In 1940, regele Carol al II-lea ajunsese la zece ani de domnie. Pe 1 iunie, revista ,,Însemnări iesene”, care fiinta sub patronajul spiritual al unui trio cu ,,greutate”– Mihail Sadoveanu, Mihai Codreanu si Grigore T. Popa – publica poemul ,,Cântec pentru Regele nostru”. Autor: George Lesnea. Sa ne amintim versurile: „Tu ne esti Parintele/ Ti-s de foc cuvintele./ De prin toate luncile/ Îti sfintim poruncile./ Esti podoaba ramului,/ Rasaritul neamului.”

Apoi, vremurile s-au schimbat; impreuna cu George Lesnea, Mihail Sadoveanu si multi altii. Si George Lesnea a inceput sa cânte altfel, de parca nici nu auzise de regele Carol al II-lea, de regalitate. Va mai amintiti?… „Partidul e-n toate./ E-n cele ce sunt/ Si-n cele ce mâine vor râde la soare./ E-n pruncul din leagan./ Si-n omul carunt, / E-n viata ce vesnic nu moare.”

Nu va mai amintiti?… Pe unii va cred, dar pe cei care erati mirati de faptul ca, uneori, serbarile „Cântarii României” nu aveau acest moto, chiar nu va inteleg. „Partidul e-n toate” era slagarul nenorocit al acelor vremuri. Zilele trecute l-am ascultat pe Traian Basescu.

Atent l-am ascultat. Imi promisesem sa nu-l mai vad, aud, injur, dar … Omul se reinventeaza. Nu-si face operatii estetice, nu-si implanteaza plete, nu-si cosmetizeaza hahaitul. Nimic din toate astea. A adoptat o alta strategie a reinventarii.

Pâna mai ieri, in viziunea sa, DNA, instantele, SRI, DIICOT erau modele exemplare de conduita democratica, isi jertfeau energiile morale pe altarul anticoruptiei. Acum, acestor institutii – pe care le-a pastorit/primenit/aplaudat vreme de vreo zece ani – le creioneaza si portrete care nu-si prea mai gasesc uneori loc intr-o expozitie a democratiei.

Despre DNA, de pilda, institutie careia ii schiteaza un portret de putreziciune morala, spune clar ca se afla intr-o duioasa fratietate cu Mafia. Ca sa fie convingator, a reluat de câteva ori discursul pe aceasta tema, a oferit exemple.

Omul e cam prozaic. Dac-ar avea aplecarea spre ghers aidoma lui George Lesnea, probabil ca ne-ar darui un emotionant poem care ar debuta cu „Mafia e-n toate. E-n cele ce sunt/ si-n cele ce mâine vor râde la soare…” Firesc, DNA, institutie nominalizata fara echivoc drept frate de cruce al Mafiei, ar trebui aiba nu doar o tresarire de orgoliu – un comunicat in doi peri, de exemplu – ci o replica menita sa-l aduca pe Traian Basescu in instanta.

Altfel, versul „Mafia e-n toate” ar putea sa fie recitat cu voluptate de foarte multa lume.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Adevarul, noi copii satului romanesc asa ne-am nascut si in continuare am militat pt. adevar in tot ce-am facut pina-n prezent, iar acum cind am ajuns la o virsta dupa 40-45 ani de munca, efectiv lucrati in cimpul muncii, care lucram si duminica pina la ora 13 ca nu exsista simbata libera dar si atitea sarbatori nationale si stim bine ca pt. acele duminici lucrate, eram compensati cu cite o conserva de 400 g. de carne de vita sau de fasole cu costita. Cei ce nu se prezentau duminica la munca a-II-a zi dimineata la ora 7 eram chemati in B.O.B. al sectiei si aspru criticati, iar cei ce comentau erau amenintati ca saboteaza uzina, fabrica nu mai primeau ore suplimentare, nu mai primeau locuinta de la stat si alte drepturi ce primeau propagandistii, simpatizantii partidului, si ceilalti din Ministerul de interne (jandarmerie, securistii, zvonacii raspindacii, colaboratorii, militienii) M.F.A. stim cu totii ca aveau case, apartamente gratuit fara cel mai mic efort, imbracaminte, incaltaminte, la fel gratuit si aveau si salarii mai mari decit noi cei din cl. muncitoare cu aproape de 4-5 ori mai mare, dar si alimente din acele magazii speciale pt. ei, eu cit am lucrat intr-o uzina, nu aveam mai mult de 1200- 2200 lei lunar, iar ei aveau salarii de 5000-9000 lei lunar. Iar acum ne miram de ce este asa acum, a spus bine acel Cristian Sima ca noi am privatizat securitatea nu fabricile si uzinile patriei, ca la noi insusi presedintele tarii se ocupa cu ducerea fabricelor si uzinelor la fier vechi (acele grupari de tigani ce carau cu vagoanele fier vechi in port la Constanta) si noi taceam ca asa este democratia. Va rog sa vedeti ce pensii au acesti indivizi acum, fata de noi cei din cl. muncitoare, adica ei au pensi de:2000 lei, cei cu table iar cei cu stele de 4000 lei si noi cl. muncitoare ne-au imbrobodit cu o pensie de: 1000 lei, aici apare acea formula filazofica a lui M. Eminescu: “Spunet-mi ce-i dreptatea”.

LĂSAȚI UN MESAJ