La Margineni, a fost finalizata o importanta investitie, prin care s-a realizat un sistem de iluminat public cu panouri fotovoltaice. In toate satele au fost montati 1606 stâlpi, fiecare având doi acumulatori, un controler, o lampa cu LED si doua panouri solare. Toata lucrarea a costat 14,4 milioane de lei. N-au trecut decât câteva luni de la taierea româneste a panglicii, cu laudele de rigoare si spritul aferent ca au inceput sa curga reclamatiile. La rubrica “Bacaul vorbeste”, dar si telefonic, doi cetateni din comuna ne sesizau faptul ca foarte multe becuri nu functioneaza, iar altele abia se ingalbenesc. Si asta de mai multe zile, astfel ca, mai ales in satele aferente comunei este bezna totala.

Intâmplarea a facut sa traversez recent toata comuna, de la Podis pâna la Primaria din Margineni. Sesizarea oamenilor era adevarata, zeci de becuri, la un moment dat m-am apucat sa le numar, insa m-am lasat pagubas, nu dadeau niciun semn de viata, nu imprastiau asupra strazilor lucsii stabiliti prin proiect, iar alte corpuri de iluminat functionau pe pozitia de veghe, ca la spitale, noaptea. Ne-a luminat despre incident primarul interimar al comunei, Ionel Popa: “Cunoastem situatia creata. Sunt probleme cu acumulatorii. A plouat si a intrat apa peste ei, astfel ca nu mai functioneaza. Lucrarea este in garantie, de aceea am chemat firma care a executat lucrarea si s-a apucat de schimbat acumulatorii si de izolarea lor. Speram ca in cel mai scurt timp, instalatia sa revina la normal”, ne zice primarul interimar.

Normal ca te intrebi: acumulatorii, prin proiect, nu au fost izolati, protejati impotriva intemperiilor? Ma gândesc, cum la fel fac si beneficiarii iluminatului de la soare ca aceasta investitie a fost facuta pentru a fi folositoare multi ani de acum incolo, mai ales ca este monitorizata de finantator, in speta, Uniunea Europeana.

PUBLICITATE

Dupa ce am lamurit chestiunea “eclipsei totale”, ne-a mai ramas o intrebare de adresat: de ce unele becuri ard doar ca o lanterna. “Când nu este soare, acumulatorii nu se incarca suficient”, vine raspunsul de la Ionel Popa, care recunoaste ca nu se pricepe el chiar la toate, dar aceasta a fost explicatia de la constructor. Eu nu sunt convins de raspuns. Ceva – ceva nu se leaga. Ce ne facem daca avem trei zile fara soare? Dar iarna, când “furnizorul” de caldura si lumina este mai putin darnic cu noi, pamânteni inventivi?

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

  1. Iarna primarul o să meargă cu opaițul în fața fiecărei oi “mărginașe” ca să-i deschidă calea către grajdi. Da’ n-ați avut destulă lumină de paște?! Câtă lumină vă trebuia?! Acu’ vă mai dă odată în ziua alegerilor locale să poată vota tot berbecul de pe la 2 dimineața până la 12 noaptea și după….după vă mai dă peste 5 ani tot cu ocazia mârlitului (pardon, alegerilor am vrut să spun).

  2. Si la noi la Horgesti s-a introdus acest tip de iluminat. Avem gropi, nu avem drumuri decente, nu avem tomberoane de gunoi, nu avem ninic, dar avem iluminat solar.

  3. stau si ma intreb, cum numai in Romania majoritatea proiectelor sunt un esec din start. Edilii se lauda ca atrag si obtin fonduri dar in realitate sunt bani dati pe apa sambetei. In curand cred ca primariile nu vor mai avea angajati pentru ca vor fi in arest.

  4. Si in Bacau am vazut ca s-a bagat acest sistem de iluminat dar pe aleile unde s-au pus banci si tomberoane, lumina pe care o dau este cam de proasta calitate

  5. Ar trebui putin DNA sa ii ia la intrebari pe domnii din primarie care au pus la cale acest proiect de doi bani. Se vede lipsa profesionalismului proiectantului si executantului, sunt stalpi care nu au iluminat nici macar o data de anul trecut, pe strazi intregi nu functioneaza nici macar un stalp de iluminat fotovoltaic, lucrarea este foarte proasta, incepand de la betonul turnat stramb si indreptati stalpii prin adugarea de tot felul de saibe si piulite improvizate, prinderea in beton s-a facut din fier beton cu filet facut la strung care era deja ruginit la montare desi trebuia sa fie obligatoriu galvanizat, cutiile acumulatorilor sunt simple cutii de canalizare in care intra apa fara nici o problema, pe spatiul ramas dintre cutie si capac a fost lipita o banda de mastic care l-a prima ploaie a disparut, nici macar nu au dat o gaura la fund sa se scurga apa desi ar fi trebuit cutii pentru echipamente electrice, stalpii sunt subdimensionati, la orice vant mai puternic se misca ca stergatoarele de parbriz, unde a trebuit sa fie montati in maluri nu s-a fixat prin turnarea de beton a peretilor asa ca pe unii i-au astupat pamantul, primarul Solot se lauda ca vede care stalp functioneaza pe calculator, a cumparat si vola ca sa schimbe ledurile care se ard dar degeaba, iluminatul public de la retea functioneaza in paralel cu fotovoltaicele, probabil cei din primarie s-au gandit ca se consuma soarele daca functioneaza toate panourile si se stinge.

  6. Pe strada Prunului in Barati comuna Margineni a fost montat un stalp de iluminat public cu panou solar exact in mijlocul portii !! se poate vedea la fata locului! A-m luat legatura cu actualul primar si a venit si la fata locului si a zis ca nu este vina lui,sa-l mut eu pe banii mei! a-m s-a revin cu poze!
    Rog sa luati masuri ! si asa este strada foarte ingusta a mai pus si stalpii numai de aiurea

  7. Astea sunt grupari mafiote care nu fac altceva decat sa spele bani grei. Cand a fost realizata receptia lucrarii, primarul de ce nu s_a sesizat? Din cate se vede priveste lucrurile la misto. Ar fi cazul ca DNA sa intre pe fir iar satenii sa ceara socoteala, in fond s_au folosit si banii comunei. Mafie, oriunde te uiti …

LĂSAȚI UN MESAJ