29 martie 2024
OpiniiEditorialLupta cea bună

Lupta cea bună

În primăvara aceasta, acțiunile de împădurire a dealurilor sunt, parcă, mult mai numeroase. Pentru că ne aflăm într-un an special sau, poate, pentru că ne trezim, ca națiune, și înțelegem că există lucruri mult mai importante decât cancanurile și războaiele politice. Și în trecut am simțit că „în teritoriu”, în țară și la țară, se muncește mai serios decât în Capitală și există mai puțină preocupare pentru cancanuri. Dar să ne întoarcem la pădurile noastre.

Suntem bombardați, de-o vreme, cu texte care conțin acuzații privind defrișările masive din România și îndemnuri în a susține campaniile împotriva tăierii sau exportării lemnului. Prin intermediul rețelelor de socializare sunt răspândite fotografii care prezintă șantiere de exploatare sau camioane și remorci încărcate cu bușteni. M-am revoltat de multe ori și eu, și semenii mei care respectă mediul. Pe orice om normal l-ar indigna aceste de imagini dacă ar afla, citind explicațiile, că lemnul a fost furat din pădurile României.

În realitate, nu știm exact unde au fost făcute fotografiile cu bușteni, cine le-a făcut, dacă exploatarea s-a făcut ilegal sau legal, cu respectarea Codului Silvic și plata corectă către stat sau ocoalele private. Ni se spune, de asemenea, că străinii se îmbogățesc cumpărând ieftin lemnul nostru și transformându-l în mobilier scump. Specialiștii în domeniu spun că afacerile care se derulează rapid și au piețe de desfacere constau, de fapt, în prelucrarea deșeurilor din lemn. Și noi am fi putut folosi eficient rumegușul în loc să-l răsturnăm în văile râurilor de munte.

Din nefericire, marile defrișări din România au fost făcute de români, în primul deceniu de democrație. Ei au ras munții și dealurile, en detail pentru foc și construcții, en gros pentru a se îmbogăți peste noapte. Nu e loc să fac, aici, lista rapturilor care mă deprimă. Ceea ce mă bucură este această dragoste pentru natură a tinerei generații și competiția, neintenționată, între cei care plantează și cei care taie arborii în scopul „igienizării” pădurii. Sper să câștige cei dintâi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri