4 octombrie 2022
10 C
Bacău

Mai putine cursuri de calificare din fondul de somaj

.

HomePrima PaginăMai putine cursuri de calificare din fondul de somaj

Criza loveste si in formarea profesionala a somerilor

In 2012, pana la sfarsitul lunii august, Agentia Judeteana de Forta de Munca a deschis numai 24 de cursuri gratuite de calificare pentru someri. Anul acesta ar trebui sa califice 900 de someri. Pana acum s-au inregistrat 495 absolventi. In 2009 au fost calificati 1.330 someri, prin intermediul agentiei.Aproape 100 de someri au fost cuprinsi in aceasta luna la cursuri de calificare sau recalificare, organizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau, ceea ce le va spori sansele de a-si gasi o slujba. In septembrie, prin Centrul de formare profesionala Bacau, AJOFM a demarat patru cursuri, participantii la acestea urmand sa capete competente in meseriile de ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie publica, bucatar, electrician in instalatii energetice sau in contabilitate. Fata de august, situatia este oarecum mai buna, atunci fiind deschis doar un singur curs. Nici in iulie lucrurile nu au stat destul de bine, deoarece in luna respectiva au fost initiate numai trei activitati de formare profesionala, in timp ce in cele mai multe judete din tara au fost incepute cel putin 5. Si aproape in fiecare luna din acest an au fost organizate de catre AJOFM Bacau cel mult 4 cursuri. „In perioada ianuarie-august agentia noastra a deschis 24 de cursuri gratuite de calificare pentru someri, ne-a spus Daniela Balan, consilier superior, purtatorul de cuvant al AJOFM Bacau. Numarul persoanelor cuprinse la aceste cursuri se ridica la 495. Dintre cei care au absolvit un curs, 395 au fost incadrati pe un loc de munca.”

Numar mai mic de beneficiari

Pana la sfarsitul lunii august, AJOFM a realizat aproape 60 la suta din tinta pe care si-a propus-o pentru acest an la capitolul formare profesionala a somerilor. Pentru anul 2012 planul AJOFM la acest capitol este de 900 de someri. Acesta este numarul de cursanti care va trebui atins pana la 31 decembrie 2012. Asadar, mai are de calificat inca 400 de someri, ceea ce inseamna minimum 16 cursuri, daca avem in vedere faptul ca la unul singur pot fi cuprinsi cel mult 25 de cursanti (20, numarul optim). Comparativ cu anii anteriori, este evident ca numarul cursurilor in 2012 va fi mai mic. Pe parcursul anului 2011 AJOFM a derulat aproximativ 50 de cursuri de formare profesionala destinate calificarii ori recalificarii unui numar de 1.000 de someri. Fata de anul 2009, insa, si in 2011 numarul cursantilor a fost mai redus cu 330 de persoane. “Sunt mai putini cursanti, deoarece mai multe organizatii neguvernamentale beneficiaza de fonduri europene pentru formarea profesionala a somerilor, a mai declarat purtatorul de cuvant al AJOFM. Si ele au organizat o serie de cursuri destinate celor aflati in cautarea unui loc de munca. Dar numarul mai mic de cursuri se explica si prin aceea ca avem mai putini bani.”

Fonduri reduse

De la an la an fondurile alocate combaterii somajului din judetul Bacau s-au tot diminuat. In anul 2010 bugetul total, care i-a fost repartizat AJOFM Bacau, a fost de 113.466.000 lei (indemnizatiile de somaj, subventiile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, asigurarile sociale de stat si de sanatate pentru someri etc.). In anul urmator suma a scazut la 63.933.000 lei. In anul 2012, AJOFM are la dispozitie 48.857.000 lei, din care 37.342.000 lei sunt destinati achitarii indemnizatiilor de somaj si subventionarii masurilor active de ocupare a fortei de munca iar 11.515.000, pentru plata contributiilor de asigurari sociale si de sanatate.

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri