Filiala Bacau a Uniunii Artistilor Plastici este singura din Moldova care reuseste, de 26 de ani, sa organizeze o Anuala, cu lucrari ale membrilor sai. Anul acesta, Filiala implineste 46 de ani de la infiintare, la vernisajul expozitiei de la Galeria Frunzetti, printre expozanti fiind si fondatori ai acestei uniuni a creatorilor de frumos, maestrul Ilie Boca, Vasile Craita Mândra, Stefan Pristavu etc.

Vineri seara, pe simezele cochetei galerii si-au gasit locul peste 80 de lucrari de pictura, grafica, fotografie, sculptura si arta decorativa, intr-o explozie de culori, de la peisaje (mult mai putine fata de anii precedenti), la portrete si pictura moderna, toate insa „alcatuiesc o expozitie frumoasa, care depaseste cu mult ceea ce s-a vazut anul acesta in Bacau si, indraznesc sa spun, chiar la Iasi sau Chisinau”, a spus Vasile Craita Mândra, artist plastic, cu date certe de critic literar.

La o asemenea expozitie, unde sunt alaturi lucrari ale decanilor de vârsta, artisti consacrati, devenind nume cunoscute in tara si in strainatate, dar si ale generatiei de mijloc, destul de bine reprezentata, completate frumos si indraznet de mai tinerii lor colegi, care muncesc din greu pentru a tine pasul, cu noile curente, cu piata de arta, unii dintre ei construindu-si propriul drum, rolul criticului este dificil, el rezumându-se la rolul de privitor.

Nu s-au rostit nume, insa – s-a vazut – interesul publicului a fost atras de grupajul care domina expozitia, patru lucrari semnate de pictorul Ilie Boca, „ferestrele” lui Aurel Stanciu, peisajele lui Craita Mândra, „florile” atât de cunoscute ale maestrului Pristavu, dar si doua lucrari superbe ale lui Ovidiu Marciuc si Ion Mihalache. Am meditat impreuna cu Mari Bucur, Dragos Burlacu, Liliana Dumitriu, Carmen Voisei, Carmen Poenaru, Mihai Nechita Burculet, dar si cu Viorel Cojan sau Ovidiu Ungureanu.

Este captivant, ca intr-un montagne-rouse, trecerea de la un gen la altul, de la un stil la altul, ai nevoie, parca, de cineva care sa te „ghideze”, insa prof. dr. Aurel Stanciu a precizat ca arta isi are drumul ei, nu poate si nu trebuie „strunita”, ea trebuie privita, ea este – si asa si trebuie sa ramâna – pentru publicul avizat, dar si pentru cel ocazional, un mod, un loc unde se intâlnesc asteptarile cu certitudinile, frumosul cu relaxarea, de care au nevoie, in aceasta perioada bacauanii. Expozitia este deschisa pâna la sfârsitul lunii ianuarie 2016, intre timp, conducerea filialei face toate diligentele pentru a organiza Tabara de iarna, de data aceasta, la Pralea.

[wonderplugin_gallery id=”416″]

Ca in fiecare an, juriul format din artisti, critici de arta a stabilit si laureatul Premiului Filialei Bacau A UAP pe anul 2015, câstigatorul merituos fiind Marius Craita Mândra, care a primit o diploma de recunoastere si un misterios plic.

„Anuala” UAP – 2015 ar fi fost mai bogata, insa destinul a vrut altceva, astfel ca Dionis Puscuta, presedinte al filialei le-a propus celor prezenti un moment de reculegere, in memoria celor disparuti in anul 2015, Constantin Ciuperca, Gheorghe Frantz, Mihai Docea si VioricaZaharia.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Lucrari realizate in graba, “chestiile” facute de ilie boca sunt perfect paralele cu arta, ion mihalache a incercat un portret, carmen voisei a unit 4 panze mazgalite, ovidiu marciuc singurul care a mai ridicat nivelul. Marius Craita a expus o pereche de blugi de femeie, Gheorghe Zarnescu si-a aratat pasiunea pentru colectionat indicatoare stradale uzate.

  2. Un astfel de eveniment cultural important, nu poate fi considerat in presa , unidisciplinar artistic si ,,citand,, interesul publicului! Imi pare rau, dar cred ne lipsesc cronicile artistice ale lui Iulian Bucur sau ale Laurei Huiban! In presisoara bacauana, ramasa singura, totul suna usor politichiu, din pacate atunci cand se desfasoara eveimente de interes local . Admirabil si plin de diplomatie spiciul maestrului V. Mandra Craita.!

LĂSAȚI UN MESAJ