28 martie 2024
Actualitate"Lupta cu drogurile trebuie sa fie permanenta"

“Lupta cu drogurile trebuie sa fie permanenta”

Tineri in tricouri albe, imprimate cu sigla ANA, ocupând aleea principala spre a imparti pliante trecatorilor din Parcul Cancicov. Scena nu mira pe nimeni caci bacauanii s-au obisnuit sa-i vada si aici, dar si in Parcul Catedralei sau in fata Prefecturii pe liceenii care fac voluntariat la Centrul de Prevenire, Evaluare si Combatere Antidrog (CPECA) in dorinta lor de a limita aceasta nenorocire care se numeste “dependenta”.

Actiunea care a avut loc in parc, saptamâna trecuta, a fost punctul final al campaniei “Prea rebel sa fii condus”. “Se incheie campania, nu si lupta cu drogurile. Aceasta trebuie sa fie permanenta”, au explicat insa voluntarii. Au fost alaturi de voluntarii si angajatii centrului, politistii de la IPJ, care au adus o masina cu girofar, un specialist al DSP, reprezentantii APDP, care deruleaza campania “Alege sa fii sanatos”, ai Asociatiei pentru Prevenirea Adictiei, care au adus fructe si baloane, Centrului “Europe Direct”, “Exploratorii pentru Viitor” si “Cercetasii României”.

Gânduri si lampioane pentru victime



Timp de cinci ore, in inima parcului, a fost veselie. Voluntarii, dar si trecatorii s-au bucurat sa-i asculte cântând pe liceenii Dumitrita Grigoras, Seby Roman si pe membruu trupei “NO STUDIO”: Madalin Ghioc, Ciprian Cucu si Raul Nederi. Copiii aflati in parc au fost invitati sa participe la jocuri, sa concureze pe biciclete si sa deseneze pe asfalt.

Voluntarii au impartit aleea in casete si au repartizat fiecarui copil un petec de asfalt si o cutie cu creta. In zece minute, au aparut stele, sori, inimioare etc. Alexandra Dabija l-a desenat pe catelul Fifi, Lorena Nicole Dudau pe mamica ei, iar Alexia Cosa, o printesa inconjurata de pasari si fluturi. Alexia a fost si concurent, si organizator, fiind, la opt ani, cel mai tânar voluntar al centrului. In final, toti artistii au primit diplome, nectarine si carti cu povesti.

Si adultii au fost fericiti si parca mai linistiti in privinta viitorului vazând ca adolescentii sunt cei care incearca sa-i informeze si sa-i convinga ca drogurile sunt inamicul cel mai de temut al vietii. Seara s-a incheiat cu un moment de reculegere pentru victimele drogurilor si aprinderea unor lampioane care au facut carari de lumina in parcul intunecat.

“Prea rebel sa fii condus” a aparut ca urmare a studiilor realizate de ANA si ale caror rezultate sunt ingrijoratoare. Astfel, prevalenta consumului de droguri in rândul elevilor de 16 ani s-a dublat de la 5 la suta, in 2007, la 10 la suta in 2011, desi se afla sub media UE de 18 la suta. Fata de studiul anterior, reiese o scadere a consumului de tutun si alcool, insa o crestere a consumului de droguri, sedative si tranchilizante.

Conform statisticilor, dintre drogurile ilegale cel mai consumat de catre studenti e canabisul, 20,9 la suta, urmat de ecstasy, ciuperci halucinogene, ketamina, cocaina, LSD si amfetamine. Heroina inregistreaza valori sub 1 la suta. Substantele noi cu proprietati psihoactive (SNPP) au o prevalenta de 9,5 la suta, iar consumul de tranchilizante fara prescriptie medicala, de 3,6 la suta.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri