7 mai 2024
DEȘTEPTAREA30Lumina Învierii. Flacăra Sfântă de la Ierusalim, pentru prima dată în Bacău

Lumina Învierii. Flacăra Sfântă de la Ierusalim, pentru prima dată în Bacău

Tradiţia Patriarhiei de a aduce în ţară Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost instituită de Prea Sfințitul Daniel, înscăunat patriarh al României pe 30 septembrie 2007. În primăvara anului 2009, pe 18 aprilie, o delegație a Patriarhiei, avându-l în frunte pe episcopul Varsanufie Prahoveanul, a plecat la Ierusalim cu misiunea de a aduce pentru prima oară, în mod oficial, Lumina Sfântă care se aprinde în mod miraculos în Sâmbăta Mare, la Mormântul Sfânt, la ora 14.00. Delegația oficială s-a deplasat cu un avion charter, pe finanțarea unui sponsor creștin, rămas anonim. În jurul orei 20.00, avionul a aterizat pe Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni, fiind așteptat cu nerăbdare de reprezentanții episcopiilor din jumătatea de sud a țării, pentru a prelua Flacăra Sfântă. Tot în acea zi, o altă delegație a plecat din Suceava, cu aceeași destinație, sub coordonarea arhiepiscopului Sucevei, IPS Pimen.

Lumina invierii la Manastirea Ciolpani

A fost idea președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a strâns bani din sponsorizări de la oameni de bine din județ, pentru a închiria un avion și a lua Lumina de la Mormântul Sfânt. „Totul a costat 20.700 de euro, inclusiv Lampa lui David (felinarul confecționat special în care se transporta focul de la Ierusalim). Am vrut să fim primii care să aducem Sfânta Lumină în România”, declara președintele CJ atunci, la un post de televiziune. S-a creat astfel o polemică asupra întâietății actului în sine. Care român a fost întâiul!? Gheorghe Flutur a susținut că delegația Bucovinei a fost prima care a fost primită de către Patriarhul Ierusalimului, Prea Fericitul Teofil. Cert este că în Noaptea de Înviere din 2009, Lumina Sfântă a ajuns și pe teritoriul județului Bacău, la Buhuși. Colegul nostru, ziaristul Ion Fercu, a fost prezent atunci la eveniment.

Lumina sfanta, Aeroportul Bacau 2010, foto Mircea Merticariu

Lumina de la Sfântul Mormânt a ajuns la Ciolpani și Blăgești



„Cei care au participat la slujba de înviere de la mânăstirea Ciolpani și de la biserica din Blăgești au fost martorii unui eveniment inedit: au luat Lumină din Lumină de la Sfântul Mormânt. O delegație desemnată de IPS Pimen, de la Catedrala Metropolitană Suceava, a adus, cu avionul, de la Ierusalim, cu o lumânare specială – Lampa lui David – Sfânta Lumină de la Sfântul Mormânt. De la Suceava, Lumina a fost preluată de reprezentanți ai Episcopiei Romanului. O delegație a măicuțelor de la mânăstirea Ciolpani-Buhuși a preluat de la Roman Sfânta Lumină. La ora 23.30, măicuțele din Ciolpani erau cu Lampa lui David la poarta mânăstiriilor.

Acolo aștepta, emoționat, alături de sute și sute de enoriași, și preotul paroh al bisericii din Blăgești, Romeo Sbarcea, care, prin bunăvoința măicuțelor, a aprins o altă lampă și, într-un timp record, a ajuns, conducând autoturismul cu… o singură mână, la biserica pe care o păstorește. «La ora 11.55 am ajuns la parohia Blăgești. Am avut pază de la Bunul Dumnezeu și Lumina nu s-a stins pe drumul către Blăgești. M-am strecurat cum am putut prin aglomerația rutieră, pentru că sute de automobile transportau, la acea oră, credincioșii spre biserici și mânăstiri. După un minut de la trecerea de miezul nopții, credincioșii din Blăgești au luat Lumină din Lumina de la Sfântul Mormânt. A fost o premieră.Toți am fost foarte emoționați.

Lumina invierii la Manastirea Ciolpani

Aș vrea să mulțumesc măicuțelor de la Ciolpani pentru acest dar minunat». Măicuțele de la Ciolpani ne-au spus că vor încerca să păstreze cât mai mult timp aprinsă Lumina de la Sfântul Mormânt. Preotul paroh Romeo Sbarcea, a adăugat: «Am confecționat un vas special în care am pus ulei de măsline. Acesta se află în Sfântul altar, unde este și Sfânta Lumină. Vom încerca să păstrăm cât mai mult această Lumină: până la Sfânta Înălțare și – de ce nu? – chiar până la Sfintele Paști din anul viitor. A fost o mare împlinire sufletească pentru mine, atunci când am văzut în ochii oamenilor bucuria aceea fără de margini, la aprinderea lumânărilor de la lumânarea care purta Lumina de la Ierusalim»”.

Biserica Sf. Dumitru 2010

Veniți de luați lumină!

Peste 3.000 de kilometri călătoresc an de an, cu avionul, delegațiile Patriarhiei pentru a aduce de la Ierusalim Lumina Sfântă. Toate eparhiile, protopopiatele și parohiile din țară își doresc să ducă, până în ultimul cătun, în doar câteva ore, Flacăra Învierii adusă în Sâmbăta Mare, de la Biserica Sfântului Mormânt. Este ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Lumina Sfântă arde în două lămpi speciale, în care se află un combustibil considerat suficient de sigur de Autoritatea Aeronautică Română, pentru a fi transportat cu avionul. Din 2009 a ajuns în fiecare an, în jurul orei 18.00, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, de unde a fost preluată și dusă către credincioși.

Cert este (până la data documentării, n.r.) că și în acest an Lumina Sfântă că va fi preluată din București de un avion trimis de la Suceava. În urmă cu 2 ani, avionul care aducea atunci Lampa lui David a făcut escală și în Bacău.
Intervenție divină sau un secret bine păzit de către Biserică, pentru cei care îmbrățișează alte religii sau nu cred în minuni, Lumina Învierii este mai presus de flacăra explicată fizic. A dărui Lumină înseamnă a dărui cunoaștere, înțelegere, iubire. A nu face rău aproapelui tău. Trăim într-o lume aflată într-o continuă contradicție, unde, a te jerfi în numele unei credințe și a deveni jertfă, pentru că ai o credință, înseamnă numai durere.

Sărbători liniștite! Iubiți-vă aproapele, dar priviți cu mai mare atenție și la ce se întâmplă în jur. Deșteptarea!!!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri