Lumina Învierii

AVANCRONICA MUZICALĂ

0

Lumina e un fenomen fizic specific credinței creștine. Nașterea Domnului se anunță magilor ca o lumină; Învierea e descrisă ca o lumină, iar Isus însuși spune despre El, în Ioan 8/12 că e Lumina Lumii. Tradiția de Paști de a lua lumină corespunde acestei însușiri sacre a lui Isus de a  risipi întunericul care, metaforic, înseamnă lipsă de toleranță, de compasiune, de iubire, de empatie, de credință în atotputernicia Creatorului.

În mii de ani, de-a lungul epocilor, acest imbold de sorginte sacră a stat la originea inspirației conceperii și elaborării unor opere muzicale nemuritoare, cunoscute în zilele noastre ca muzică sacră. Sunt lucrări al căror mesaj profund, deseori răscolitor și cu adânci rezonanțe în suflet, reflectă cea mai sinceră devoțiune față de Ziditorul vieții noastre.

Concertul de la Filarmonică din Joia Mare este condus de violonistul Sergiu Spiridon, care a susținut concerte în cadrul Cursurilor Internaționale de Dirijat, în Bacău, Onești, Botoșani. El va dirija Orchestra de Cameră în Aria din Suita nr.3 de J.S. Bach, Adagio de T. Albinoni, Serenada de E. Elgar și Adagio de S. Barber. Programul  se încheie cu Stabat Mater Dolorosa, lucrare compusă de G. B. Pergolesi în anul 1736, soliste: soprana Elena Tănase – absolventă a Colegiului Național de Artă Bacău și a Universității George Enescu Iași, stabilită în Luxemburg și mezzosoprana Georgeta Grigore – cu un palmares internațional impresionant.

PUBLICITATE

Aseară la Filarmonică, maestrul Ovidiu Bălan a realizat Integrala Concertelor pentru pian și orchestră de P.I. Ceaikovski, cu pianiștii italieni: Stefania Argentieri, Alfonso Soldano, Michele Fazio.

Ozana Kalmuski Zarea

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ