Bacăul peste toți și peste toate. Peste Dinamo și Steaua, principalele rivale, dar și peste toate piedicile puse de pandemia generată de noul Coronavirus. Așa ar suna, telegrafic, deznodământul Campionatului Național de lupte pentru juniori, individual și pe echipe, derulat weekend-ul trecut, în Sala Sporturilor din Bacău. Federația a făcut cea mai bună alegere încredințând Bacăului rolul de gazdă a acestei prime competiții naționale în sală de după declanșarea pandemiei. Iar SCM Bacău a demonstrat, o dată în plus, că este imbatabilă. Și în plan organizatoric (unde și-a împărțit atribuțiunile cu DJST), și în plan sportiv, dovadă stând atât aprecierile unanime, cât și rezultatele obținute de sportivii antrenați de Ion Șarban, Cătălin Matache, Ioan Butucaru, Mihai-Irinel Botez și Sorin Tașcă.

În prima zi, cea rezervată competiției individuale, SCM Bacău a cucerit trei titluri naționale prin Denis Mihai (55 kg), Igor Botez (67 kg) și Daniel Bezman (77 kg). Aceste trei titluri au fost completate cu alte trei medalii: două la lupte greco-romane masculin, prin Răzvan Manolache, laureat cu argint la 55 kg și Adrian Manolache, clasat al treilea la 77 kg și una la lupte libere feminin, acolo unde eleva lui Victor Donciu, Georgiana Antuca a avut o revenire competițională demnă de remarcat după problemele medicale cu care s-a confruntat în ultimul an, adjudecându-și bronzul la 50 kg. Interesant este că, pe fondul dublelor legitimări operate la începutul anului, s-a ajuns în situația ca SCM Bacău să lupte la unele categorii contra propriilor sportivi! Luptători de calibru, precum Vasile Cojoc au produs emoții prin ipostaza de adversar la individuale și coechipier în finala pe echipe derulată duminică, 18 octombrie. Chiar și în aceste condiții, SCM Bacău a reușit să ocupe prima treaptă a podiumului atât la individuale, cât și la echipe, așa cum, de altfel, ne-a obișnuit în ultimii ani.

Mai mult, la individuale, în clasamentul pe cluburi, gruparea condusă de Ion Șarban a acumulat 99 de puncte, cu 29 peste a doua clasată, Dinamo București și cu 34 în fața Stelei! La echipe, în formula Mihai Denis, Răzvan Manolache, Igor Botez, Adrian Manolache, Daniel Bezman, Vasile Cojoc, Cosmin Mihalache, David Grigorean, Teodor Chira și Alexandru Tașcă, SCM Bacău a terminat, de asemenea, pe primul loc, devansând pe CS Pitești și LPS Botoșani.

Rezultatele sunt pe măsura eforturilor depuse din toate punctele de vedere și certifică hegemonia națională a secției noastre de lupte”, a declarat directorul SCM Bacău, Ion Șarban, care a clarificat și problema dublei legitimări:

„Începutul anului a prins SCM Bacău cu o serie de duble legitimări justificate și adecvate la momentul respectiv, lucru care a făcut ca principiul «dacă vrei mai multă concurență, ți-o poți crea și singur» să opereze din plin la această finală a Naționalelor de juniori.  Dublele legitimări sunt o formulă perfectă pentru cluburile care au mai multă nevoie de susținere pentru sportivii de vârf, dar care nu dispun de resursele corespunzătoare. În consecință, «pun mână de la mână» pentru salvarea situației. Noi sperăm ca SCM Bacău să nu se mai afle în situația aceasta și să poată oferi băcăuanilor generații proprii de performeri la toate sporturile asumate. Legat de acest aspect, reamintim că avem în derulare un proiect de finanțare, eligibil, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Bacău, pe care sperăm să-l implementăm în timp util, fie și parțial, în acest final de an, obiectivul fiind tocmai susținerea sportivilor de top, adică exact a celor vizați de aceste duble legitimări”.

Așa cum aminteam, băcăuanii nu au impresionat doar la nivelul performanței sportive, ci și la capitolul organizare, mai ales în condițile celor mai recente măsuri împotriva răspândirii infecției cu COVID-19. S-au delimitat traseele de deplasare a participanților, s-a evitat ca sportivii să interacționeze cu oficialii, iar în lumina recomandărilor făcute de autorități privind utilizarea clasicului podium de premiere, s-a confecționat un inedit podium din trunchiuri de copac menit să asigure distanțarea medaliaților, soluție agreată de Federație, care va folosi acest „podium” și la restul competițiilor din 2020.

Să mai notăm că gazdele băcăuane au punctat și la capitolul premiere, cea mai impresionantă fiind, în condițiile în care accesul spectatorilor a fost interzis, transmisia on-line a campionatului pe paginile de facebook ale SCM și FRL. În final, merită remarcat un fenomen interesant: obligativitatea testărilor anti-COVID-19 a dus la limitarea numărului de sportivi, dar, în contrapondere, a crescut spectaculozitatea meciurilor în măsura în care la Naționalele de juniori de la Bacău a participat doar elita luptelor din România.PUBLICITATE