Initial, regionalismul avea, ca orice „ism”, sens negativ: exagerare a valorii locale, în raport cu capitala. Astazi îl avem instalat în programele scolare ca element al limbii propriu unei zone a tarii. Dintre scriitori, recordul îl detine Ion Creanga, a carui opera place si va continua sa placa cititorilor din toata România. Încercarea unui profesor de limba si literatura româna, în anii ’80, de a elimina din manuale textele acelor scriitori care „abuzeaza” de regionalisme a primit replici foarte dure din partea confratilor, încât azi nu-si aminteste mai nimeni de acest episod pseudopedagogic.
În 2015, a fost lansat concursul de manuale pentru clasa a IV-a, iar una dintre propuneri a cuprins fragmentul „La scaldat”, de Ion Creanga, al carui continut îi atrage pe copii ca un magnet. Autorii au considerat ca e necesara, înainte de orice, explicarea tuturor cuvintelor necunoscute, consultând dictionarele de specialitate ori contactând persoane din satul natal al povestitorului (pentru „humulestenisme”). Comisia care a evaluat proiectul a obiectat abundenta regionalismelor, în lipsa adaptarii textului, si, în consecinta, a explicatiilor. Va punem doua întrebări: 1. Câte dintre cuvintele de mai jos va sunt cunoscute?; 2. Prin adaptarea textului nu se stirbeste din frumusetea si unitatea acestuia?
Fragmentul: „Într-o zi, pe-aproape de Sânt-Ilie s…t zece cuminti n-o pot scoate»” (Ion Creanga, Amintiri din copilarie, II, Bucuresti, Editura „Minerva”, Colectia „Biblioteca pentru toti”, 1989, pp. 194-200)
“Autorul si cuvintele sale. Ion Creanga este un scriitor moldovean, care foloseste în operele lui cuvinte si expresii specifice acestei zone a tarii:
1.suman a (aici) tesatura groasa de lâna lucrata în casa, din care se fac sumane; 2.stative a razboi de tesut manual; 3.a nividi/a navadi a a trece firele urzelii la razboiul de tesut; 4.pieptanusi a unelte de prelucrat lâna; 5.laita/lavita a un fel de banca în casele taranesti; 6.canura a fire scurte de lâna; 7.batatura a fire pentru tesatura; 8.sucala a unealta pentru depanat firele de lâna pe tevi; 9.iarmaroc a târg anual; 10.tasma/tasma a panglica; 11.chimeri/chimir a brâu lat de piele; 12.a saradui a a împodobi sumanele; 13.druga a fus mare si gros; 14.papusoi a porumb; 15.colnic a delusor; 16.rachitica, sovârf, dumbravnic, sulcina a plante medicinale; 17.a o sparli a a pleca pe neobservate; 18.tologit a întins; 19.gligan/galigan a lungan; 20.lespejoara a lespede (piatra plata) mai mica; 21.stioalna a adâncitura într-un râu; 22.moron/morun a peste cu corpul mare; 23.a ghili a a înalbi o pânza prin uscare repetata la soare; 24.coropcar a negustor ambulant; hoinar; 25.hudita a ulicioara; 26.melian/melean a vlajgan; flacau între 14 si 18 ani; 27.haramnin/haramin a om rau; 28.a zapsi a a prinde pe cineva; 29.raspintene/raspântie a rascruce (de drumuri); 30.stocit a golit; 31.a marnai/mormai a a vorbi neclar, pe un ton jos; 32.ugilit a fara chef; umilit; 33.coscogeme/coscogeamite a (foarte) mare; 34.coblizan a lungan, vlajgan; 35.a umbla lela a a hoinari; 36.a se lehamiti/lehameti a a se plictisi de ceva sau de cineva; 37.a derdica/ deretica a a face ordine; 38.a inzili a a face sa traiasca mult”. (Formele din textul lui Ion Creanga sunt culese cu italice.)

Ioan Danila

PUBLICITATE


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ