Sfidare pe fata

Desi au interzis pe o distanta mai mica de 3.000 de metri de orice institutie publica, comerciantii de etnobotanice nu se lasa. Sase astfel de magazine functioneaza in continuare in oras, chiar sub nasul autoritatilor, in plina zi, unele langa scoala. Proprietarii lor au fost amendati in permanenta, dar profitul pe care il incaseaza este suficient pentru a achita orice amenda.

Desi Hotararea de Consiliul Local 425 promovata pe 16 decembrie 2010 a marit distanta fata de care pot functiona aceste magazine, de la 1.000 la 3.000 de metri, sase coffee-shopuri isi continua nestingherite activitatea, unele dintre ele chiar langa unitatile de invatamant.
Sunt deschise chiar si in timpul orelor de curs, astfel ca in timpul pauzelor, elevii fac o oprire la o fereastra care se deschide la comanda. Un exemplu este magazinul de pe strada Razboieni, pozitionat la cateva sute de metri de Liceul de Arta, unde se livreaza produse chiar in miezul zilei. Societatea in cauza are sediu in municipiul Iasi. Reprezentantii Politiei Locale Bacau vin cu explicatii: “Referitor la societatea de pe strada Razboieni, pot preciza ca autorizatia acesteia a fost anulata in data de 17.02.2011, aceasta anulare fiind afisata si la sediul societatii din Iasi, de catre Politia Locala Iasi, cu care colaboram pe acest segment. Intrucat societatea a continuat sa functioneze sporadic, in urma controalelor efectuate au fost aplicate sanctiuni contraventionale in cuantum de 24.000 lei”, a precizat Florin Podoleanu, purtator de cuvant al Politiei Locale a Municipiului Bacau. De altfel, aceeasi societate a cerut anularea, in luna ianuarie a acestui an, a hotararii de consiliu care ii interzice functionarea. Cazul a ajuns acum pe mana instantei.

Controale peste controale

Pentru a mai pune frana fenomenului, polita locala face adesea controale la aceste magazine. Compartimentul de Inspectie comerciala si Biroul de Siguranta Pu­blica au desfasurat 11 actiuni tematice si mai multe verificari de la inceputul anului. “Daca la inceput, pe raza muncipiului erau 51 de magazine care comercia­lizau astfel de produse, dupa primele controale au ramas 40, din care acum mai fiinteaza doar 6, acestea functionand sporadic, cu program neafisat. Pentru aceste 6 magazine au fost facute demersurile de ridicare a auto­rizatiei de functionare si profil de activitate, controalele la aceste societati, devenind o activitate permanenta pe agenda politistilor locali”, a mai declarat Florin Podoleanu.

Majoritatea sunt elevi

Potrivit Centrului Antidrog Bacau, consumatorul de droguri bacauan provine, in proportie de 96 la suta din mediul urban, este de cele mai multe ori de sex masculin, elev in 87 la suta dintre cazuri iar varsta de debut a consumului este mai mica de 18 ani. In ceea ce priveste drogul “preferat”, studiul efectuat de CPECA, la nivelul datelor din 2010, mai arata ca acesta este de tip etnobotanic in 81 la suta din cazuri, urmat de canabis, hasis, solventi si ketamina. Din 2009 si pana acum aproximativ 90 de persoane au ajuns in evidentele Sectiei de Psihiatrie de la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, dupa ce au consumat astfel de substante.
Andreea Gavrila
Sinziana Filimon

Alte articole