Marșul pentru Viață – Bacău

  Pentru a patra oară la noi în oraș și a șaptea oară la nivel național, sâmbătă, 25 martie, în ziua Sărbătorii Bunei Vestiri, și în Bacău, la fel ca în multe alte zone din țară, s-a organizat un nou ”Marș pentru viață”. O manifestare cu scopul principal de susținere a dreptului la viaţă pentru toate fiinţele umane începând cu momentul concepţiei şi până la moartea naturală. O afirmare a familiei tradiționale și a valorilor acesteia, care sunt temelia unei societăți solide și sănătoase. Un marș al solidarității la care au participat femei, bărbați, elevi, studenți, copii, tineri, familii întregi, din Bacău, dar și din întreg județul, chiar și din județele limitrofe.

  Pentru credincioşii catolici, programul a început cu sfânta Liturghie celebrată în Biserica catolică „Sfânta Cruce” din Bacău, din zona de sud a orașului, la ora 15.00, la care au luat parte numeroși credincioşi, fiind prezidată de părintele decan de Bacău, Isidor Dâscă împreună cu ceilalţi preoţi din oraş şi din împrejurimi. Părintele Adam Lucian, paroh de Izvoare, a evidenţiat în cadrul predicii frumuseţea acestei sărbători, dar şi însemnătatea sa pentru fiecare dintre noi cu invitaţia de a preţui viaţa umană în diferitele sale etape, dar mai ales cele vulnerabile. După sfânta Liturghie toţi credincioşii, însoţiţi de păstorii lor, au pornit în marş spre Biserica ortodoxă „Sf. Dumitru”, unde s-au întâlnit cu credincioşii ortodocşi, dar şi cu credincioşi de alte confesiuni sau persoane de bună-credinţă care susţin această cauză nobilă.

  ”Ca o pregătire pentru acest mare eveniment, la Parohia Romano-Catolică «Sf. Nicolae» a avut loc o conferinţă cu tema «Noi suntem pentru viaţă», în urmă cu câteva zile, pe 17 martie. Invitaţi au fost părintele Felcian Tiba, care se ocupă de Oficiul pentru pastoraţia familiei în Dieceza de Iaşi, şi doamna Eugenia Dămătăr. Tot în acest sens, vineri, pe 24 martie, un grup de 50 de persoane din parohia noastră a ţinut un moment de rugăciune în faţa Maternităţii pentru a susţine viaţa, şi a-i sensibiliza pe cei care recurg la odiosul delict al avortului”, ne-a declarat pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău.  Unitate pentru același crez

  Mulțimea de credincioși s-a mărit pe tot parcursul traseului, la Stadion s-au alăturat alte sute de persoane, pentru ca, în final, cei mai mulți să se unească sub același crez – ”Spune NU avortului. Spune DA pentru viață” – în Piața Tricolorului, de unde marșul a continuat până la Statuia lui Ștefan cel Mare. Aici, exact la 17.30, clopotele au încept să bată, iar cântul lor a ridicat spre Ceruri ruga tututor celor care, entuziasmaţi, au purtat pancarte ce conţineau mesaje de susţinere a vieţii. ”Suntem aici pentru a susține familia formată dintr-un bărbat și o femeie, dar și pentru a atrage atenția persoanelor care aleg să facă avort. Nu le judecăm, ci doar vrem să îi ajutăm. Credem în mesajul acestui marș”, ne-a spus Ioana Bidnit, venită în Bacău tocmai din Roman.

  ”Vrem ca prin acest marș să ajutăm și să tragem un semnal de alarmă. Am verificat statisticile și am observat că doar 10% din copiii care nu s-au mai născut au fost avortați de mamele singure, care nu au avut niciun ajutor, care nu s-au sfătuit cu nimeni. Așa că dorim să transmitem că o vorbă bună, un cuvânt adresat la timpul lui poate face minuni. Și să nu uităm că Dumnezeu lucrează în primul rând prin oameni. Așa că dacă știți pe cineva în această impostază, vă rugăm să transmiteți acea vorbă bună și să le arătați toată susținerea voastră”, s-a adresat mulțimii și Răzvan Popovici, de la Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR).

  A fost prezent, pe mica scenă din fața statuii, și Înaltpreasfințitul Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a îndemnat credincioșii spre bunătate, iubire de aproape și rugă. ”Am putea aprecia că acest marș este o cruciadă a tinerilor în căutarea identității și a valorilor autentice românești. Sloganul acestui eveniment ne îndeamnă la solidaritate, la responsabilitate, la grija pe care societatea în ansamblul ei este obligată să o aibă față de ceea ce asigură supraviețuirea umanității pe această planetă. Dorim ca românii să trăiască într-o țară care să le apere drepturile fundamentale, să le asigure securitate, să le ofere un cadru în care copiii să se simtă ocrotiți și doriți”, a transmis acesta. Un moment inedit a fost și acela când pe scenă a urcat micuța Daria Ignat, o fetiță de câțiva anișori, care a recitat cu vocea sa cristalină, plină de inocență, o poezie emoționantă despre mamă și copil, despre Creator și viață.

  „Ajută mama şi copilul. Ei au nevoie de tine”

  Mesajul general din acest an susținut de organizatori a fost „Ajută mama şi copilul. Ei au nevoie de tine”, dar s-au purtat și alte mesaje care subliniau valoarea vieţii, dorinţa de a fi alături de cei mai slabi, dar şi că viaţa este un dar de la Dumnezeu: ”Femeia merită mai mult decât avortul”, ”Suntem pro viață. Suntem pro familie”, ”Pruncii au dreptul la viață” etc. ”Instituția pe care o reprezint lucrează atât pentru mame, pentru copii, pentru cei vârstnici, dar și pentru cei care au nevoie de un sfat. Suntem aici, la acest marș, pentru a proteja viața. Sunt atâtea familii care își doresc copii și care se bucură că pot să ofere dregoste unui micuț, încât este păcat să vedem o mamă care vrea să renunțe la un prunc, să nu îi dea viață, este păcat să nu facem ceva, noi, toți, ca acest lucru să nu se întâmple. Haideți să luptăm pentru viață și să fim împreună pentru o mare familie”, a fost și îndemnul Danielei Țîțaru, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, prezentă și ea la marea manifestare de sâmbătă.

  Mesaje care vor merge mai departe

  ”Suntem aici pentru a susține familia tradițională creștină. Sunt aici cu soția, cu micuțul nostru, urmează ca peste câteva luni să mai intre un nou membru în familia noastră. Susținem nașterea și dreptul la viață a fiecărui copil”, ne-a spus Ionuț Gogu. ”Eu voi transmite aceste mesaje și mai departe. Sunt elev în clasa a XII-a, dar am venit aici pentru că așa am simțit, pentru că susțin familia și cred în asta. Pentru mine a fost o activitate de informare, chiar de instruire”, ne-a arătat și Adrian Olteanu. ”Participarea la un astfel de marș m-a marcat. Sincer. Cred în familie, în naștere. Este prima mea participare la o astfel de manifestare și chiar m-a emoționat”, a arătat și Antonia Popa, din comuna Poduri, de lângă Moinești.

  ”Marșul pentru viață” a fost organizat cu sprijinul Primăriei Bacău, Consiliului Județean, Instituției Prefectului, Consiliului Local, Jandarmeriei și Poliției, care au asigurat toate mijloacele necesare pentru buna sa desfășurare.

  Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"