Maria Margos, la prima “personala”, aduce in fata publicului bacauan lumea satului Popesti (Gaiceana), cu cele trei mai importante momente ale omului, nasterea, nunta si moartea, teme care se regasesc la aproape toti artistii naivi bacauani. Debutul târziu (2006) are in esenta ca argument perioada de “incubatie” mai mare, pe care artista si-a ingaduit-o pentru a-si studia calea de urmat. Intra intr-o lume dominata de Ion Maric, Catinca Popescu, Constantina Voicu, Salomeea Andronic, Scoala de la Arte si Meserii.

Au invins talentul, harul si Maria Sa Culoarea, care ii definesc creatiile. Expozitia, vernisata pe 3 septembrie, la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” s-a bucurat de succes, remarcat si de Viorica Baluta, muzeograf la sectia de Etnografie, care si-a asumat rolul de gazda si critic. “Lumea satului i-a ramas in suflet si inima, nu l-a infrumusetat mai mult decât i-au permis culoarea, sensibilitatea si depozitul de nepretuit al amintirilor din care se hranesc tablourile Mariei Margos.”

La scaldat, Hora din Popesti, Ignatul, Iarna, Seara de Craciun, Nunta, dar mai ales Pastorala sunt pânze care definesc creatia artistei, ale carei tablouri sunt deja in muzee din tara si din strainatate, in colectii particulare, fiind apreciate la saloane si expozitii din marile orase ale tarii.

“Pentru Maria Margos este o sarbatoare, iar pentru noi o incântare sa-i privim operele. Arta naiva isi extrage seva din obiceiuri, traditii, din viata satului, nu-i nimic nou; nou si interesant la Maria Margos sunt viziunea, expunerea, trecerile când suave, când brutale de la un anotimp la altul, de la un moment la altul. Priviti Pastorala, acolo sunt tot talentul si harul colegei noastre de scoala, Scoala bacauana de Arta Naiva, care, iata, se mai imbogateste cu un nume. Are nevoie de munca, de multe expozitii, de premii, pentru a deveni membra a Academiei de Arta Naiva. ”, a spus, la vernisaj, si maestrul Ion Maric.

Expozitia este deschisa toata luna septembrie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ