In toate tarile civilizate, educatia ocupa un loc fruntas in agenda autoritatilor . Asta fiindca cei care conduc destinele poporului au inteles ca de copii tine viitorul natiei. Asigurându-le un nivel de educatie cât mai ridicat, când vor deveni adulti, copiii vor sti ce sa aleaga mai bun pentru toti concetatenii.

De altfel, mai toata lumea tinde sa se educe in statele occidentale, n-am prea vazut sa se inghesuie strainii sa studieze pe la noi. Nu ca nu ar avea de la cine sa invete, dimpotriva, stiu ca avem dascali cum poate nici apusenii nu au. La noi, problema cea mare este tendinta accentuata de la an la an a celor care dirijeaza sistemul de a umili corpul profesoral. Ca sa nu mai spun ca, de fiecare data când ministrul este altul, mintenas se aduc si modificari in sistem, experimente care i-au disperat pe parinti, i-au naucit pe copii si, nu in ultimul rând, i-au indepartat pe profesori. Macar de-ar fi luate cu cap deciziile, in mod chibzuit si, mai ales, cu folos, nu doar pentru a marca acel ministru trecerea sa prin fotoliul de inalt demnitar.

Bunaoara, un astfel de sef la Invatamânt aduce la masa discutiilor (cu destul curaj as putea afirma) o propunere care mai mult ii revolta decât ii stimuleaza pe dascali, si asa prost platiti si exagerat de aglomerati cu sarcini (multe de umplutura, depasite, neinteresante pentru piata muncii locale). Tehnocratul nostru zice sa le fie platita munca profesorilor in functie de cât de mult contribuie acesta la actul educational, ceea ce nu ar fi un capat de tara. Numai ca, din start se va crea un ecart urias intre dascalii de la oras si cei de la tara, acolo unde, in general, ajung tineri absolventi care n-au avut vreo pila sa intre la catedra dintr-un oras. In plus, eu stiu una si buna: când ceri, mai intâi trebuie sa dai, asa e in toata lumea.

PUBLICITATE

Asa ca mai nimerit ar fi fost sa se elaboreze o lege a salarizarii unitare astfel incât sa se inlature diferentele in privinta salarizarii celor din sectorul public, in general. O lege de baza care sa indestuleze mai intâi pe toata lumea. Omul de la catedra sa nu se mai simta umilit, desconsiderat de autoritati, când e platit cu salariul unei femei de serviciu care spala treptele ministerului. Iar celui care isi doreste mai mult, sa-i fie platit ca atare efortul suplimentar, evident, dupa evaluarea performantelor in baza unor criterii clare, bine definite.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

 1. Domnule Florentin Radu,
  Aveti dreptate,dar extrapolati si vedeti ca la Toate ministerele se aplica aceeasi Reforma;
  Cand vine noul Ministru are Idei noi ,NU exista o continuitate,,,,
  Vezi cazul de la Ministerul SANATATII,….Fiecare ministru [gen ec.Nicolaescu,,etc.}a avut
  IDEI NOI si s-a ales praful,de pleaca toate cadrele sanitare in strainatate,,,,
  Legea Salarizarii se impune NEAPARAT,si sa se stabileasca un Coeficient MINIM si un
  Coeficient MAXIM., IN CARE SA FIE PLATITI TOTI BUGETARII,in functie de studii si
  competenta profesionala…..

LĂSAȚI UN MESAJ