Ilona Brezoianu

Dupa indelungi cautari, care s-au intins pe durata a sapte zile (8-14 aprilie), Primaria Bacau si Teatrul Municipal „Bacovia”, cu sprijinul nemijlocit al juriului, au descoperit actorul (actorii) vinovati de talent actoricesc, daruire, pasiune, dar si pentru cel mai bun recital in cadrul Festivalului International al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”. Joi, ora 20.00 – Gala Premiantilor. Sala Mare a „Municipalului” a imbracat haine de sarbatoare. Amfitrionii, directorul interimar Tiberiu Serban si Doru Mares, secretar literar, si-au intâmpinat oaspetii, primarul interimar Ilie Birzu, viceprimarul Radu Ababei, parlamentari, actori, critici de teatru, regizori, membri ai juriilor, jurnalisti de la publicatiile de specialitate. Invitata de onoare a fost doamna Brândusa Zoita Silvestru, sotia celui al carui nume a fost dat festivalului bacauan.

Gong. Recompensa de 7000 de euro, platibili in moneda locala si Marele Premiu s-a acordat ex aequo actritelor Ilona Brezoianu, (Godot Café Teatru), pentru spectacolul „Fata din curcubeu”, text si regie Lia Bugnar) si Ofelia Popii (Teatrul „Radu Stanca” Sibiu), pentru creatia din spectacolul “Felii”, text si regie Lia Bugnar.

Fata de propunerile initiale, juriul a reconfigurat structura premiilor, astfel:

PUBLICITATE

Premiul pentru creatie feminina, Eliza Noemi Judeu, Teatrul Municipal „Bacovia”, pentru creatia din spectacolul Ich Bin Ofelia, regia Sorin Militaru.

Premiul pentru creatie masculina, Lung Laszlo Szlot (Compania Aradi Kamarasznhaz), pentru creatia din spectacolul „Infidelitati”, regia Tapaszto Erno.

Premiul pentru explorarea mijloacelor de expresie din limbajul animatiei, Petronela Purima (Compania PurAnima – Bucuresti).

Juriul Festivalului a fost format din criticul de teatru Torok Acos (presedinte), Octavian Saiu, critic de teatru si Miclos Bacs, actor, profesor de teatru la Cluj.

Premiul onorific „Stefan Iordache”, Catalin Babliuc, (Casa Artelor Bucuresti), acordat de juriul elevilor din liceele municipiului Bacau, pentru spectacolul Box FM, text-regie Radu Iacoban.

Premiul „Actori pentru Actor – Dinu Apetrei”, Ofelia Popii, acordat de actorii din Teatrul Municipal „Bacovia”.

Premiile pentru Dramaturgie – Monodrama

Premiul I, Ada Lupu, pentru piesa de teatru „Povestea pasarii fara cuib”.

Premiul II, Victor Nicolae Ciobanu, pentru piesa „E-urile din iubire”.

Premiul III, Violeta Savu, pentru piesa de teatru „Clara si Robert. Hârtie cu portative”.

Juriul la aceasta sectiune a fost format din Crista Bilciu, dramaturg, laureatul editiei a II-a (2015) a Concursului de Dramaturgie – Monodrama, Monica Andronescu, critic de teatru, redactor sef al revistei Yorick, Doru Mares, critic de teatru.

Actori si dramaturgi bacauani, in festival

Pentru Marele Premiu si pentru celelalte premii (al actorilor din Teatrul „Bacovia”), al elevilor din liceele din municipiu, cât si pentru cel de dramaturgie, au concurat, cum era normal, actori si dramaturgi din Bacau, cu productii independente dar si ale Teatrului.

– Adina Iftimie, Teatrul „Bacovia”, cu piesa „Cabiniera”, regia Simona Baicu.

– Violeta Savu, Sectiunea Dramaturgie-Monodrama, cu piesa „Clara si Robert. Hârtie cu portative”, in lectura actritei Noemi Eliza Judeu.

– Valentin Braniste, productie independenta: „London Excort”, text si regie Vali Bolat.

– Spectacol lectura „E-urile din iubire”, de Victor Nicolae Ciobanu (concursul de dramaturgie), in interpretarea actorului Bogdan Matei.

– Noemi Eliza Judeu, Teatrul „Bacovia”: „Ich Bin Ofelia”, regia Sorin Militaru.

– Mihaela Murafa, productie independenta: ROGVAIV, text si regie Mihaela Murafa.

Bugetul si valoarea premiilor

Bugetul alocat – 250.000 lei. Premii: 7.000 euro – Marele premiu, 2.000 euro – trei premii, Premiul pentru Sectiunea Dramaturgie / Monodrama – 1.000 de euro. S-au mai acordat premii in carti de la editurile Nemira si Tracus Arte.

Final de Festival, in forta

In ultima zi a Festivalului, de la ora 17.00, in Sala Mare, intr-un recital extraordinar: Stefana Chele & Bogdan Capsa, iar de la 18.45, un recital extraordinar Anda Saltelechi – „Pe jumatate cântec”, premiata la IDFest 2015, text si regie Crista Bilciu. Dupa festivitatea de premiere, de la ora 21.00, un alt recital extraordinar, al actorului Razvan Vasilescu.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ