Presedintele meu, Supremul, cum se zice in dictaturile latino-americane, Jucatorul, omul care se da de ceasul mortii atunci când este vorba de mimat intru apararea Justitiei si condamnarii comunismului, este inconjurat de penali.

Domnia sa se afla in situatia unei plantute firave, amenintata cu disparitia, inconjurata de tot felul de buruieni si daunatori carnivori, dar ocrotita de lege. Culmea este ca, desi intreaga natie ii spune de ani de zile ca se afla intr-o companie care nu onoreaza functia sa in stat, Presedintele zice ca n-are stiinta despre asta.

N-are habar despre faptul ca este amic de familie cu-n penalist national care i-a daruit sotiei sale o salba de aur, in vazul natiunii. N-are habar de faptul ca ginerele sau are dosare penale. Nu stie nimic rau despre afacerea Nana, despre Flota, despre locuinta din Mihaileanu. Nu cunoaste nimic despre aplecarea spre penal a incarceratului sau frate.

Presedintele meu este inocent ca o lacrima neplânsa. Noua vedeta a natiei – mânca-ti-as! – doamna Isaura, cumetra prin alianta, zice ca ar fi preferat sa-i fost botezata odrasla de un aurolac, nu de mezinul familiei lui Traian Basescu.

Acum, Presedintele se comporta aidoma unui arici pogonici aflat in pericol. S-a strâns ghem, este tavalit, dupa pofta inimii, de toata lumea, iar când simte ca atacatorii au luat o scurta pauza lanseaza atacuri sarcastice la adresa parlamentarilor si pune din nou acul bont pe ragusita placa de patefon care ne cânta mereu povestea aceea cu aparatorul Justitiei si Moralei. Care aparator are un nume etern: Traian Basescu.

Mi-e mila de Traian Basescu. Dar nu doar din cauza faptului ca n-are nimic din rafinamentul necesar functiei prezidentiale. Este un hahaist agresiv, un piroman al culiselor politice, un sfidator de lege. Ce mai tura-vura: in subconstientul meu este etichetat ca responsabil al golanizarii democratiei. Oficial, nu pot spune asa ceva, dar cum subconstientul nu poate fi acuzat… Vor reusi oameni precum Ponta, Blaga sau Johannis sa reabiliteze democratia? Am mari indoieli.

Dar nu doar din cauza standardului liliput la care a fost aceasta coborâta, ci si din cauza faptului ca nici ei nu sunt usi de biserica ale civilizatiei democratice. Cumva, legal vorbind, veti vedea, Traian Basescu va iesi basmaluta curata din povestea asta cu Isaura, Mircea, Mondialul, Flota si democratia golanizata, dar in subconstientul nostru colectiv el va ramâne ceea ce este: traian basescu, un amarât pigmeu al unei istorii care-a luat-o razna, un accident national care ne va face multa vreme sa rosim.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Mare dreptate are editorialistul. Basescu a coborat standardul functiei prezidentiale sub zero. Deci este la minus, si un minus foarte mare. Cel mai rau este ca a reusit, bineinteles ajutat de cohorta din jur, sa pacaleasca de doua ori romanii. Acestia din urma, bineinteles cei care l-au votat, nu au fost capabili sa descopere adevaratul stil de a conduce al lui Basesci: asmuta cainii spre altii, multi din ei rivali, spre ai proteja pe ai sai. Ai sai, sub protectia lui totala, au implementat vreme de zece ani, stilul de conducere mafiot. Pentru ca nu poti crede ca atata timp cat este prieten cu clanurile mafiote el nu este tot un mafiot. Prin urmare stilul de conducere este unul mafiot. De aceea in vremea domniei sale, clanurile mafiote au inflorit, in loc sa fie extirpate. Nu putea sa incheie mandatul fara sa iasa la iveala adevarata fata si preocupare a lui Basescu. Important este ca macar de acum inainte justitia sa incerce sa iasa din tentaculele mafiote care au penetrat-o vreme de aproape zece ani. Oare va reusi?

  2. Problema TUTUROR politicienilor este difidența cu care electoratul se uită înspre mediul politic. Și cu dreptate, deoarece pentru a ajunge politician în România trebuie mai întâi să ajungi la public prin patronii mass-mediei, ești obligat să iei măsuri “socialiste” pentru că majoritatea populației depinde de ajutorul statului și numai așa te votează, tre’ să te faci frate cu dracu´(în cazul de față: balaurul) altfel pierzi etnicii minoritari la vot, ai nevoie de bani de campanie și de la săraci nu ai cum să-i obții deci te cumetrești cu tot felul de parveniți prin jaf de după ’89 și tot așa se țin lanț micile golănii pentru a ajunge la țintă. Într-o țară cu 40% analfabeți nu ai cum să ai un președinte imaculat.

LĂSAȚI UN MESAJ