîțaru, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, prezentă și ea la marea manifestare de sâmbătă.

Mesaje care vor merge mai departe

”Suntem aici pentru a susține familia tradițională creștină. Sunt aici cu soția, cu micuțul nostru, urmează ca peste câteva luni să mai intre un nou membru în familia noastră. Susținem nașterea și dreptul la viață a fiecărui copil”, ne-a spus Ionuț Gogu. ”Eu voi transmite aceste mesaje și mai departe. Sunt elev în clasa a XII-a, dar am venit aici pentru că așa am simțit, pentru că susțin familia și cred în asta. Pentru mine a fost o activitate de informare, chiar de instruire”, ne-a arătat și Adrian Olteanu. ”Participarea la un astfel de marș m-a marcat. Sincer. Cred în familie, în naștere. Este prima mea participare la o astfel de manifestare și chiar m-a emoționat”, a arătat și Antonia Popa, din comuna Poduri, de lângă Moinești.

”Marșul pentru viață” a fost organizat cu sprijinul Primăriei Bacău, Consiliului Județean, Instituției Prefectului, Consiliului Local, Jandarmeriei și Poliției, care au asigurat toate mijloacele necesare pentru buna sa desfășurare.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

15 COMENTARII

 1. Nu-i sfant, e sfintit. Remarci diateza? Dar cum voi protestantii nu aveti notiunea de har, normal ca nu puteti pricepe, teologia protestanta este lacunara in domeniul acesta, sorry, nu poate nici macar teoretic sa explice.

 2. Am inteles ca mesajul acestui mars a fost “sustinerea mamei si copilului” dar nu am inteles cum se poate realiza asta.
  Sunt multi ingrijorati de numarul mare de avorturi dar nu am vazut un studiu care sa arate cum s-a ajuns la asta si ce masuri ar putea reduce numarul mare.
  De exemplu-cate avorturi sunt datorate:
  – nivelului scazut de educatie,
  – violentei fizice si verbale de care au parte femeile din partea barbatilor,
  -exploatarii de care au parte femeile din partea barbatilor si a soacrelor.

  Poate , daca am asista la o schimbare a mentalitatii si o constientizare, lucrurile ar sta altfel.
  Cand spun de schimbarea mentalitatii ma refer la faptul ca barbatii sunt educati ca acum sute de ani cand ei mergeau la vanatoare, padure si camp si femeia facea tot ce era de facut in casa (mancare, scpalat, curatenie, educat copii s.a). Acum cele mai multe femei merg la serviciu ca si barbatii si cand ajung acasa si se apuca sa faca treburile casei in timp ce, in cele mai multe situatii, barbatii asteapta sa fie serviti si sa se uite la televizor/meci. E drept ca si la Biserica se spune ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului si el intelege ca e inferioara lui, un fel de sclava.
  Constientizare- ma refer la faptul ca multi considera ca au toate drepturile asupra fiintei in formare. Ce nu se ia in calcul e faptul ca nu avem dreptul sa privam un suflet dat de Dumnezeu(Allah, Buddha..) de a experimenta viata pe pamant. Daca noi am avut sansa la viata de ce nu am accepta ca si alte suflete au acest drept. Asta imi aduce aminte de o zicere pe care am auzit-o la multe persoane “Eu te-am facut, eu te omor.” E multa ignoranta daca cineva poate crede asta.

 3. Si inca ceva>.
  Daca tot sunt marsuri pentru viata, oare nu ar trebui sa se faca ceva si pentru sufletele care se chinuie prin orfelinate.
  De ce nu se lupta si pentru a se usura procedurile de adoptie si cetatenii romani sa aiba prioritate- acum cei care sunt sanatosi sunt dati spre adoptie in strainatate si pentru romani conditiile sunt dure si li se spune ca sunt de adoptat copii cu handicap sau ai minoritatii rome.

 4. Doamne, ce oras urat mai e si Bacaul, nu avem nici arhitectura, nici muzee, nu avem nimic de aratat lumii….spuneti-mi si mie, daca trebuie sa ma laud cu ceva unui strain in orasul Bacau, cu ce pot sa ma laud ???? …..de fapt, toate orasele din Romania au acelasi aer comunist, gri, fara culoare…frumos gest cu Marsul pentru viata, dar mai bine sa nu se calce stramb, de la varste fragede, decat nu se faca avorturi….

  • Sa apreciem ,sa pastram si sa intretinem tot ce a fost realizat,cu eforturi comune, de catre ceilalti oameni.Obiectivo,lauda-te cu ce poate fi considerat rodul muncii tale sau,de ce nu,reproseaza-ti lipsa de bun-simt ascunsa sub masca obiectivitatii… subiective!!! Daca cineva mai calca stramb,important este sa constientizeze consecintele si sa evite avortul,protejandu-se sanatatea si viata de cuplu.Marsul are un mesaj clar !!!

   • neluta , draga, ce ar fi sa fii si tu mai obiectiva ??? tot ceea ce s/ a construit a fost pe vremea lui Ceausescu, apoi totul a ramas la fel, daca nu au stricat…..ce a mai fost construit in bacau, dupa 1989, s/a furat tot.sunt mai mult decat obiectiva…..in ultima sintagma te corectez ca…… INAINTE de a calca stramb trebuie sa fie constientizate consecintele :)….DUPA, e prea riscant…..deci, educatia sexuala este necesara, NU ora de religie :)…….noi, pe vremea lui Ceausescu nu calcam gresit, de la varste fragede, conteaza si educatia primita de acasa…..se vede ca parintii NU mai detin nici un control, am eu in bloc niste schizoizi prin clasa a 7 a , de familie buna, fara vreun retard, care se pisa pe scara blocului, scuipa pe pereti, distrug tot ce prind, fura plicurile cu facturile din cutiile postale si s-au trezit vecinii in prag de debransare la curent si gaze, si ii aduc la disperare pe colocatari…….cu astia ce te faci ?

    • Educatia sexuala reprezinta o parte a tematicii abordate de catre diriginti si,personal,daca este realizata cu responsabilitate,o consider suficienta.Sa nu uitam,apoi, importanta orelor de biologie! Religia este,pentru mine,un buchet de norme morale care,intelese, internalizate si aplicate,dau o viziune clara a ce este adevarata sursa de dragoste,fericire,normalitate personala si sociala.Crezand in Dumnezeu,ca ortodoxa, nu vad nimic rau in a studia Religia.Modelele oferite de Religie sunt mai demne de urmat. Femeia -obiect erotic-sau barbatul care nu-si controleaza dotarea, nu promit nimic bun pentru viitorul nostru.Cat priveste schizoizii la care te referi,ei vor fi urmatorii frumosi si destepti,unelte ale manipularii asa-zisilor reformatori si progresisti ….In toate trebuie pastrat un echilibru.Nu ridic piatra ci am o alta opinie.

     • nela, draga, noi pe vremea lui Ceausescu NU am avut ora de religie :)…si tot am avut viziuni clare si morale, normalitate sociala si personala :)….dar generatia de pokemoni si schizoizi au ora de religie asigurata ….cum iti explici fenomenul ca, exact cei care au beneficiat de ora de religie, dupa 1989, cum noi am beneficiat de orele de Constitutie, inainte de 1989, au ajuns generatiile cele mai imorale si asociale, gata sa dea in cap bunicilor si parintilor lor, cei mai intoleranti posibil, cei mai lipsiti de orice umbra de personalitate adevarata, sunt destructurati la nivel psihic, nu mai au repere, nu mai au NIMIC ??? intreb si eu, nu dau cu barda !

 5. Femeia romanca este “all inclusive” adica face de toate: sluga, dar care mai aduce si bani in casa, educatoare, sotie, bucatareasa, iar acum trebuie sa fie si buna de prasila.

  • bravo, Camelia :)……se revine oare la interzicerea avortului , in curand ??? sa facem obligatoriu, pentru stat, macar 5 copii, ca pe vremea DECRETEILOR ???

   • Cei sapte ani de-acasa,sustinuti de educatia religioasa a parintilor,au protejat de ispita multe generatii. Apoi, studierea Constitutiei a inlesnit asimilarea de principii si valori menite sa puna o temelie trainica comportamentului social.Sa nu uitam calitatea invatamantului! De ceva ani avem acces la anti-modele,prezentate ca valori pe care,imaturitatea si lipsa de motivatii vizand dezvoltarea personala,le imita..In fond,ai carte,ai parte,nu mai ademeneste pe foarte multi.Astazi cu cat cineva devine un canal penetrat de cat mai multi,cu bani,cu atat se considera mai sexy…Cand dispare rusinea,pentru adevarata civilizatie,raman prea putine sanse,cred.Important este sa apartii lumii….moderne.In rest,daca vom fi obligate sa avem cate cinci copii,nu-i bai,strainii si homosexualii au si ei nevoie,sa-si perpetueze modelele de viata.Pierderea va fi suportata de cei multi,ramasi cu o educatie precara,ce vor deveni,printre altele,mitingisti de profesie…Religia poate fi privita ca ceva menit sa ne reaminteasca relele ce ne distrug viata- libertinismul,imitarea raului,lipsa de respect fata de parinti,cadre didactice,vecini….Alimentarea creierului da o sansa devenirii,cred.

 6. Aici nu e vorba de generatiile care au studiat Religia in scoala. Daca privim statisticile ultimilor ani, vedem ca a scazut numarul avorturilor. Problema o reprezinta oamenii cu varsta de la 35 de ani in sus. Da, desfraul e mai mare in randul tinerilor sub 35-40 de ani, dar si mijloacele anticonceptionale sunt mult mai des utilizate. Nu putem anatematiza diferitele generatii global. Importanta e lipsa de intelepciune, diferita radical de asa-zisa desteptaciune. E necesar sa fim echilibrati si atenti la pericolele care ne pasc la tot pasul.

LĂSAȚI UN MESAJ