17 aprilie 2024
EconomieLuna viitoare incepe operatiunea "Regularizarea" / Bacauanii au de primit miliarde de...

Luna viitoare incepe operatiunea “Regularizarea” / Bacauanii au de primit miliarde de la stat

Fiscul bacauan a finalizat situatia privind contribuabilii care ar urma sa primeasca de la stat bani ca urmare a regularizarii impozitului pe 2004. Sumele de restituit reprezentand diferente de impozit pe venit rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit se restituie in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere anuala. Sumele de restituit reprezentand diferente de impozit pe venit rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit se restituie in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere anuala.

Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bacau, au fost emise in total 78.623 decizii de impunere. Din acest total, 6.219 de bacauani trebuie sa mai plateasca statului, ca urmare a regularizarii, 3.172.000 lei noi (aproximativ 31,7 miliarde de lei vechi). Partea buna este ca aproape 60.000 de contribuabili au de primit bani de la stat. In total, ei au de incasat 7.790.000 lei noi (aproximativ 78 miliarde de lei vechi). Peste 8.300 de contribuabili au de primit sume mai mici de 5 lei noi (50.000 de lei vechi), in vreme ce aproape 35.800 de bacauani au de incasat de la stat sume cuprinse intre 5 lei si 150 de lei noi (50.000-1,5 milioane de lei). &#8222Din totalul sumelor de restituit, 2.523.000 lei noi (peste 25 de miliarde de lei vechi) reprezinta cheltuieli facute de contribuabili pentru reabilitarea termica a apartamentului, respectiv si-au pus termopane, centrale termice etc”, a declarat Maricel Radu, purtatorul de cuvant al DGFP Bacau. Totodata, 78.000 lei noi (780 milioane de lei vechi) reprezinta prime de asigurare pentru locuinta de domiciliu deduse din baza de impozitare (474 de dosare depuse si aprobate). In fine, 112.000 lei noi, reprezentand deducerea sumei de pana la unu la suta din impozitul pe venitul anual datorat entitatilor nonprofit deduse din impozitul pe venit datorat, sectiune unde figuraeza 4.776 de optiuni. In schimb, nu exista nici un caz reprezentand cheltuieli cu bursele private an limita a unu la suta deduse din impozitul pe venit datorat.

Banii de la Fisc, adusi de postas, cu dobandaDiferentele de impozit pe venit de restituit mai mici de 5 lei inscrise in decizia de impunere anuala sau ramase dupa compensarea cu eventualele debite neachitate, dupa caz, raman in evidenta fiscala spre a fi compensate cu datorii viitoare. Aceste sume se restituie in numerar, numai la solicitarea contribuabilului, sau atunci cand, cumulat, suma de restituit depaseste limita mentionata. Diferentele de impozit pe venit de restituit cuprinse intre 5 lei inclusiv, si 150 lei se restituie prin mandat postal. In acest caz, contribuabilii nu trebuie sa se deplaseze la unitatea fiscala, pentru incasarea sumelor. Suma de restituit se achita persoanei, la domiciliul acesteia, de catre lucratorii postali, iar in cazul in care persoana respectiva nu este gasita la domiciliu, suma se ridica de la oficiul postal. Diferentele de impozit de restituit mai mari de 150 lei inclusiv, se restituie in numerar, prin mandat postal sau virament in contul bancar comunicat de contribuabili. Restituirea in numerar a diferentelor de impozit mai mari de 150 lei inclusiv, se face de unitatile de trezorerie la data comunicata contribuabililor prin instiintarea de restituire, conform programarii. In cazul in care contribuabilii nu se prezinta la data comunicata, reprogramarea se face de catre unitatea fiscala de domiciliu, la solicitarea acestora. Pentru diferentele de impozit pe venit nerestituite in termenul de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii acestui termen. Acordarea dobanzilor se face la cererea contribuabililor.Scris de Florentin RADU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri