Elevii alecsandrieni si-au continuat activitatile si in vacanta de vara. Un exemplu demn de urmat este Andrei Gabriel Stupu (foto), elev in clasa a XI-a la Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau, unul dintre bacauanii pentru care implicarea civica este un mod de viata. Dupa un an scolar incarcat, Andrei a avut parte de o vara pe masura, fiind selectat ca participant in cadrul a trei evenimente nationale care au reunit elevi de cel mai inalt nivel, Creatori de viitor – Champions United 2015, Scoala de vara „Altfel despre hate speech” si Concursul National Antidrog „Impreuna.” Andrei este voluntar in cadrul a numeroase evenimente nationale, care au avut loc in Bacau: Bucurie in Miscare, Noaptea Europeana a Muzeelor, 11Even Experiences 2015, Swimathon 2014, coordonator de proiecte in cadrul colegiului de la care provine, voluntar la Fundatia de Sprijin Comunitar, membru al programului international YouthBank si, nu in ultimul rand, vicepresedinte al Consiliului Scolar al Elevilor din Colegiul National „Vasile Alecsandri”.

Participarea la Creatori de viitor s-a datorat competentelor de leadeship scolar pe care Andrei le-a dobandit prin organizarea de evenimente in cadrul YouthBank Bacau si al Consiliului Elevilor. Evenimentul a reunit in perioada 17 – 23 iulie, in Capitala Europeana a Tineretului, Cluj-Napoca, peste 100 de elevi de top din intreaga tara, cu performante in domeniile educational, sportiv, cultural si de leadership, care dupa participarea timp de o saptamana la workshop-uri cu mentori din numeroase domenii: IT, marketing, branding, NLP, tehnologie s.a., au avut de dezvoltat o rezolutie a educatiei pentru anul 2025 pe care au prezentat-o in cadrul evenimentului Gala Performantei in Educatie, unde toti participantii au fost premiati.

La Scoala de vara „Altfel despre hate speech”, organizata de Centrul pentru Jurnalism Independent, care a reunit 15 tineri din intreaga tara in perioada 16 – 22 august, in satul Cund, judetul Mures, alecsandrinul a fost singurul participant din judet. Tabara a avut ca scop dezvoltarea de competente media si de advocacy pentru liceeni in lupta impotriva discriminarii si discursului incitator la ura in mass-media, imbinate cu informatii despre drepturile omului, grupuri defavorizate, minoritati, iar din agenda nu au lipsit workshop-uri care sa dezvolte abilitatile participantilor pe latura de teamworking, public speaking, teatru si dans prin activitati interactive. Andrei marturiseste ca aceasta scoala de vara a reprezentat una dintre cele mai frumoase si constructive experiente din viata sa si ca oamenii pe care i-a cunoscut acolo sunt adevarate modele, demne de urmat.

In cadrul Concursului National Antidrog „Impreuna”, aflat la a 12-a editie, care a avut loc intre 25 – 30 august in statiunea Eforie Sud din Constanta, Andrei Stupu, impreuna cu echipa sa coordonata de prof. Adriana Ciorcila, coordonator CJE Bacau, s-a aflat in competitie cu alte 32 de echipaje judetene pentru ocuparea unui loc pe podium. In zilele de miercuri, joi si vineri, echipajul bacauan a avut de indeplinit obiectivele concursului, care in ordine cronologica au fost urmatoarele: prezentarea proiectului intitulat „Informatia inseamna putere, drogurile NU”, realizarea unui afis al taberei, indeplinirea sarcinilor din cadrul vanatorii de comori si, nu in ultimul rand, realizarea traseului aplicativ, in cadrul carora participantii au avut ocazia sa demonstreze abilitatea de lucru in echipa alaturi de profesorul coordonator, scopul fiind acumularea de puncte pentru clasamentul final. La nivel judetean proiectul lor a fost sprijinit de specialistul Marta Butnaru din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bacau, iar materialele publicitare, in vederea diseminarii proiectului, au fost oferite de sponsorul Grafit Invest. Participantii au indeplinit cu succes probele concursului, fiind clasati pe locul III, aducand pentru a 11-a oara Bacaul pe podium in cadrul acestui concurs.

Tot in aceasta vacanta, liceeanul participa acum, impreuna cu colegii sai din Bacau si din Romania, intre 7-11 septembrie, la Tabara Nationala YouthBank 2015, organizata cu scopul de a reuni toti membrii acestui program international din tara pentru a prezenta activitatea lor pe parcursul anului YouthBank. Andrei promite sa se intoarca cu forte proaspete si sa organizeze intruniri si workshop-uri in cadrul carora sa impartaseasca si colegilor cunostiintele dobandite in cadrul acestor tabere.

Alexandra Nicoleta Rosca, clasa a XI – a HPUBLICITATE