Un profesor mi-a povestit ca la cursul de educatie antreprenoriala pe care-l gestioneaza solicita de la cursanti propuneri de teme care ar putea prezenta interes pentru ei. Unul dintre acestia i-a propus sa-si centreze discursul pe tema mecanismelor infractiunilor economice de succes.

Mai pragmatic, tinându-i isonul, un altul l-a intrebat de ce nu publica, pornind de la interesanta experienta mioritica, un manual al infractorului incepator, un fel de abc al coruptiei criminale, care, adaptat, ar avea cautare chiar si prin gradinitele patriei.

Ideea este foarte interesanta. Cred ca un asemenea manual ar deveni best-seller-ul mioritic al inceputului de mileniu. Posibilii autori sunt câta frunza si iarba…

PUBLICITATE

Prin universitatile noastre, de pilda – de stat si private – predau, la facultatile de stiinte economice si la cele in care este studiat dreptul, profesionisti ai unor practici care ar putea sa-i entuziasmeze pe cei care doresc sa se initieze in fascinatul univers al spalarii de bani, evaziunii fiscale, delapidarii, falsificarii documentelor etc.

Unii dintre acestia au trecut chiar si pe la domnescul beci, altii au dosare penale in instanta. Ce mai tura-vura: se bucura de aprecierea procurorilor care nu inceteaza sa ne uimeasca, povestindu-ne despre tehnicile infractionale inventate de catre acestia.

O alta resursa umana de calitate care ar putea oferi autori de exceptie pentru variante ale manualului infractorului incepator ar putea fi guvernantii, multi dintre primarii postdecembristi etc Dupa cum se stie, la aceasta categorie detinem titlul de campioni mondiali la condamnati si cercetati penal. Si, in sfârsit, ca potentiali autori de prestigiu pentru genul de manual amintit, gasim in puscariile noastre indivizi care reprezinta toate categoriile lumpenului nostru infractional.

De ce sa se cazneasca bietii gratisti cu publicarea unor volume in care-si tradeaza aptitudinile de analfabeti, daca au varianta unei afirmari aplaudate chiar in domeniul pentru care au primit, de la instante, patalamale de excelenta infractionala? Ar avea si avantajul ca nimeni nu le-ar contesta autoritatea in materie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ